Kineska publika neće vidjeti ‘Christophera Robina’ jer previše građana uspoređuje Xi Jingpinga s Winnie The Poohom

Emily Zanotti

Kineska publika neće moći uživati u novom filmu, “Christopher Robin”, jer se kineske vlasti nalaze usred gušenja “Winnie the Pooha”, uklanjajući “lickastog starog medvjeda” iz kineske popularne kulture.

Slike animiranog medvjeda, kreacije autora A.A. Milnea, ali popularizirane Disneyevim animacijama, postale su simbol anti-komunističkog otpora u Kini i često su povezivane s opozicijom kineskom doživotnom vođi, predsjedniku Xi Jingpingu.

Hollywood Reporter je rekao da su kineske vlasti efektivno zabranile prikazivanje “Christophera Robina”, spinoff filma Winnie the Pooh, u kinima, očito iz straha da će slike Winnieja na velikom platnu ohrabriti pobunu, iako kineska vlada nije dala “službeni” razlog za blokiranje medvjeda.

“Prošlog ljeta, vlasti su počele blokirati slike Winnie the Pooha na društvenim medijima s obzirom da je lik postao simbolom otpora u Kini protiv vladaluće Komunističke partije, poglavito kineskog lidera Xi Jingpinga.”, navodi Hollywood Reporter, “Blogeri su usporedili debeljuškastog medvjedića s Xijem, koji je zbog toga ubacio cenzuriranje u najjaču brzinu.”

Upućena osoba rekla je Reporteru da film vjerojatno neće patiti zbog ograničenog igranja u azijskom kinima i da Kinezi možda neće prigovarati Winnie the Poohu koliko prigovaraju prezasićenosti stranih filmova. Već postoji “nekoliko” Disneyevih projekata u Kini a ostali studiji također su više prigrlili kinesko tržište posljednjih godina, preplavljujući tržište s bezbroj filmova, tako da vlada može odabrati i odlučiti koje će objaviti.

Jadni Pooh nije prošao audiciju. Međutim, Marvelov “Ant Man and the Wasp” i Tom Cruisov najnoviji uradak “Mission Impossible: Fallout”, jesu.