Spasimo Soho, ali uništimo ostatak Velike Britanije?

Joshua Winston

Prije nekoliko godina, postojala ja kampanja pod nazovom SPASIMO SOHO. Soho je, za one koji nisu upoznati, mali dio središnjeg Londona veličine sela. U svojim najboljim danima, bilo je poznato po seksu, drogi i rock and rollu. Još uvijek postoji, ali u manjoj mjeri i iz različitih razloga, do kojih ću doći.

Stanovnici Soho-a su žestoko zaštitnički raspoloženi prema svojim ulicama i svom području, čak u tolikoj mjeri da raspravljaju o linijama razgraničenja — ukoliko prijeđete u Dansku ulici, jeste li još uvijek u Soho-u? Ako ste na sjevernoj strani Oxford ulice, jeste li još uvijek u Soho-u? Prilično opsesivno ponašanje.

Danas se tamo gradi velika nova željeznička stanica, a to je uzrokovalo rušenje nekoliko zgrada. Razlog nove stanice je olakšavanje putovanja iz Essexa i mnogih drugih područja drugim ljudskim bićima, smanjivanje njihovog stresa i eventualno omogućavanje dodatnih pola sata u krevetu ujutro, prije nego što užurbano krenu u novi radni dan. Koja ljubazna osoba to ne bi htjela za svoje bližnje muškarce i žene? Stanovnici Soho-a.

Soho je leglo ljevičara. Karl Marx je živio na tom području neke četiri godine i još uvijek možete uzeti ‘pješačku turu Karla Marxa’. Beatlesi i David Bowie također su ovdje snimili par pjesmi u par zgrada, kao što su to činili su mnogim drugim zgradama diljem svijeta. Što čini Soho toliko jedinstvenim da ga treba spasiti, dok se ostatak Velike Britanije mora bespovratno promijeniti?

Soho je poznat po krojačkim radnjama (kao što je to Savile Row u Mayfairu), nešto što je poznato u svim gradovima Velike Britanije. Tatoo saloni? Svako selo ih danas ima. Hrana? Opet, sve vrste kuhinje su raspoložive u svim većim gradovima i gradićima (iako Soho ima reputaciju da novi i uzbudljivi šefovi otvaraju restorane koji ne traju jako dugo, zbog kratkog raspona pozornosti hipstera). Stanovnici će vam reći da je Soho poseban zbog svoje multikulturalnosti i da je naseljen sa svima osim Britancima. Britanci su se borili i ginuli kako bi Soho i bilo koji drugi dio Britanije mogao postojati (pogledajte The Windmill Presents s Judy Dench). Stanovnici upiru prstom na Bar Italia (kafić), Grčku ulicu, Gay Hussar (mađarska hrana, koja se, opet, može naći u svakom većem gradu), pizzerije, falafele, gay barove i ostale slične trivijalnosti kako bi inzistirali na jedinstvenosti Soho-a i kao potvrdu da Soho ne bi mogao biti utemeljen bez Europljana koji su ga osnovali.

Ono što zaboravljaju napomeniti jest to da su kršćanski Europljani bili ti koji su ga nastanili ili koji su ga učinili raznolikom mjestom u kojem su svi dijelili svoje običaje i hranu. Razgovarajte sa stanovnikom Soho-a danas i čuti ćete bijesne komentare o Brexitu i rasističkim glasačima, ali zašto bi Soho, koji nije ništa posebno, trebao biti spašen dok se ostatak zemlje mijenja. Zašto bi se ulicama stanovnika Soho-a dozvolilo da ostanu nepromijenjene, dok se sela i gradovi diljem Velike Britanije mijenjaju do neprepoznatljivosti? To je rasizam i supremacija, misliti da si bolji od bilo koje druge osobe.

Soho treba promijene. Trenutno u njemu vladaju bande narko-bande somalijskih muslimana koje policija ne može kontrolirati. Ako želite dokaz da policija londonskog gradonačelnika Sadiq Khana ne može kontrolirati kriminal, prošetajte Sohom u bilo koje vrijeme dana ili noći. Dileri i trgovci drogom svjesni su da se mogu izvući i nude svoju drogu klijentima ponekad stojeći tik do službenika policije. Razgovarajte s policajcem o tome i reći će vam da ne smiju “zaustaviti i pretraživati” ili da ubrizgavanje droge nije ilegalno ili da nije ilegalno bandama i dilerima drogom da stoje ispred svojih rezidencija i prijete stanarima. Očito, stanovnici se ne mogu preseliti. Stanovnici Soho-a se bodu noževima, premlaćuju, pljačkaju i čiste fekalije ispred svojih kućnih nogostupa zbog tih ilegalnih narko-banda somalijskih muslimana, podjednako dilera i ovisnika. Stopa kriminala je u strahovitom porastu, a CCTV kamere u tom području ne postoje kako bi pomogle hvatanju bilo kojeg od tih kriminalaca. Ako je to ono što stanovnici Soho-a žele sačuvati, dopustite im. U međuvremenu, mi ćemo nastaviti braniti naš britanski način života.