Progresivci skočili na 5 godina stari Instagram post zvijezde bejzbola

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/ ESPN

Tamo u 2013., godinama prije nego što će sve postati “doslovno Hitlerom”, zvijezda Boston Red Soxa J.D. Martinez objavio je fotografiju na Instagramu kako bi pokazao svoju potporu drugom amandmanu.

Sada je prisiljen ispričati se zbog pet godina starog posta, jer je sadržao fotografiju Hitlera i lažni citat.

Fotografija je prikazala navodni citat Hitlera koji je glasio: “Kako bi osvojili naciju, prvo razoružajte njezine građane”. Fotografija je upotrijebljena kako bi sugerirala da oduzimanje legalnog oružja građana — kao što to neki zagovornici kontrole oružja žele — vodi ravno ka diktaturi.

A Martinez zna par stvari o diktatorima, pošto je njegova obitelj pobjegla s Kube.

Svoj post je komentirao sa: “Ovo je razlog zašto uvijek imam pištolj pri sebi! #the truth.”

Martinez danas ima 31 godinu, što znači da je u vrijeme objave posta imao 26 godina. Također je u to vrijeme igrao za Houston Astros. Dakle, 26-godišnji Teksašanin vidio je fotografiju koja je potvrđivala njegova uvjerenja o pravima na oružje i podijelio je bez da je prvo provjerio činjenice kako bi vidio da li je citat stvaran. Sada je zbog toga napadnut.

Nemojte pogrešno shvatiti, ovo nije zbog toga što je podijelio fotografiju Hitlera. Ovo se radi o zvijezdi kluba — koji je još k tome Kubanac – u liberalnom gradu, koji se ne pokorava progresivnoj liniji kontrole oružja.

Ušli smo u novo doba u kojem stare objave na duštvenim mrežama — čak i one jednokratne koje nemaju ništa s bejzbolom i ne pokazuju uzorak trenutnog ponašanja ili uvjerenja — uptrebljavaju protiv igrača.

Razlog zbog čega je Martinez napadnut čak je manji od onog za što je bacač Milwaukee Brewera Josh Hader bio (pogrešno) kažnjen. Hader je objavio glupi, homofobni i rasistički tweet kao tinejdžer. Ne postoje dokazi da još uvijek osjeća na taj način, a njegovi suigrači su ga branili. Ipak, kažnjen je zbog starih tweetova, bio je prisiljen na ispriku i poslan na “trening osjetljivosti“.