Billie Jean King: Serena je žrtva patrijarhije

Screenshot: YouTube/Hollywood Reporter

Teniska ikona Bille Jean King, feministička heroina koja je pobjedila ostarjelog Boobyja Riggsa u meču “Borbe spolova” 1973., vjeruje da je nesportski izljev bijesa Serene Williams bio izazvan patrijarhalnom “zlouporabom moći”.

Tijekom vikenda, Serena Williams ponašala se poput razmaženog derišta u finalu U.S. Opena kada je vrištala na glavnog suca Carlosa Ramosa zbog kazni koje je, prema njezinom mišljenju, nepošteno zaradila. Nakon što je bezuspješno zahtijevala da joj se sudac ispriča, Williams je postala toliko bijesna da je razbila reket na podlozi.

Bilo koji vanjski promatrač nazvao bi ovakvo ponašanje živčanim slomom, ali Billie Jean King je rekla da je Serena Williams samo reagirala na nepravdu. U editorijalu Washington Posta, King piše:

Za Williams, i mnoge druge žene koje su doživjele zlouporabu moći na svojimn radnim mjestima, bilo je više toga u igri.

Je li Ramos tretirao Williams drugačije nego što bi tretirao muškarce? Mislim da je. Žene su tretirane drugačije u većini područja života. To se posebno odnosi na žene od boje. A ono što se jučer odigralo na terenima događa se prečesto. Događa se u sportu, u uredima i u javnim servisima. U konačnici, žena je kažnjena zbog toga što se zauzela za sebe. Žena se suočila sa seksizmom i meč je nastavljen.

Svo to “probuđeno” propovijedanje se, naravno, raspada kad shvatimo da je Serena Williams izgubila teniski meč — čekajte — od žene. A čak ni od bijele žene: haićansko-japanske priodošlice.

“Znala sam se naći u sličnim situacijama u svojoj karijeri; jednom sam čak otišla s terena u znak protesta”, napisala je King, koja u tekstu nastavlja poticati tenisačice da uvijek suprotstavljaju nepravdama patrijarhije:

Nadam se da je svaka djevojka i žena koja je gledala jučerašnji meč shvatila da se uvijek zauzme za sebe i za ono što smatra ispravnim. Ništa se nikad neće promijeniti ako to ne učine.

Žene se poučavaju da budu savršene. Mi, naravno, nismo savršene i ne bismo se trebale držati na tom standardu. Imamo glas. Imamo emocije. Kad negativno reagiramo u vrućoj profesionalnoj situaciji, prečesto smo smatrane histeričnima. Tome mora doći kraj.

King prebacuje svu krivicu na suca Ramosa zbog provođenja pravila, koja uključuju ne dozvoljavanje primanja signala rukom od trenera.

“On je postao dijelom meča”, napisala je. “On je uključio sebe u ishod meča. Sučev posao je držati kontrolu nad mečom, a on je ispustio tu kontrolu. Pravila su takva kakva jesu, ali sudac ima diskreciju i Ramos je odlučio dati Williams vrlo malo prostora u meču u kojem su ulozi bili na najvišem nivou.”