PragerU | Što je Hezbollah?

Tony Badran

Zamislite da živite u maloj zemlji u koju je usmjereno više od stotinu tisuća raketa. I zamislite da vođe koji upravljaju tim oružjem imaju samo jedan cilj: uništiti vas — doslovno izbrisati vašu zemlju s mape.

Što biste uradili?

Napali prvi i pokušali uništiti sve oružje? Postaviti proturaketni sustav? Ili biste ignorirali problem u nadi da će nestati?

Sada možete prestati zamišljati, jer ovo su pitanja iz stvarnog života koja si jedna zemlja na svijetu svakodnevno postavlja.

Ta zemlja je Izrael.

A vođe koji upravljaju tim raketama (a broj koji sam naveo je donja procjena) pripadaju organizaciji poznatijoj kao Hezbollah — arapski za “Božju stranku”. Štoviše, oni nisu neki odmetnuti teroristi. Oni su zapravo na vlasti u jednoj zemlji — Libanonu. Trebali biste nešto znati o njima.

Hezbollah je po prvi puta zabljesnuo na međunarodnoj sceni 1983. godine, kada su istodobno bombardirali vojarnu američkih marinaca i bazu francuskih padobranaca u Beirutu. U napadu je poginulo 241 Amerikanac — najveći gubitak američkog vojnog osoblja u jednom incidentu od Drugog svjetskog rata — i 58 Francuza.

Ali to je bio samo početak.

Uslijedilo je još bombaških napada, koji su ubili 24 osobe u napadu na američko veleposlanstvo 1984. godine u Beirutu; 85 osoba u Židovskom centru u Buenos Airesu 1994. godine i 19 osoba u stambenom kompleksu američkih naftnih rukovoditelja u Saudijskoj Arabiji 1996. godine.

1985., teroristi Hezbollaha oteli su TWA let 847, tijekom kojeg su tukli putnike, odvojili one sa židovskim prezimenima i ubili ronioca američke mornarice Roberta Stethema.

Hezbollah je također isporučio cestovne bombe i pomogao u organiziranju skupina koje su počinile terorističke napade protiv američkih snaga tijekom Iračkog rata.

Rutinski su ubijali političke rivale, ponajprije bivšeg premijera Libanona, Rafica Haririja 2005. godine.

Izazvali su brojne granične sukobe s Izraelom, koji su eskalirali u rat 2006., tijekom kojeg je Hezbollah lansirao tisuće raketa na civilno stanovništvo.

Danas, Hezbollah je vojna sila, politička stranka, teroristička skupina i transnacionalna zločinačka organizacija koja se bavi trgovinom droge, pranjem novca i krijumčarenjem oružja.

Ali najvažnije stvar koju treba zapamtiti o Hezbollahu nije Hezbollah; to je Iran.

Hezbollah je produžena ruka Irana i djeluje pod njegovom komandom.

Ne morate uzeti moju riječ za to. Uzmite je od čovjeka koji vodi Hezbollah posljednjih dvadeset i pet godina i sada je najmoćniji čovjek u Libanonu, Hassan Nasrallah.

Evo što je izjavio 2016.:

“Otvoreni smo činjenici da budžet Hezbollaha, njegovi prihodi, troškovi, sve što jedu i piju, sva oružja i rakete, dolaze od Islamske Republike Iran.”

To je uglavnom oduvijek bio slučaj. Doista, Hezbollah je demonsko dijete Iranske revolucije.

Osnivači su bili iranski revolucionari koji su djelovali iz Libanona 1970-ih godina. Nakon rušenja iranskog šaha 1979., postavili su Hezbollah i Libanonu. To je bio razlog zašto je u svojim ranim danima Hezbollah sebe nazivao “Islamskom revolucijom u Libanonu”,

Ta definicija i dalje štima.

1990′-ih, Hezbollah je svom rezimeu dodao politiku.
To je navelo mnoge stručnjake da tvrde kako je skupina napustila svoju terorističku povijest i svoju podređenost Iranu.

Da bar.

Istina je, da je tijekom devedesetih, Hezbollah proširio svoj ubojiti utjecaj u Afriku i Latinsku Ameriku, pa čak i u Sjevernu Ameriku.

Trgovina kokainom (bili su vrlo prisni s kolumbijskim i meksičkim narko kartelima), lažne humanitarne organizacije i niz drugih kriminalnih aktivnosti, doveli su više gotovine kojom su mogli financirati svoje političke i terorističke operacije.

Danas, Hezbollah dominira Libanonom. On usmjerava glavne domaće i vanjsko-političke odluke nacije, uključujući rat. On je stekao kontrolu nad libanonskim parlamentom kao i njegovim vojnim i sigurnosnim agencijama. Također je učinkovito pretvorio Libanon u iransku raketnu bazu.

To je mjesto odakle dolazi više od 100.000 raketa.

Iran radi na okruživanju Izraela s raketama koje mogu pogoditi bilo koji dio zemlje, dok istovremeno i dalje razvija svoje nuklearno oružje.

Dok se Hezbollah i Iran ukopavaju u Siriji, gdje namjeravaju aktivirati novu frontu protiv Izraela. vjerojatnost da će pokrenuti još jedan rat — razorniji od onog 20906. — raste.

Osim toga, Iran je koristio Hezbollah kako bi unaprijedio svoje ambicije da postane dominantna snaga u regiji. Operativci Hezbollaha su duboko umiješani u iračke i jemenske konflikte.

Od 9/11, svijet je povezivao terorističke prijetnje uglavnom s ne-državnim akterima poput Al-Qaedae i ISIS-a. Ali, za razliku od svih ostalih, Hezbollah je državni pothvat. Kao takav, prijetnja koju Hezbollah predstavlja Zapadu, arapskim zemljama i egzistenciji Izraela je drugačija — i stoga daleko opasnija.

Kako ćemo zaustaviti Hezbollah?

Ključ: zaustaviti Iran.

Ja sam Tony Badran, istraživač u Zakladi za obranu demokracije, za Prager University.