ERICKSON: Trump 2020?

Erick Ericksen

Njihao sam naprijed nazad ideju o podršci predsjednika Trumpa 2020. Suprotstavio sam mu se 2016. i glasao za treću osobu. Kandidat kojeg sam na kraju podržao, Evan McMullin, je, poput mnogih drugih, napustio sve svoje dotadašnje vrijednosti i dozvolio da mu mržnja prema Trumpu zatruje savjest. Usuđujem se reći da moja najveća pogreška u životu nije bila kad sam se popeo na planinu samo da bih se sjetio da se bojim visina ili kad sam se kao dijete igrao sa skalpelom koji je gotovo odrezao moj prst. Bilo je to davanje moga glasa McMullinu.

Jennifer Rubin, za koju Washington Post lažljivo tvrdi da je konzervativka, postala je najpredvidljiviji glasnik ludila koje je utjecalo na određenu vrstu republikanaca. Oni gledaju na Trumpa kao na anatemu svojim vrijednostima, pa su napustili svoje vrijednosti koje su držali prije Trumpa. Rubin je svojevremeno podržavala selidbu našeg veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem. Danas mu se protivi zbog Trumpa. Jednom je podržavala povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali sada mu se protivi zbog Trumpa.

Dugo sam bio kritičan prema republikancima koji su odbacili svoje principe kako bi stali uz Trumpa, kao što sam kritičan prema republikancima koji odbacuju svoje principe u srvhu suprotstavljanja Trumpu. Principi bi trebali ostati, jer su ljudi prolazni. Kavanaughova nominacija bila je razjašnjujuća u tom pogledu. Vidjevši neke konzervativce kako pomažu i podržavaju atentate na karakter jer je Trump nominirao Kavanaugha je odvratno.

Nalazim se u čudnom položaju u kojem, po prvi puta, vidim sebe, jednog od izvornih tzv. “nikad-Trump konzervativaca”, kako glasam za Trumpa 2020. Povremeno sam neizbježno zaključivao da će Trump učiniti nešto što me me gurnuti dalje od njega. Nije me razočarao na toj fronti, od tarifa do karakternih pitanja. Ali sada ne vidim kako netko drugi može pružiti uvjerljiviju alternativu predsjedniku. Svaki put kad predsjednik učini nešto što ne volim, njegovi protivnici igraju igru “pridrži moje pivo“.

Trump je možda kritizirao Kavanaughovu prvu optužiteljicu, Christine Blasey Ford, na način koji sam smatrao neprikladnim za jednog predsjednika, ali njegovi protivnici odbacili su tisućljeće staro načelo da se čovjek pretpostavlja nedužnim. Predsjednik je možda uveo tarife za koje smatram da štete ekonomiji, ali njegovi protivnici namjerno uništavaju dobrog, nevinog čovjeka kako bi mogli nastaviti uništavati djecu.

George W. Bush pokušavao je ustoličiti Harriet Miers na Vrhovni sud i gurnuti sveobuhvatnu imigracijsku reformu, program ‘No Child Left Behind‘, program spašavanja General Motorsa, itd. Protivio sam se svemu tome, ali nikada nisam sumnjao u integritet, karakter ili vjeru predsjednika Busha. Iskreno, Trump nema karakter ili snažnu kršćansku vjeru koju preferiram kod predsjednika. Ali on je pozitivno anđeoski u usporedbi sa svojim političkim protivnicima i tiskom. Između Trumpa i njegove opozicije, radije bih dao glas njemu, usprkos njegovim manama, nego njegovim protivnicima koji žele besprijekornu progresivnu utopiju. Trump nije niti ambasador mojih vrijednosti, niti artikulirani šampion mojih principa kojeg bih preferirao. Ali on je sigurna luka u progresivnoj oluji kojoj je cilj uništenje mojih vrijednosti i rušenje naše ustavne republike.

Progresivci vjeruju da je Trump autoritarni tiranin koji je jedva sputan vladavinom zakona. S ozbiljnim izrazom na licu, ti isti progresivci tvrde da su optužbe protiv Kavanaugha dokaz njegove krivnje, da se ne smije pretpostaviti njegova nedužnost, da je nedostatak svjedoka potvrda da je učinio ono što navode, da svim ženama treba vjerovati osim onima koje brane Kavanaugha i da je bilo kakvo neslaganje samo bijela muška privilegija. Progresivci možda tvrde da je Trump Cezar na ivici Rubikona, ali oni su prigrlili kopile, rezultat ljubavi Josipa Staljina i Franza Kafke, i regrutirali američki politički tisak da okalja, okleveće i napadne bilo koga tko stoji na njihovom putu.

Politički se tisak ponašao kao suučesnik demokrata u slučaju Kavanaugh. Jasno je da su se u potpunosti angažirali. Novinari su postavljali svoje zastave tzv. Otpora i navlačili ružičaste kape umjesto da su branili istinu i izvještavali o činjenicama.

Postoji mnogo stvari u današnjem političkom dobu o kojima nisam siguran. Ali postoji jedna stvar o kojoj sam apsolutno siguran: predsjednik Trump nije moj neprijatelj i previše progresivaca me gleda kao svojeg.