BUCHANAN: Može li američko-saudijsko savezništvo biti spašeno?

Patrick J. Buchanan

Tijekom vikenda, Donald Trump upozorio je na “ozbiljno kažnjavanje” ukoliko istraga utvrdi da je saudijski tim atentatora ubio kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Rijad je potom uzvratio kontra prijetnjom, podsjećajući nas da, kao najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija “igra značajnu i aktivnu ulogu u globalnoj ekonomiji”.

Poruka: Nametnite nam sankcije i mi ćemo uzvratiti sankcijama.

Neki od nas sjećaju se kako je Nixonovo spašavanje Izraela u Jomkipurskom ratu 1973. potaknulo saudijski embargo na naftne derivate, koji je doveo do mjeseci dugih linija čekanja na benzinskim crpkama u Sjedinjenim Državama i naposljetku pridonio Nixonovom padu.

Jučer, tjedan dana nakon što je Jareda Kushnera uvjeravao njegov prijatelj prijestolonasljednik Mohammad bin Salman da je Khashoggi izašao iz konzulata, Trump je nazvao samog kralja Salmana.

Prema Trumpovom tweetu, kralj je zanijekao “bilo kakvo saznanje što god se dogodilo ‘našem državljaninu Saudijske Arabije'”.

Trump je rekao da če “odmah” poslati državnog tajnika Mikea Pompea u Rijad na sastanak s kraljem u vezi ove krize. Sukob eskalira. Prijestolonasljednik Mohammad i kralj Salman su obojica stavili čast i vjerodostojnost svoje nacije na kocku.

Obojica govore da je ono što Turci tvrde da mogu dokazati — Khashoggi je bio mučen i ubijen u konzulatu, rasječen, a dijelovi njegovog djela preveženi mlažnjakom u Saudijsku Arabiju — laž.

Za Trumpa i Sjedinjene Države, ovo se čini kao klasični slučaj potraživanja međunarodnog morala u sukobu s potraživanjima nacionalnog interesa.

Ovaj arhetip se pojavio sredinom 1870-ih kad su otomanski Turci počinili pokolj nad bugarskim kršćanima koji su se nalazili pod njihovom vlašću.

Bivši premijer William Gladstone zapalio je Britaniju letkom s natpisom “Bugarske strahote i pitanje Istoka”, pozivajući na protjerivanje Turaka iz Europe.

Premijer Benjamin Disraeli i kraljica Victoria bili su apoplektični. Iz razloga što su se oslanjali na Turke i njihovu blokadu zadiranja carske Rusije prema istočnom Balkanu i kroz turske tjesnace.

Disraeli je prevladao. Britanci su odložili moralnost na policu.

Za Sjedinjene Države, moralnost i interesi sukobili su se kad je FDR priznao boljševički režim Josipa Staljina 1933., čak i kada su Crveni čuvari predsjedavajućeg Maoa provodili nacionalni pogrom poznat pod nazivom Kulturna revolucija.

Postavljaju se pitanja: Ako je Khashoggi ubijen, a naredba je došla od kraljevske obitelji, čini li nam to Saudijce moralno prihvatljivima kao saveznike ili partnere na Bliskom istoku? I ukoliko jest, kako možemo opravdati naše hladnoratosvske veze s autokratima poput čileanskog generala Pinocheta, južnokorejskog generala Park Chung-heeja, filipinskog Ferdinanda Marcosa ili iranskog Šaha?

Kako se Franklin Roosevelt odnosio prema takvim vezama? “On je možda ku**** sin”, rekao je FDR za jednog karipskog diktatora, “ali on je naš ku**** sin”.

Tijekom Drugog svjetskog rata, kad su Nijemci u Katynskoj šumi otkrili masovnu grobnicu koja je sadržavala ostatke na tisuće poljskih vojnih časnika, datiranu iz vremena Staljinove okupacije, Poljaci u Britaniji došli su do premijera Churchilla zatražiti istragu.

Churchill, za kojeg je Staljin do tog vremena postao nezaobilazni saveznik, odgovorio je odbijancem: “Nema smisla šuljati se po tri godine starim grobovima Smolenska”.

Niti je samo ratno doba vrijeme u kojem su se Sjedinjene Države povezivale s autoritarcima s odbojnim zapisima ljudskih prava.

Sjedinjene Države održavaju saveznički sporazum s Filipinima predsjednika Rodriga Dutertea, koji je odobrio izvansudsko ubijanje trgovaca drogom, od kojih su ubijene tisuće.

General el-Sissi došao je na vlast u Kairu pomoću vojnog puča koji je svrgnuo demokratski izabranu vladu predvođenu čelnikom Muslimanskog bratstva i koji se sada, zajedno s tisućama pripadnika bratstva, nalazi u zatvoru.

Od pokušaja puča u Turskoj, NATO savezniku, 2017. godine, predsjednik Recep Erdogan zatvorio je na tisuće ljudi, uključujući više novinara od bilo koje zemlje na svijetu.

Prošli tjedan, pojavio se izvještaj u kojem se navodi da je Kina uhitila čelnika Interpola i da doista upravlja arhipelagom reedukacijskih kampova na zapadu zemlje kako bi ‘pročistila’ etnička i religijska vjerovanja ujgurskog naroda.

Što se tiče Saudijske Arabije, članovi Kongresa su rekli da pripremaju uvođenje sankcija saudijskom režimu ukoliko se dokaže da je Khashoggi ubijen po kraljevskom nalogu.

Međutim, što bi predstavljalo veće kršenje ljudskih prava: sankcionirano ubojstvo političkog neprijatelja režima ili 10.000 mrtvih Jemenaca, uključujući ženu i djecu, te milijuna koji se suočavaju pothranjenosti i gladi u saudijskom ratu agresije koji se vodi u suradnji i s blagoslovom Sjedinjenih Država?

Umjesto da se odupire predloženim sankcijama Kongresa, predsjednik Trump bi mogao iskoristiti ovu priliku da započne dugotrajno povlačenje iz desetljeća upletenosti u bliskoistočne ratove od kojih nismo imali nimalo koristi, a koštali su nas strahovito puno.