SHAPIRO: Masovni migrantski karavan nastavlja dokazivati da je Trump u pravu što se tiče granične politike

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/Washington Post

Tijekom vikenda, masovni karavan od oko 7.000 potencijalnih ilegalnih imigranata, većinom iz Hondurasa, krenulo je put Sjedinjenih Država kroz Meksiko. Prema Daily Mailu (Velika Britanija), kolona se protezala jednu milju, s ljudima koji su hodali po 10 u redu. Meksičke vlasti pokušale su ograničiti broj migranata koji prelaze granicu, ali migranti su jednostavno ilegalno preplivali rijeku. Stotine tih migranata zatražilo je status izbjeglica u Meksiku, ali to nije zaustavilo mnogo više njih da uđu u Meksiko bez dozvole. Meksička vlada je obećala da će zaustaviti karavan prije dolaska do američke granice, ali trenutačno karavan neometano nastavlja svoj put.

To je potaknulo bujicu tweetova predsjednika Trumpa:

Mnogi od onih koji kreću prema SAD-u traže posao i bolji život. Kao što je Daily Mail izvijestio:

Olivin Castellanos, 58, vozač kamiona i zidar iz honduraškog grada Villaneueve, rekao je da je rijeku prešao uz pomoć splavi nakon što je Meksiko blokirao most. “Nitko nas neće zaustaviti, samo Bog”, rekao je. “Srušili smo vrata i nastavili hodati”. On želi stići do SAD-a zbog posla. “Ja to mogu”, rekao je pokazujući asfalt ispod svojih nogu. “Prošao sam autoceste.”

Neki iz karavana su već bili deportirani iz Sjedinjenih Država:

U blizini, 27-godišnji Julio Asturias, migrant iz San Juana, El Salvadora, punio je svoj mobitel na visećoj žici:

“Želim se vratiti u Arizonu. Kad sam čuo da prolazi karavan, pridružio sam mu se”, rekao je, dodajući kako je bio deportiran prije par mjeseci nakon što je zaustavljen radi izgorjele stražnje lampice na automobilu.

Ali samo zato što diljem svijeta postoje milijuni ljudi koji bi željeli ući u Sjedinjene Države radi pronalaženja posla, ne znači da Sjedinjene Države imaju resurse ili odgovornost otvaranja svojih granica svim posjetiteljima. Kao libertarijanac što se tiče pitanja protoka radne snage, nemam problema s ljudima koji dolaze u Sjedinjene Države raditi — ali postoje očigledni ekonomski troškovi povezani s neprovjerenom ilegalnom imigracijom u socijalnoj državi. Nadalje, neuspjeh Sjedinjenih Država u asimilaciji novih imigranata radikalno se povećao posljednjih godina s usponom multikulturalnog etosa na političkoj ljevici. Sugeriranje da Sjedinjene Države ostave svoje granice širom otvorenim svima koji žele ući je sugeriranje nacionalnog samoubojstva, kao što bi to bio slučaj za bilo koju drugu naciju.

Također nije jasno tko su svi ti migranti. Na primjer, pojavile su se slike članova karavana koji nose zastavu Hondurasa — čudan izbor za ljude koji bježe od situacije u Hondurasu.

Ako predvodite marš ekonomskih migranata, a ne invaziju građana strane zemlje, zašto točno nosite zastavu zemlje iz koje bježite?

Što je rješenje za ilegalnu imigraciju? Ublažena verzija legalne imigracije bila bi korisna; kao i ozbiljni pokušaji vlade osiguravanja da oni koji ulaze u Sjedinjene Države nemaju pristup mreži socijalne sigurnosti koju su izgradili i koju financiraju američki građani. No, u konačnici, ključ bilo kojeg uspješnog imigrantskog vala je američki program kulturne asimilacije, a ne pokušaj sugeriranja da takva asimilacija predstavlja kulturalnu ksenofobiju. Imigranti koji iza sebe žele ostaviti propale politike svojih domovina često postanu nevjerojatno produktivni američki građani; najočitiji primjeri uključuju, ali zasigurno nisu ograničeni na sovjetske i kubanske izbjeglice. Ali to ne znači da nema iznimaka. To je razlog zašto moramo provjeriti tko dolazi u zemlju i moramo inzistirati da naš sustav poticaja bude pravilno strukturiran kako bi privukli one najbolje imigrante umjesto da pretpostavimo da svatko tko uđe u Sjedinjene Države jednako obogaćuje zemlju.

A što je rješenje valu imigranata koji traže ulazak u Sjedinjene Države? Na koncu, promjena režima u neuspjelim zemljama. To ne znači američki vojni angažman. To znači poticanje i podržavanje pokreta u zemljama poput Hondurasa odlučnima da donesu demokraciju, vladavinu zakona i zaštitu imovinskih prava. Sve dok neuspjele zemlje uspijevaju zadržati vlast na našoj južnoj granici, takvi karavani će se nastaviti.