PRAGER: Ljevičarski Židovi: Židovska i američka tragedija

Dennis Prager

Vjerojatno je nemoguće precijeniti štetu koju su ljevičarski — ne liberalni već ljevičarski — Židovi napravili judaizmu, Židovima i Americi. Naravno, isto se može reći za štetu koju ljevičarski katolici rade katolicizmu i Americi, koju ostali ljevičarski kršćani rade kršćanstvu i Americi i, najočitije, štetu koju sekularni ljevičari rade. No, budući da je antisemitizam trenutačna preokupacija vijesti i s obzirom na istaknute pozicije mnogih ljevičarskih Židova, usredotočit ću se na njih.

Šteta koju su Židovima počinili ljevičarski Židovi nije ništa novo. Počela je u samim začecima ljevice s Karlom Marxom, unukom dvojice ortodoksnih rabina (njegovi roditelji su se pro forme preobratili u kršćanstvo). On je napisao jedan od naj-antisemitskih traktata 19. stoljeća, “O židovskom pitanju”, objavljenom 1844. godine. U njemu je, između ostalog, napisao:

“Što je svjetovna religija Židova? Špekuliranje …”

“Koji je njihov svjetovni Bog? Novac …”

“Novac je ljubomorni bog Izraela, uz kojeg niti jedan drugi bog ne može postojati …”

“U konačnoj analizi, emancipacija Židova jest emancipacija čovječanstva od judaizma.”

Početkom 20. stoljeća, još jedan ljevičarski Židov, Leon Trotsky, koji je zajedno s Lenjinom vodio boljševičku partiju u Rusiji, bio je katastrofa za Židove, kao i za cjelokupno čovječanstvo. Godine 1920., kad je Trotsky bio šef Crvene armije, glavni moskovski rabin, Jacob Mazeh, zamolio ga je da upotrijebi vojsku kako bi spasio Židove od pogroma u kojima je
ubijeno na desetke tisuća Židova. Trotsky je prema navodima odgovorio: “Zašto si došao k meni? Ja nisam Židov”, na što je rabin Mazeh odgovorio: “To je tragedija. Trotskyji vode revolucije, a Bronsteini plaćaju cijenu.”

To je priča mnogih židovskih ljevičara do današnjeg dana: židovski ljevičari vode revolucije, a svi Židovi (uključujući milijune drugih) plaćaju cijenu.

Tako su mnogi vođe pokreta za ekonomsko gušenje Izraela — Bojkotiraj, uskrati, sankcioniraj (Boycott, Divest, Sanctions – BDS) — ljevičarski Židovi.

Prije nekoliko godina, pozvan sam na najpoznatiji svjetski forum za raspravu, Oxford Union, kako bih raspravljao o apsurdnom pitanju je li Izrael ili Hamas veća prepreka miru na Bliskom istoku. Jedan od moja dva protivnika u raspravi bio je Židov, bivši profesor na Oxfordu. On je tvrdio da je Izrael veća prijetnja miru od Hamasa.

Još jedan prominentni ljevičarski Židov, profesor s MIT-a, Noah Chomsky, posvetio je svoj život pisanju i govorenju protiv dvije zemlje: SAD-a i Izraela.

Sigurnost jedina židovske države na svijetu je daleko najveći sigurnosti problem za svjetsko židovstvo. Pa opet, mnogi ljevičarski Židovi napadaju Izrael, podržavaju mnoge od onih koju žele uništiti Izrael ili, u najmanju ruku, ne učiniti ništa kako bi ojačali sigurnost Izraela.

Danas, u Americi, ljevičarstvo je zatrovalo toliko neortodoksnih sinagoga da se razlikuju od Američkog sindikata za građanske slobode ili Demokratske stranke samo po svojoj uporabi hebrejske liturgije.

Mnoge neortodoksne sinagoge su sjedile šive — sedam dana žalovanja nakon smrti najbližeg člana obitelji u judaizmu — kad je Donald Trump izabran za predsjednika. Ova perverzija judaizma je primjer što ljevičarstvo radi svakoj religiji koju infiltrira. Pretpostavljam da niti jedna od tih sinagoga nije sjedila šivu nakon ubojstva 11 Židova u Pittsburghu. Zašto? Je li ih izbor Donalda Trumpa više uznemirio? Ljevičarski Židovi su etnički Židovi, ali njihove vrijednosti proizlaze iz ljevičarstva (baš kao što je sadašnji papa katolik u svom identitetu, ali njegove vrijednosti proizlaze iz ljevičarstva).

Trenutačna optužba da je za pittsburški masakr odgovoran predsjednik Trump je jedna od najvećih kleveta u američkoj povijesti. Gotovo svaki ljevičarski kolumnist i komentator širio je ovu laž, a većinu su napisali ljevičarski Židovi poput Dane Milbanka iz Washington Posta. Jedna od njihovih laži je da su napadi na Georgea Sorosa antisemitski.

Moje mišljenje je da je George Soros zlonamjerna sila. Jesam li ja antisemit? (Kako bismo odgovorili na to, usporedimo što sam ja učinio za Židove i judaizam s onim što je bilo koji od tih ljevičarskih Židova učinio.) Ali ljevičarski Židovi su to oduvijek činili. Oni su pripisali pogubljenje Rosenergovih — koji su, kao nemoralni ljevičari kakvi su i bili, predali tajne atomske bombe Staljinu — antisemitizmu. Sudac u slučaju Rosenbergovih je bio Židov. Ali ljevičarskim Židovima to nije bilo važno. Još otkad je Staljin proglasio Trotskyja “fašistom”, ljevičari su oduvijek nazivali svoje protivnike “nacistima”, “rasistima”, “antisemitima”, “fašistima”, “mrziteljima” i “bigotima”. To je njihov modus operandi.

Mnogi od tih ljevičarskih Židova temelje ovu klevetu o “ulozi” predsjednika Trumpa u kontekstu jednako klevetničke tvrdnje da je došlo do velikog porasta antisemitizma u Trumpovoj eri — što je rezultiralo masakrom u Pittsburghu — temeljenoj na studiji Antidifamacijske lige (ADL). Lažljivost te studije u potpunosti je izložio David E. Bernstein, profesor prava na Sveučilištu George Mason i protivnik Trumpa, u dvije poražavajuće recenzije (jedne u Reason, a druge u Tablet Magazine). Pročitajte ih i shvatit ćete jednu od najvažnijih stvari koju trebate znati o ljevici: Istina nije ljevičarska vrijednost. ADL, koji je svojedobno bio preokupiran borbom protiv antisemitizma, danas je preokupiran borbom protiv Donalda Trumpa u ime američke ljevice.

Godine 1970., studija Harrisa pokazala je da se 23 posto židovskih sveučilišnih studenata opisalo “krajnje lijevim”, u odnosu na samo 4 posto protestanata i 2 posto katolika.

Mnogi od tih studenata danas su mnogi od neortodoksnih rabina i laičkih vođa u američkom židovskom životu. S obzirom na pravilo da što god ljevica dotakne, u konačnici upropasti (na primjer, sveučilišta), Bronsteini će nastaviti plaćati cijenu Trotskyjevih revolucija.