WALSH: Michael Avenatti zaslužuje da mu se vjeruje

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/ABC News

Kao što ste čuli, ugledni pravni stručnjak Michael Avenatti uhićen je zbog obiteljskog nasilja. Pojedinosti o optužbama i žrtvi još dobijamo na kapaljku. Nemamo objektivnog razloga pretpostaviti da je Avenatti kriv za bilo što.

Ipak, čovjek ne može ne primijetiti kontekst. Avenatti je bio križar #MeToo pokreta. Inzistirao je da moramo vjerovati ženama. Kad se Brett Kavanaugh suočio s desetljećima starim optužbama bez ikakvih potkrjepljujućih dokaza, Avenatti nije niti jednom upozorio da Kavanaugh zaslužuje pretpostavku nedužnosti. Zapravo, on je pridonio klevetničkoj kampanji podnašanjem još više optužbi i to od neuravnotežene žene s poznatom poviješću laži. Htio je da vjerujemo Julie Swetnick iako su njezini navodi bili neutemeljeni i apsurdni.

S obzirom na ove činjenice, čini se pravednim vjerovati Michaelu Avenattiju. Trebali bismo mu vjerovati kad nam kaže da vjerujemo ženama. Trebali bismo mu vjerovati kad inzistira da se neutemeljeni navodi moraju ozbiljno shvatiti. Trebali bismo mu vjerovati kad implicira da je ispravno i dobro povlačiti čovjeka kroz blato na temelju nedokazanih tvrdnji. Doista, trebali bismo poštovati želje Michaela Avanattija, slušati njegove argumente, usvojiti njegovo stajalište o ovoj temi i stoga pretpostaviti da je kriv kao grijeh. Uostalom, to je ono što bi on želio.

Sad, nisam dovoljno makijavelistički kako bih ovo proveo u praksi. Neću ga po kratkom postupku proglasiti krivim i ne bih ga želio vidjeti kažnjenim za nešto što nije učinio. Želim ga vidjeti kažnjenim za stvari za koje sam prilično siguran da je učinio, poput lažnog optuživanja Bretta Kavanaugha. “Nevin dok se ne dokaže krivnja” je temeljna misao našeg pravosudnog sustava. Ne možemo je suspendirati ni za koga, čak niti za nekog toliko odvratnog poput Michaela Avenattija.

Međutim, na karmičkoj razini, ne mogu zanijekati da Avenatti zaslužuje dobiti dozu onoga što je sam zakuhao. Možemo li doista žaliti nekoga tko je predvodio rulju s vilama, a nakon toga se našao pod njezinim nogama? Možemo li suosjećati s čovjekom na kojeg su se primijenili njegovi vlastiti poremećeni principi? Nemam pojma je li Avenatti kriv za obiteljsko nasilje, ali znam kakav zaključak bi Avenatti sam donio kad bi se neki od njegovih političkih protivnika suočio s istom optužbom. Znam da nema problema s uništavanjem čovjeka pomoću glasina i insinuacija. Zaslužuje li on istu sudbinu? Da, apsolutno.

Ali nasreću po njega, pravosuđe zapravo nije dizajnirano kako bi ljudima dalo ono što zaslužuju. Dizajnirano je da pronađe istinu. I nadajmo se da ćemo uskoro doznati istinu o ovom slučaju.