Macron napokon prekinuo šutnju nakon prosvjeda ‘Žutih prsluka’. Evo što je rekao.

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/FRANCE 24 English

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prekinuo je svoju šutnju u ponedjeljak nakon što su proteklih tjedana izbili neredi u toj europskoj naciji zbog masivnog poreza na gorivo. Macron, heroj američke ljevice, zamolio je prosvjednike, koji se nazivaju “žuti prsluci”, da prekinu svoje prosvjede i zauzvrat ponudio velike porezne olakšice. Također je obećao da će upotrijebiti “sva sredstva” koja su potrebna kako bi ponovno uspostavio red.

“Preuzimam dio odgovornosti za bijes koji prožima Francusku”, rekao je Macron u unaprijed snimljenom obraćanju francuskom narodu u Elizejskoj palači. “Možda sam povrijedio ljude svojim riječima.”

Ranije ovog mjeseca, Macron je suspendirao ozloglašeni porez na gorivo na šest mjeseci kao sredstvo ublažavanja; nakon što se to nije pokazalo dovoljnim, u potpunosti je odustao od njega. “Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je zakonodavcima da porez neće biti uključen u proračun za 2019.”, izvijestio je Daily Wire.

Evo nekih drugih ustupaka koje je ponudio francuski čelnik, izvještava časopis TIME:

  • povećanje minimalne plaće od 100 eura od početka nove godine koje će financirati vlada
  • ukidanje poreza na prekovremeni rad u 2019.
  • traženje od profitabilnih tvrtki da daju radnicima bonuse na kraju godine koji će biti oslobođeni od poreza
  • rezanje poreza na male penzije, priznavanjem da je on bio “nepravedan

Laganim prebacivanjem krivnje, Macron je tvrdio da su nemiri uglavnom uzrokovani 40-godišnjom “malaksalosti” francuskog naroda frustriranog neizbježnom globalizacijom.

Lider je također dao podršku kritiziranim policijskim mjerama implementiranim u prosvjedima i oštro napao prosvjednike zbog vandalizma i nasilja. “Vlasti neće ‘nimalo ugađati’ onima koji stoje iza vandalizma i nereda, rekao je Macron, dodajući da ‘nikakav bijes ne opravdava’ napad na policiju ili pljačkanje trgovina”, navodi izvješće TIME-a.

Opravdavajući potencijalne akcije policije, Macron je rekao da će koristiti “sva sredstva” koja su potrebna za ponovno uspostavljanje reda. “Kad je nasilje pušteno s uzice, prestaje sloboda”, rekao je lider.

Nema nikakvih naznaka da će Macron ponuditi svoju ostavku u jeku nemira. CNN-ova glavna međunarodna dopisnica Christine Amanpour napomenula je da joj je Macron prethodno rekao da neće prekinuti svoj liberalni križarski rat zbog reakcije građanstva.

“Pitala sam predsjednika [Emmanuela Macrona] 2017. hoće li odustati od svojih reformi, poput prethodnih predsjednika, ukoliko će se susresti s masovnim prosvjedima. ‘Ne, ja ću uspjeti’, rekao mi je. ‘Vjerujem u demokraciju. A demokracija nije na ulici.'”, napisala je Amanpour u tweetu.

Ustupci koje je ponudio Macron ne čine se dovoljni, bar za neke od Francuza. Već su objavljena izvješća o nadolazećim prosvjedima u subotu, a ostali nezadovoljno žuti prsluci kažu da je Macronova ostavka neminovna.