KHACHATRIAN: Bliži se Nova godina, a ja imam još toliko Kwanzaa šopinga za obaviti

Harry Khachatrian

Screenshot: YouTube/WatchMojo.com

Odrastajući, uvijek su mi govorili – uglavnom moji dobronamjerni učitelji iz osnovne škole — da blagdansko razdoblje utjelovljuju tri praznika: kršćanski praznik Božić, koji slavi rođenje Isusa Krista; židovski praznik Hanuka, koji slavu pobjedničku pobunu Makabejaca i ponovno posvećenje Svetog hrama u Jeruzalemu; i afroamerički praznik Kwanzaa, koji slavi nešto o afričkoj kulturi. Nikada nisam bio siguran što točno, jer nismo učili o podrijetlu Kwanze.

Kao što nam govore povijesni zapisi, prva službena proslava Božića bila je 336. godine, za vrijeme vladavine cara Konstantina, prvog kršćanskog rimskog cara. Premda nikad službeno uključeno u povijesne knjige, možete zamisliti drevne Rimljane u prosinačkoj šetnji tržnicom kao prve “žrtve” beskonačne, neizbježne božićne glazbe. Isto tako, Hanuka vuče svoje korijene tisućama godina unatrag, prethodeći Božiću. S druge strane, korijeni Kwanze sežu do vremena kad su Beatlesi još uvijek bili na turneji po Sjedinjenim Državama.

Kwanzu je 1966. stvorio čovjek po imenu Maulana Karenga. Rođen kao Ronald McKinley Everett, Karenga je kasnije u životu napustio ime koje mu je dala njegova baptistička kršćanska obitelj, pripisujući ga “bijeloj, robovlasničkoj kulturi” Amerike koju je prezirao. Karengina odabrana titula “Maulana” prevodi se kao “veliki učitelj” na svahiliju; Karenga znači “čuvar tradicije”.

Karenga je suosnovao crnačku nacionalističku organizaciju: United Slaves (Ujedinjeni robovi – op. a.) — skraćeno US (američka kratica za SAD – op. a.), što je trebalo značiti “Us (mi, crnci) against them (protiv njih, bijelaca)” — kao suparničku organizaciju Stranci crnih pantera, u Kaliforniji.

Tijekom šezdesetih godina, FBI je mobilizirao snage kako bi fragmentirao i dezorganizirao radikalni, marksistički politički pokret u zemlji davanjem podrške najluđim, najekstremnijim skupinama koje je mogao pronaći. Karengina United Slaves ispunjavala je sve uvjete. FBI je iskoristio postojeću svađu između US i Crnih pantera, šaljući lažno pismo Karenginoj organizaciji koje je tvrdilo da su Crne pantere planirale njegovo ubojstvo.

Kako se pojačavala mržnja između dviju suprotstavljenih skupina, uslijedila je pucnjava i nasilje. Godine 1969., pripadnici Karanginih United Slaves ubili su dva člana Crnih pantera na sveučilištu UCLA zbog kontrole nad školskim programom crnih studija.

Pomućen paranojom, Karenga je vjerovao da ga najmanje dvije njegove sljedbenice, Deborah Jones i Gail Davis, pokušavaju otrovati “magičnim kristalima”. Zbog toga ih je podvrgnuo mučenju. Godine 1971., Karenga je osuđen zbog brutalnog premlaćivanja i seksualnog zlostavljanja svoje dvije ženske sljedbenice.

Los Angeles Times izvijestio je o Karenginoj gnjusnom zločinu. Jones je posvjedočila da su ona i Davis primile naređenje da se skinu do gola nakon što su išibane električnom kablom i pretučene pendrekom gotovo do neprepoznatljivosti. Užarena lemilica stavljena je na usta i lice Davis; jedan od njezinih nožnih prstiju zgnječen je u škripcu; bile su prisiljene piti sapun i deterdžent za rublje. Karenga i njegove bitange čak su im niz grlo gurnuli crijevo iz kojeg je šiktala voda.

Karenga je izmislio Kwanzu kao sekularnu, kulturnu proslavu. Ne religijsku. Kwanzaa je bila namijenjena kao alternativni barjak ujedinjenja za crne Amerikance. Zajedno sa svojim kršćanskim imenom, Karenga je prezirao i odbacio Božić kao i kršćansku religiju. Karenga ju je nazvao “bijelom religijom” koji bi crnci trebali izbjegavati u korist njegove vlastite kreacije.

Što se tiče samog praznika, Kwanzaa spaja elemente Hanuke s onima marksizma. Ona slavi sedam principa — više od njima uskoro — i svakome od njih posvećuje jedan dan slavlja. Kwanzaa traje sedam dana. Svakog dana upalite svijeću na Kinari. Kako priča govori, Karenga nije mogao naći svijećnjak za točno sedam svijeća — po jedna za svaki princip. Umjesto toga, Karena je uzeo hanukiju (menoru s 9 mjesta za svijeće) i otkinuo dvije, stvorivši tako Kwanzaa menoru; kinaru.

Sad, sedam principa: jedinstvo, samoodređenje, kolektivni rad, kooperativna ekonomija, svrha, kreativnost i vjera u sebe. Kao što je sam Karenga objasnio, Kwanzaa se u velikoj mjeri vrti oko kolektivizma. Zapravo, njezinih sedam principa je toliko slično marksističkom etosu da ih je 1973. usvojila kalifornijska komunistička organizacija: Simbionistička oslobodilačka vojska. Rulja revolucionarnih terorista pljačkala je banke i ubila dvojicu Amerikanaca u analima sedamdesetih godina.

Što se tiče Kwanzinog legitimiteta kao praznika, nitko nema konačnu riječ u onome što sačinjava “pravi” praznik. Hanuka i Božić su i sami tehnički “izmišljeni” praznici. Ali ono što ih razlikuje od Kwanze jest činjenica da su izgrađeni na daleko robusnijim temeljima od Kwanzinog bijesnog antiamerikanizma i odbacivanja “bjeline”. Cjelokupni raison d’être Kwanze je: “Kršćanstvo je izum monstruoznih, zlih bijelih ljudi. Slavite ovo umjesto toga!”

Zamislite Davida Dukea (sadašnji čelnik KKK – op. a.) — ili nekog drugog bijelog supremacijskog vođu — s dodatkom osude za nemilosrdno mučenje dviju žena u svom dosjeu. A sad zamislite da izmisle praznik koji slavi plodove bijele američke kulture. Koja je vjerojatnost da će ih bilo tko uzeti za ozbiljno, a kamoli da će američki predsjednici (Clinton, Bush, Obama, Trump) izdavati službene izjave sa željama za “sretan dan bijele kulture”.

Prema Pew Research anketi iz 2018., osam od deset crnih Amerikanaca identificiraju se kao kršćani. A ostalih dva, baš kao i ostalih osam, su Amerikanci. Oni već imaju zimske praznike koji slave njihovu kulturu, ujedinjuje njihove obitelji oko stola za večeru i ono najvažnije, propovijeda inkluziju, a ne segregaciju. Sretan Božić!