Pregled UN-ove godine: 21 osuda za Izrael, niti jedna za Hamas ili Kinu

Virginia Kruta

IsraeliPM via YouTube

Tijekom 2018., Ujedinjeni narodi dali su svoj glas za nekih 27 osuda — od kojih je većina bila usmjerena prema naciji Izraela.

Prema Hillel Neueru, izvršnom direktoru United Nations Watcha, 21 od 27 osuda odnosila se na Izrael. Iran, Sirija, Sjeverna Koreja, Rusija, Mianmar i Sjedinjene Države primile su po jednu.

Ono što je još nevjerojatnije jest činjenica da totalitarna Kina nema niti jednu — niti je ima teroristička organizacija Hamas. Zapravo, prije samo nekoliko tjedana, Ujedinjeni narodi nisu uspjeli izglasati rezoluciju, koju je predvodio SAD, koja bi osudila Hamas zbog raketnog napada na Izrael.

Sohrab Ahmari, urednik New York Posta, napomenuo je te razlike. Istaknuo je da je Izrael, iako svakako nesavršen, ipak demokracija sa “slobodnim tiskom, slobodnim izborima i bučnim parlamentom”.

Brojni dužnosnici Trumpove administracije — uključujući veleposlanicu u odlasku Nikki Haley — bili su oštri kritičari očiglednih dvostrukih standarda koje međunarodno tijelo drži prema Izraelu.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert nominirana je kao zamjena za Haley, koja je u listopadu najavila svoju namjeru odlaska sa svog položaja veleposlanice krajem godine.