Mađarska: Spriječit ćemo Bruxelles u implementaciji UN-ovog dogovora o migraciji

Hungary Journal

Screenshot: YouTube/Breitbart News

Bruxelles čini sve što može kako bi implementirao Globalni dogovor o migraciji Ujedinjenih naroda, rekao je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske, za javnu televiziju. “Ali mi ćemo to spriječiti.”

U Španjolskoj je prošle godine broj nezakonitih prelaska granice udvostručen, rekao je Szijjarto za kanal M1. U Turskoj, uhićeno je 50 posto više ilegalnih migranata nego 2017. godine, a broj dolazaka na Cipar se udvostručio. Nadalje, broj dolazaka na kopnenu granicu Grke i Turske stalno raste, dodao je.

Dogovor o migraciji UN-a stavio je vjetar u leđa globalnoj migraciji jer se usredotočuje na njezino upravljanje, a ne zaustavljanje, rekao je. Napomenuo je kako 40 članica UN-a nije čak ni glasalo u prilog dogovora i tvrdi da on ne može poslužiti kao međunarodna referentna točka. Za dužnosnike u Bruxellesu usvajanje dogovora bila je stvar prestiža, čak i kad je Mađarska na početku jasno dala do znanja da u njemu nije zastupljena niti jedna europska pozicija, rekao je.

Sada čine sve što mogu u Bruxellesu kako bi implementirali globalni migracijski paket, rekao je. “Naravno da ćemo to spriječiti.” Szijjarto je istaknuo da 9 članica Europske unije, odnosno jedna trećina, nije glasala za paket. “Dakle, nije jedinstveno mišljenje da europske zemlje žele implementirati globalni migracijski paket”, rekao je ministar.

U međuvremenu je Szijjarto u odvojenom intervjuu za radio Kossuth napomenuo da se austrijsko-mađarska granica može legalno prijeći na 55 točaka. Prema njegovim riječima, postoji 19 glavnih prijelaza, dok je 36 manjih, dodajući da je 10 podložno austrijskim ograničenjima. Ograničenja na prijelazima sada su ukinuta na 4 lokacije, a na 6 njih još uvijek su na snazi na zahtjev austrijskih gradonačelnika, no samo jedan je popločan.