Švedski tinejdžer kažnjen zbog nazivanja migrantskog nogometaša ‘prokletim strancem’

Emma R.

Fria Tider izvijestio je kako je nazivanje Jimmyja Durmaza “jävla blatte” (prokletim strancem) tijekom utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu prošlog ljeta, proglašeno klevetom.

Barem prema tužitelju, koji je nedavno odredio tinejdžeru kaznu zbog komentara.

Za takozvanu oluju mržnje prema Jimmyju Durmazu rečeno je da je uglavnom uzrokovana botovima.

Međutim, sada se od tinejdžera traži da plati kaznu zbog komentara namijenjenog nogometašu koji je u posljednjim sekundama napravio prekršaj na utakmici protiv Njemačke — koji je naposljetku rezultirao pobjedom Njemačke od 2:1.

Tužitelj traži da tinejdžer plati kaznu od 2.000 švedskih kruna (200€) — 40 dnevnih kazni u iznosu od 50 kruna dnevno, zbog klevete.

Dakle, što je to napisao? “Između ostalog, imate napisano ‘prokleti stranac’ na Instagram računu Jimmyja Durmaza. Komentar, koji je bio široko rasprostranjen, bio je takav da je mogao podvrgnuti Jimmyja Durmaza negativnim reakcijama drugih”, napisao je tužitelj, prema Göteborgs-Posten.

Međutim, to je nalog sažete kazne, što znači da neće biti suđenja — ako tinejdžer prihvati novčanu kaznu. U protivnom slučaju, predmet ide pred sud.

“Mislim da je to dobra stvar. Nadam se da će se drugi opametiti i razmisliti prije nego što učine nešto takvo”, izijavio je nakon odluke Durmaz za Sportbladet.