Histerija sudnjeg dana u Davosu – šef UN-a kaže da gubimo utrku s klimatskim promjenama

Emma R.

United Nations via YouTube

Glavni tajnik UN-a Antonio Guiteress upozorio je da svijet “gubi utrku” s klimatskim promjenama dok je zahtijevao od vlada da preuzmu hrabrije obveze koje sežu van Pariškog sporazuma.

“Klimatske promjene su ključno pitanje našeg vremena”, rekao je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“Apsolutno središnje pitanje je preokretanje tog trenda. Potrebna nam je politička volja i vlade koje razumiju da je to najvažniji prioritet našeg doba”, naglasio je.

Pariški klimatski sporazum uzdrman je povlačenjem Sjedinjenih Država pod predsjednikom Donaldom Trumpom i prijetnjama novog brazilskog vođe Jaira Bolsonara da će učiniti isto.

Glavni tajnik UN-a rekao je kako obveze preuzete u Parizu “nisu dovoljne”.

“Ako bi se dogovor iz Pariza materijalizirao, temperatura bi porasla više od 3 stupnja (Celzijusovih)”, rekao je iz Davosa na prijenosu uživo na Facebooku.

“Zemlje moraju preuzeti snažnije obveze”, rekao je, pozivajući na dodatne mjere ublažavanja i prilagodbu na klimatske promjene, uz financijsku pomoć za siromašnije zemlje.

S njim se slaže još jedan zagovornik klimatskih promjena, bivši državni tajnik John Kerry, koji je u ime Sjedinjenih Država 2016. potpisao Pariški sporazum.

Međutim, on vjeruje kako će sudnji dan doći i prije: “Idemo prema povećanju od 4 stupnjeva, a pasivna ravnodušnost koju većina zemalja prihvaća u osnovi je zajednički sporazum o samoubojstvu”, izjavio je.

O činjenici da je prenaseljenost velika prijetnja našem okolišu nije se raspravljalo.

Kao i obično, u fokusu je bila ideja o porezu na ugljik.