Švedska državna televizija odbila pomoći policiji u identifikaciji migranata koji pljačkaju umirovljenike

Emma R.

Dvojica migranata nedavno su ukrala kreditnu karticu 90-godišnje žene i potom uspjeli s nje podignuti 1.900 eura.

Policija je objavila slike počinitelja i zatražila od javnosti da pomogne u identifikaciji muškaraca. Slike su bile potpuno necenzurirane i lica muškaraca bila su jasno vidljiva.

Prema policiji, oko 10 sličnih slučajeva dogodilo se u različitim regijama zemlje. Princip je uvijek isti — pljačkaši ciljaju starije osobe.

“Ako prepoznajete ljude na videu, kontaktirajte policiju na 114 14”, eksplicitno piše na web stranici polisen.se.

A što je Švedska državna televizija (SVT) učinila kad je pisala o upozorenju policije? Oni pikseliziraju i cenzuriraju slike i odbijaju pomoći policiji.

SVT je napisala u svom članku da bi objavljivanje slika ljudi koji nisu osuđeni bilo neetično kao i kršenje njihovog “etičkog kodeksa”, iako je slika već bila objavljena na web stranici policije.

Nadalje, SVT tvrdi da ne žele biti “aktivni sudionici” u potrazi i ne smatraju kako su pljačke od “velikog interesa javnosti” jer se za počinitelje ne smatra “da predstavljaju izravnu i očitu opasnost”.

Drugim riječima, SVT, koji se financira porezom građana, odlučio je ne koristiti svoju veliku medijsku platformu kako bi pomogli policiju i 90-godišnjoj ženi da pronađu počinitelje.

Freelance novinar Joakim Lamotte bjesni zbog SVT-ovih akcija. “Totalno bizarno”, nazvao je državnu cenzuru na Facebooku.

“Policija ih traži zbog nesmotrenog napada na starije ljude. Ali SVT svejedno odlučuje ne prikazati njihova lica.”

“Kada vidite takve stvari, morate se zapitati je li SVT na strani žrtava ili na strani kriminalaca. Ovo je u potpunosti nerazumljivo. To je toliko sramotno da ne mogu pronaći riječi. Moj Bože”, napisao je.