HAWORTH: Medicare-za-sve je pokvareni vlak demokrata koji ne vodi nikuda

Ian Haworth

Senatorica Kamala Harris (D-CA) postala je najnovija u nizu demokratskih predsjedničkih kandidata koji otvoreno podržavaju najnoviju ljevičarsku ujedinjujuću politiku, Medicare-za-sve, koja će navodno pružiti svim stanovnicima SAD-a zdravstvenu skrb.

Međutim, njihova politika nije niti moralna niti je utemeljena u realnosti. Sustav zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama je poput vlaka se bezbrojnim vagonima koji pružaju veliki izbor mogućnosti, od osnovnih ekonomskih sjedala do odjeljaka više klase. Neki vagoni su skupi, no ako se možete ukrcati na vlak, vjerojatno ćete stići na svoje odredište. Demokratski Medicare-za-sve vlak će kasniti, WC-i neće raditi, a čak i ako budete dovoljno sretni da pronađete mjesto koje funkcionira, vlak će iskočiti iz tračnica prije nego stignete do svojeg odredišta.

Tračnice nisu postavljene ravno

Demokrati neprestano temelje svoje političke argumente na pretpostavci moralne superiornosti, a njihova podrška Medicare-za-sve nije ništa drugačija. Žele da njihove pristalice vjeruju kako je zdravstvena zaštita pravo koje im duguje savezna vlada. Međutim, to je još jedan primjer ljevičarske politike koja zvuči dobro, ali postoji samo u neetičnoj fantaziji. Iako jasno ne bi smjelo postojati nikakvih zakonskih prepreka što se tiče pristupa zdravstvenoj skrbi, apsurdno je vjerovati da je sama zdravstvena zaštita pravo.

Zdravstvena skrb je usluga, a demokrati svjesno ignoriraju činjenicu da nemate pravo na tuđi rad. Medicare-za-sve dao bi im moć nad radom svih onih koji rade u medicinskoj industriji. Temeljno načelo individualne slobode na kojem su izgrađene Sjedinjene Države jednostavno je neprikladna zapreka, koju će demokrati nadvladati obećanjem o “besplatnoj” zdravstvenoj zaštiti.

Tračnice su izgrađene na pijesku

Neovisne studije procjenjuju da bi troškovi Medicare-za-sve iznosili oko 30 trilijuna dolara tijekom 10 godina. To bi uvećalo savezni proračun, koji već daje nekih 2 trilijuna dolara godišnje raznim socijalnim programima, za otprilike 40%. Zanemarujući činjenicu da 20% osoba s najvišim prihodima u Sjedinjenim Državama plaća više od 85% poreza na dohodak, političari rječito zahtijevaju da bogati plaćaju svoj “fer udio” kako bi podmirili račun. Bogati Amerikanci već sad plaćaju više od fer udjela, a radikalna opsjednutost povećanjem poreza je u najmanju ruku krađa.

Senator Bernie Sanders (I-VT) također je izjavio da će Medicare-za-sve uštedjeti Amerikancima 2 trilijuna dolara u 10 godina. On tu izjavu zasniva na činjenici da bi, ako se savršeno provede, Medicare-za-sve rezultirao smanjenjem “nacionalnog izdatka za zdravstvo”, koji uključuje novac utrošen na zdravstvenu zaštitu od strane pojedinaca.

Sanders i radikalno krilo Demokratske stranke ne vide nikakvu razliku između novca koji dobrovoljno troše pojedinci i novca koji troši savezna vlada. Ovo nesumnjivo i arogantno nepoštivanje važnosti slobodnog izbora poduzeća i trgovine ističe temeljnu nemoralnost Medicare-za-sve.

Vlak će imati potrgana sjedala, napukle prozore i začepljen WC

Željezni trokut zdravstvene zaštite, koji je definirao Williams Kissick, pretpostavlja da zdravstvena zaštita može dati prioritet najviše dvjema od tri značajke: pristupa, kvalitete i cijene. To znači da politike zdravstvene skrbi mogu biti:

  • Visoko dostupna i visoko kvalitetna, ali izuzetno skupa.
  • Visoko dostupna i jeftina, ali niske kvalitete.
  • Visoko kvalitetna i jeftina, ali uz slabu dostupnost.

Demokratsko obećanje o visokokvalitetnoj, visoko dostupnoj i jeftinoj zdravstvenoj zaštiti nije moguće postići. S obzirom na to da je cilj Medicare-za-sve pružanje široke medicinske pokrivenosti, morati će žrtvovati kvalitetu zdravstvene skrbi.

Visoki troškovi američke zdravstvene zaštite financiraju zapanjujuću količinu medicinskih istraživanja i razvoja, pružajući američkim pacijentima pristup najsuvremenijoj medicini i tehnologiji. Zdravstveni sustav Sjedinjenih Država vodeći je u svijetu po pitanju preventivne skrbi, preživljavanja raka, liječenja kroničnih bolesti i zaštite zlouporabe pacijenata. Medicare-za-sve ne samo da bi iskorijenio ove prednosti, već bi uzrokovao patnju diljem svijeta zbog nedostatka američkih medicinskih inovacija.

Ako je WC u vlaku poplavio, ne bismo se trebali ukrcati

Konačno, vraćamo se na drugo temeljno načelo koje naglašava koncept individualne slobode: Izbor. Trenutačno, kvaliteta skrbi koja se prima u Sjedinjenim Državama ograničena je samo debljinom vašeg novčanika. Iako se to prema nekima čini nepošteno, vaš izbor ostaje slobodan od uplitanja vlade. Medicare-za-sve signalizirao bi kraj toj temeljnoj slobodi izbora. S vladom koja kontrolira pristup zdravstvenoj skrbi, ona bi također kontrolirala njezinu distribuciju. U sustavima socijaliziranog zdravstva, s navodnim univerzalnim pristupom, nije neuobičajeno da pacijenti čekaju mjesecima (ako ne i godinama) na liječenje.

Ponekad, pacijenti čak i umiru na tim listama čekanja. Vlada također ima konačnu riječ u vezi tretmana koji možete primiti za liječenje, kao i vremena i mjesta. Mnogi na ljevici vjeruju da bi vlada trebala imati kontrolu nad svim aspektima života. Medicare-za-sve omogućio bi im kontrolu nad životom i smrti.

Američki zdravstveni sustav daleko je od savršenog. Postoji mnogo područja koja zahtijevaju drastična poboljšanja. Trebamo pristupiti tim područjima sa specifičnim i ciljanim politikama, zadržavajući pritom ono što Sjedinjene Države čini svjetskim liderom u kvaliteti i medicinskim inovacijama.

Ako možete kupiti kartu, možete odlučiti hoćete li se ukrcati na bilo koji vlak ili ne. Ako si možete priuštiti nadogradnju, možete sjediti u klasi vagona koju odaberete. Ako dozvolimo nastavak obmane po imenu Medicare-za-sve, osobito s političarima poput Kamale Harris, koji insinuiraju da se žele riješiti svih opcija privatnog osiguranja, ostat će nam samo jedan vlak na koji ćemo se morati ukrcati.

Svakako, svi se mogu ukrcati na njega, ako stigne. Vaše sjedalo možda je slomljeno, klima neće raditi i trebat ćete biti oprezni od poplavljenog WC-a. Ako vlak ne iskoči iz tračnica, on će naposljetku ostati bez goriva, a vi ćete vidjeti Bernieja Sandersa i Alexandriju Ocasio-Cortez kako marširaju prolazima gore-dolje zahtijevajući više novaca za benzin od kašljucavih putnika. Kad napokon ponestane bogatih ljudi za oporezovanje, naći ćemo se zamišljenih pogleda kroz razbijene prozore, zapitkujući se kako je uopće sve krenulo po zlu.

Ian Haworth je britanski konzervativni pisac iz Silicijske doline.