KLAVAN: ‘Vice’ otkriva ljevičarsku imaginaciju

Andrew Klavan

Screenshot

Vice Adama McKayja — biografski film o potpredsjedniku Dicku Cheneyju nominiran za Oscara — nevjerojatno je razotkrivajući film. Na isti način na koji možete gledati Hallmark filmove kako biste bolje razumjeli ženska sanjarenja, možete gledati Vice kako biste dobili uvid u apsurdne, uskogrudne i mrziteljske ljevičarske misli.

Reći da su politička gledišta filma pojednostavljena je uvreda za pojednostavljanje. Cheney je prepredeno moralno čudovište koji bombardira nacije za profit. Njegov predsjednik, George W. Bush, je idiot kojeg Cheney vuče za nos. Demokrati su dobrice. Oni stavljaju solarne panele na Bijelu kuću kako bi spasili planet! Republikanci su loši. Oni rade zle stvari iz razloga što su zli.

To je djetinjasti pogleda na svijet, pun tendencioznih činjeničnih distorzija i laži. No, redatelj McKay je socijalist, dakle on je u biti dijete ili barem zna ono što i dijete zna o ekonomiji, ljudskoj prirodi i povijesti — naime ništa.

Ono što je toliko razotkrivajuće o filmu jest da se zapravo radi o Bushu. Ne Donaldu Trumpu. Bushu. To je podsjetnik da je mržnja i bijes, divlje optužbe za rasizam i nevjerojatne teorije zavjere s kojima se ljevica sramotila tijekom Trumpove administracije nisu neuobičajene ili specifično usmjerene na bombastičnog Trumpa. Ovo je samo primjer kako ljevica sve vrijeme razmišlja o nama ostalima u svakoj administraciji. Republikanci su ili glupi poput Eisenhowera, Reagana i W ili su zli poput Nixona i Cheneyja ili su i glupi i zli poput Trumpa.

I to ne misli samo o političarima. Tako ljevica vidi i vas. Kao glupe, zle ili jedno i drugo.

Činjenica da je ovaj smiješan film nominiran za Oscara za najbolji film je poruka od Harvey-Weinstein-svijeta polovici Amerike. Ta poruka sadrži dvije riječi. Druga riječ je se.

Ako Vice dočarava na koji način ljevica zamišlja život, nije ni čudo što moraju trošiti toliko vremena i energije u sprječavanju da njihova djetinjasta crno-bijela perspektiva bude raskrinkana kompliciranom istinom.

Moraju se potruditi osigurati da svaki film, svaka televizijska serija, svaki komičan čin, svaki program s vijestima, svaki smjer na sveučilištu odražava njihove ideje i samo njihove ideje. Oni moraju izmisliti i poticati primitivne rasističke teorije poput intersekcionalnosti koje im daju dozvolu da sve nesuglasice kategoriziraju kao mržnju. A ako niti to nije dovoljno, moraju uposliti prijatelje kako bi počinili zločine iz mržnje protiv njih kako bi svijet izgledao onako kako oni misle da izgleda.

Oni se toliko okružuju s ljudima s kojima se slažu, toliko su zadubljeni u svoje imiginarne narative, da nisu čak ni svjesni da demoniziraju svoje protivnike, oni jednostavno misle (kao što jedan ljevičar kaže u Vice) kako iznose jednostavne činjenice.

Kad je glumac Jussie Smollett prijavio zločin iz mržnje za koji policija sad kaže da je bila razrađena prijevara, CNN-ova Brooke Baldwin je oplakivala: “Ovo je Amerika 2019. godine.” Kad je medijski rasni hohštapler Nathan Phillips isforsirao scenu s nekim nedužnih učenicima katoličke škole koji podržavaju Trumpa, CNN-ova Ana Navarro lažno je opisala incident kao: “Postarijeg američkog Indijanca maltretirali su rasistički tinejdžeri u MAGA kapama…”

Ovi ljudi čak nisu svjesni da se njihovi mozgovi guše u plastičnoj vrećici njihove vlastite narative. Tko bi im to uopće rekao. Oni su demonizirali, stavili na crnu listu i osudili svakoga tko se ne slaže s njima. Oni su im zabranili da govore na koledžima. Oni su ih de-platformirali s društvenih medija.

I dok je Vice nominiran za Oscara, TV mini serija Path to 9/11 neće biti objavljena na DVD-u jer precizno opisuje neuspjeh Billa Clintona koji je mogao ubiti Osamu bin Ladena kad je imao priliku.

Iako postaje sve više i više jasnije da je pokušaj državnog udara Ministarstva pravosuđa protiv Donalda Trumpa jedan od najvećih skandala u američkoj povijesti, “novinari” troše svoje vrijeme spekulirajući je li Donald Trump ruski špijun.

Očajnički nastojeći zaštititi svoje pojednostavljene imaginacije od zdrave rasprave i razmjene stvarnog i kompleksnog svijeta, ljevičari su se transformirali u samovoljne idiote. Oni ne znaju što ne znaju. I oni ne znaju da to ne znaju.

Andrew Klavan je američki konzervativni pisac, novinar, scenarist, politički komentator i voditelj podcasta “The Andrew Klavan Show” na Daily Wireu.