WALSH: ‘Kapetan Marvel’ je vrhunsko umjetičko postignuće

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/FilmSelect Trailer

Film “Kapetan Marvel”, za koji njegova zvijezda obećaje da će biti “najveći feministički film svih vremena“, počinje igrati u kinima ovog petka. Ta ista zvijezda, Brie Larson, također je izjavila da ne želi da bijeli muškarci recenziraju njezin film. Stoga, od ovog trenutka nastavljam s velikom dozom opreznosti i kontinuiranom isprikom.

Stranica za sakupljanje filmskih recenzija, Rotten Tomatoes, već je dala visoke ocjene filmu s feminističkim superherojem. Mnoge od sakupljenih kritika obasule su film hvalospjevima. S druge strane, neke od pozitivnih kritika koristile su ne baš toliko pozitivne opise, poput “vrijedan zaborava”, “ne na najvišoj razini”, “rad u tijeku” i “više kao solidni kamen temeljac za buduće pothvate nego solo avantura koju morate pogledati”, ali u konačnici filmu daju povoljnu ocjenu. Naposljetku, to je akcijski film sa ženom u glavnoj ulozi. Nije vam dopušteno da vam se ne sviđa. Pogotovo ako ste bijeli muškarac. Na ovoj istoj osnovi, kritičari su hvalili ženski “Ghostbusters”, kao i “Wonder Woman”, koja je zadobila hvalospjeve obično rezervirane za renesansne slike.

Kako ne bih prekršio pravila, reći ću samo dvije stvari o “Kapetanu Marvelu”: (1) nisam ga pogledao i (2) to je vrhunsko umjetničko postignuće. Možete se protiviti mojoj recenziji filma koji nisam pogledao, no zašto ga uopće trebam vidjeti? Već znam kakvo mišljenje moram — doslovno moram — imati. I tako mogu izvijestiti da je “Kapetan Marvel” najznačajniji film koji je ikad krasio filmsko platno. Iskreno, u usporedbi s njim “Građanin Kane” izgleda smiješno. Osjećam nagli poriv da posjetim grob Orsona Wellesa kako bih urlao na njega što se usudio napraviti film toliko lošiji od “Kapetana Marvela”. Ne znam zašto se bilo koji filmaš uopće trudio snimati filmove koji nisu “Kapetan Marvel” ili zašto uopće nastavljaju snimati filmove kad je “Kapetan Marvel” već snimljen.

“Kapetan Marvel” je, jednom riječju, čudesan. Neki bijeli muški kritičari nazvali su film “inspirativnim” i “supernovom“. Slažem se s njihovom procjenom iako ih osuđujem što su oduzeli posao ženskim filmskim recenzentima.

Dakle, kakva je radnja “Kapetana Marvela”? Nalazim ovo pitanje duboko problematičnim. “Kapetan Marvel” vam se ne mora objasniti. On ne mora opravdati svoje postojanje. Samo bijeli muškarci, natopljeni nezasluženom i neprepoznatom privilegijom, imaju luksuz brinuti o stvarima kao što su radnja i narativni luk. Svi ostali ići će i pogledati “Kapetana Marvela” kako bi jednostavno uživali u njegovoj slavi, poput anđela pred prijestoljem Svevišnjega.

Je li Brie Larson obavila dobar posao u filmu? Opet, vaše pitanje je zapanjujuće mizoginično. Brie Larson nije tamo kako bi vas impresionirala. Nemate pravo prosuđivati njezinu izvedbu. Ona nije marioneta koja pleše prema vašim željama, ološu. Sve što trebate znati jest da je Larson tamo, u filmu, da postoji, diše, biva. Njezina je izvedba već bila veličanstvena prije nego je jednom nogom zakoračila na set. Njezina izvedba bila je inspirativna i prekrasna prije nego se uopće rodila. Ovaj trenutak, ovaj film, zapisan je u zvijezdama, predodređen od početka vremena.

“Kapetan Marvel” nadilazi sam film. Nije dovoljno nazvati ga najvećim filmom u povijesti. Doista, to je jedan od najvećih događaja u povijesti. Izum tiskarskog stroja, cjepivo protiv dječje paralize, slijetanje na Mjesec, prvi standup specijal Amy Schumer — sve su to civilizacijski transformativni događaji. “Kapetan Marvel” zauzima mjesto u toj kategoriji.

Ako bih ponudio jednu kritiku “Kapetana Marvela”, to je vrijeme njegovog trajanja. Traje samo 128 minuta. Želio bih da traje koliko i sam moj život, kako niti jednog trenutka ne bih morao biti bez “Kapetana Marvela”. Želio bih da mogu živjeti svaki trenutak zureći u njega. Taj film daje mi život i svrhu. Nisam dostojan gledati ga. Tako da nisam i neću. Nudim ovaj tekst samo kao priznanje posve uzvišenom umjetničkom djelu. I kao dokaz da nisam seksist.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.