Vandalizirana francuska Bazilika Saint-Denis stara 800 godina

Jim Hoft

Travel Guide via YouTube

Bazilika Saint-Denis, stara 800 godina, teško je vandalizirana prošli tjedan. Vandali su razbili vitraje i gotovo 200 godina stare orgulje.

Bazilika je prva gotička crkva u Europi, sagrađena 1135. godine.

Searchlight Germany je izvijestio:

Više od 800 godina stara Bazilika Saint-Denis u Francuskoj teško je vandalizirana ovog tjedna, s vandalima koji su razbili vitraje i ozbiljno oštetili gotovo 200 godina stare orgulje.

Razaranje je u nedjelju otkrio orguljaš bazilike, koji je otkrio da je motor orgulja oštećen zajedno s drugim dijelovima masivnog instrumenta, dizajniranog između 1834. i 1841., izvijestio je Le Parisien.

Saadia Tamelikecht, voditeljica odjela za arhitekturu i baštinu predgrađa Saint-Denis, koje je gusto naseljeno migrantima, rekla je da je šteta na instrumentu, koji je prepoznat kao spomenik od povijesnog značaja u Francuskoj, velika. Štetu je vjerojatno učinila, prema Tamelikecht, osoba koja se sakrila unutar instrumenta i probijala svoj put prema van. U utorak je otkriveno još više štete, u vidu dva razbijena vitraja zajedno s dvije obijene brave. Prozori su nastali u 19. stoljeću, obnovljeni nakon uništenja u vrijeme Francuske revolucije. Policija kaže kako istražuje incidente.

Vandalizam se dogodio nešto manje od godinu dana nakon što su ljevičarski ativisti i ilegalni migranti, koji su zauzeli mjesto bogoslužja, prosvjedovali protiv zakona koji je bio usmjeren na suzbijanje ilegalne migracije u Francusku.