Alžirac i njegova tri suučesnika uhićeni zbog terorističkog napada u Lyonu

Peter D'Abrosca

Francuske vlasti priopćile su u ponedjeljak da su uhitile četiri osobe povezane s prošlotjednim bombaškim napadom u Lyonu, koji je ozlijedio 13 osoba.

“Francuska policija uhitila je 24-godišnjeg alžirskog studenta informatike osumnjičenog za postavljanje bombe u Lyonu prošlog tjedna, koja je ranila 13 osoba, priopćile su vlasti u ponedjeljak”, navodi CBC. “Još tri osobe također su uhićene u vezi s tim slučajem, koji se tretira kao istraga o terorizmu.”

Dvoje osumnjičenih u pritvoru su majka i brat spomenutog muškarca.

Policija je koristila sigurnosne snimke koje su pokazale da je muškarac stigao biciklom na mjesto zločina neposredno prije nego je bomba — napunjena metalnim kuglicama i vijcima — eksplodirala ispred popularne pekarnice. Naknadne snimke pokazale su maskiranog muškarca koji se udaljava s mjesta zločina.

“Ovo je olakšanje za sve stanovnike Lyona. Vjerujem da je sad slučaj riješen”, izjavio je prema navodima gradonačelnik Lyona Gerard Collomb. “Ako postoji teroristička mreža, ona je identificirana i sigurno će biti uklonjena.”

Ime osumnjičenog nije objavljeno.

Big League Politics izvijestio je o napadu:

Najmanje osam osoba ozlijeđeno je u napadu “eksplozivnom napravom” u Lyonu, Francuskoj, prema više izvora.

“Eksplozija se dogodila u blizini ulice Victor Hugo i ulice Sala u trećem najvećem francuskom gradu, oko 300 milja (480 km) jugoistočno od Pariza, prema podacima nacionalne policije”, rekao je NBC.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je incident kao “napad”, ali nije dao dodatne pojedinosti.

Lyon je treći grad po veličini u Francuskoj.

EuroNews je razgovarao s kanadskom spisateljicom Kathy Buckworth, koja se trenutačno nalazi u Lyonu.

“Bila sam udaljena jedan blok kad sam čula eksploziju. Zaključali su nas u trgovinu. Izašla sam 10 minuta kasnije kad su počeli stizati policajci i ostali”, izjavila je.

Eksploziju je opisala kao “poput bombe, zaglušujuće snažnu”.