Tinjedžerska klimatska aktivistica uzima jednogodišnju pauzu od škole zbog putovanja u SAD

RT.com

Tinejdžerska aktivistica protiv klimatskih promjena Greta Thunberg uzet će pauzu od škole u trajanju od godinu dana te otputovati u SAD kako bi nastavila svoju kampanju za promicanje zaštite okoliša, javlja RT.com.

Tinejdžerka je prošle godine pokrenula iznimno popularan pokret “školskog štrajka” kako bi djeca potaknula svoje roditelje da zauzmu ozbiljniji stav i uhvate se u koštac s razornim posljedicama klimatskih promjena kako bi zaštitili njihovu budućnost.

Milijuni učenika širom svijeta marširali su ili održavali prosvjede kao dio pokreta.

16-godišnja Thunberg rekla je švedskim novinama Dagens Nyheter da je ta odluka bila teška, ali da njezino obrazovanje neće patiti zbog jednogodišnje odgode, dok je brzo djelovanje ključno u borbi protiv klimatskih promjena.

Kao dio svoje predanosti smanjenju ugljičnog dioksida, Thunberg ne putuje avionom. Prihvaćanje poziva na poseban sastanak UN-a o klimatskim promjenama u New Yorku koji će se održati u mjesecu rujnu, zahtijevat će dugu prekooceansku plovidbu, tako da je odlučila uzeti jednogodišnju pauzu od školovanja kako bi napravila to putovanje.