PragerU | Rekonstrukcija: Dobar, loš, zao

Allen Guelzo

Razdoblje neposredno nakon Građanskog rata (1865.-1877.) poznato je kao Rekonstrukcija. Njegovo obećavajuće ime lažno predstavlja ono što se pokazalo najvećom propuštenom prilikom u američkoj povijesti. Gdje smo pogriješili? I tko je bio odgovoran? Renomirani profesor američke povijesti Allen Guelzo nudi nam neke iznenađujuće odgovore u ovom otrežnjavajućem videu.

Američki Građanski rat završio je 1865. godine. I neposredno nakon njega izbio je novi sukob.

Sjever je pobijedio u prvom ratu. Jug je pobijedio u drugom. Kako bi se istinski razumjela američka povijest treba razumjeti kako se to dogodilo i zašto.

Godine neposredno nakon završetka Građanskog rata — 1865. do 1877. — poznate su u američkoj povijesti kao “Rekonstrukcija”. Ono što je trebalo biti veličanstveno poglavlje u američkoj priči — puna integracija 3,9 milijuna oslobođenih robova — postalo je umjesto toga sramotno.

Počelo je s atentatom na republikanskog predsjednika Abrahama Lincolna. Tjedan dana nakon učinkovitog okončanja Građanskog rata, jedini čovjek koji je posjedovao dovoljnu političku mudrost i razboritost kako bi predvodio Rekonstrukciju bio je mrtav.

Njegov nasljednik bio je potpredsjednik Andrew Johnson, demokrat iz Tennesseeja. Johnson je bio jedan od rijetkih južnjačkih političara koji je ostao lojalan Uniji tijekom Građanskog rata. Lincoln ga je uzeo kao partnera u svom reizboru 1864. godine kao znak dvostranačkog partnerstva u ratu. Ali Johnson je bio potpuno nespreman za taj zadatak.

Pod njegovim planom Rekonstrukcije, poraženim pobunjenicima dozvolio bi se povratak na vlast, gotovo kao da nikad nisu otišli. Jedini uvjet ponovnog pridruživanja Uniji bio je da pristanu ratificirati 13. amandman kojim se ukida ropstvo.

To je bilo u redu sa starom južnjačkom demokratskom vladajućom klasom. Pristajući na ukidanje ropstva, oni bi zapravo povećali svoju političku moć. Dok je stara ustavna klauzula 3/5-ine ograničavala robovlasničkim državama da računaju na samo 3/5-ine svojih robova u svrhu određivanja zastupljenosti u Kongresu, nakon Građanskog rata, Južnjačke države mogle su računati na 100% oslobođenih robova.

To bi osiguralo vraćanje Kongresa južnjačkim demokratima i to čak u većem broju nego je to bio slučaj prije pobune, omogućivši im — uz pomoć svojih saveznika iz Demokratske stranke na Sjeveru — borbu protiv republikanskih napora za osiguravanje građanskih prava bivšim robovima.

Johnsonov plan pokrenuo je tri godine ogorčene političke borbe. Republikanci u Kongresu stvorili su vlastiti plan kongresne Rekonstrukcije. Još uvijek u većini, oni su reorganizirali deset južnjačkih država u vojne okupacijske zone, zahtijevajući od njih da napišu nove državne ustave kojima bi priznali građanska prava crncima prije nego bi mogli ponovno biti primljeni u Uniju.
Usred žestokih demokratskih protivljenja, republikanci su također uspjeli dodati dva nova amandmana Ustavu — 14. i 15. amandman — koji jamče pravični postupak pred zakonom i pravo glasa na izborima. Ta prava omogućila su bivšim robovima da pomognu izabrati nove državne vlade, obnašanje javnih dužnosti pa čak i slanje prvih crnih zastupnika i senatora u Kongres — od kojih su svi bili republikanci.

Ono najvažnije, 1869. godine, uz pomoć 500.000 novih crnih glasača, na dužnost je stupio novi republikanski predsjednik Ulysses S. Grant. Grant je čvrsto stajao iza plana kongresne Rekonstrukcije.

No, pojavio se novi problem: Nezadovoljni južnjački bijelci organizirali su se u ad hoc milicije kako bi terorizirali i ušutkali južnjačke crnce i njihove bijele republikanske pristaše. Najveća i najpoznatija od tih milicija nosila je još uvijek poznato ime: Ku Klux Klan.

Predsjednik Grant borio se protiv Klana i ostalih istomišljeničkih terorističkih skupina. Ali borba je zahtijevala produženu vojnu intervenciju kako bi se održao mir, a to je koštalo vremena i novca. Grant se također morao baviti sjevernjačkim demokratima, koji su bili naklonjeni južnjačkom rasizmu. Svakim novim izborim — 1868., 1870. i 1872. — oni su zadobivali više kongresnih mjesta i veću moć.

A onda je 1873. započela velika financijska depresija. Ekonomski očajni, željni ostavljanja ostataka Građanskog rata iza sebe, glasači su predali kontrolu Zastupničkog doma natrag u ruke demokrata na izborima 1874. godine.

Grant je napustio ured 1877. godine. Uskoro nakon toga, posljednja republikanska državna vlada na Jugu bila je srušena. Crni glasači su obespravljeni, “Jim Crow” rasna segregacija postala je poredak, a Jug se vratio u društvenu i ekonomsku zaostalost.

Što smo mogli učiniti bolje?

Prvo, trebali smo nametnuti pravu okupaciju poraženoj Konfederaciji, sve dok na Jugu ne bi odrasla nova politička generacija koja bi naučila noviju lekciju o rasi i pravima od bijele supremacije.

Drugo, trebali smo dati vlasništvo nad zemljom u ruke oslobođenih robova i dovesti Jug u isti svijet slobodnih tržišta, ekonomske mobilnosti, male proizvodnje i industrije koju su zagovarali Lincolnovi republikanci.

Ali istina je da je Sjever pobijedio u ratu. Ali Jug je pobijedio u miru.

To je prava priča Rekonstrukcije.

Ja sam Allen Guelzo, profesor američke povijesti na koledžu Gettysburg, za Prager University.