BUCHANAN: ‘Naoružani i spremni’ za rat s Iranom?

Patrick J. Buchanan

“Iran je pokrenuo napad bez presedana na svjetsku energetsku zalihu”, izjavio je državni tajnik Mike Pompeo.

Stavljajući američki kredibilitet na kocku, Pompeo je optužio Iran za razorni napad na saudijske naftne pogone koji su obustavili čak polovicu proizvodnje nafte kraljevstva, 5,7 milijuna barela dnevno.

U nedjelju, predsjednik Donald Trump nije identificirao Iran kao naciju odgovornu za napad, ali je u tweetu naizgled podržao državnog tajnika:

“Postoji utemeljena sumnja da poznajemo krivca, naoružani smo i spremni ovisno o verifikaciji, ali čekamo informacije od Kraljevstva (Saudijske Arabije) koga oni smatraju uzrokom ovog napada i pod kojim bismo uvjetima nastavili!”

Jemenski pobunjenici Houthiji, koji se bore protiv Saudijske Arabije već četiri godine i koji su koristili dronove za napad na saudijske zračne luke i naftna postrojenja, tvrde da su ispalili 10 dronova s 500 kilometara udaljenosti kako bi izvršili napade u znak odmazde za saudijske zračne i raketne napade.

Pompeo je odbacio njihovu tvrdnju: “Ne postoje nikakvi dokazi da su napadi došli iz Jemena.”

No, dok Houthiji preuzimaju odgovornost za napad, Iran negira sve optužbe.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Zarif komentirao je Pompeovu optužbu, rekavši kako su Sjedinjene Države jednostavno zamijenile politiku “maksimalnog pritiska” s politikom “maksimalne obmane”. Teheran nas naziva lažovima.




I, doista, izravni napad na Saudijsku Arabiju od strane Irana, iznenadni napad u stilu Pearl Harbora na ključna saudijska postrojenja za proizvodnju nafte, predstavljao bi ratni čin koji bi zahtijevao odmazdu Saudijske Arabije i doveo do rata u Perzijskom zaljevu u kojem bi Sjedinjene Države bile prisiljene sudjelovati.

Sudjelovanje Teherana u subotnjem napadu bilo bi u suprotnosti iranskoj politici otkako su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma. Ta politika je glasila izbjegavanje bilo kakvog vojnog sukoba sa Sjedinjenim Državama i traženje odmjerenog odgovora na pojačane američke sankcije.

Američki i saudijski dužnosnici istražuju mjesta napada, postrojenja za proizvodnju nafte na naftnim poljima Abqaiq i Khurais.

Prema američkim izvorima, ispaljeno je 17 raketa ili dronova, a ne 10 kao što su to tvrdili Houthiji, možda su korištene i krstareće rakete. Neki ciljevi pogođeni su sa strane zapad-sjeverozapad, što sugerira da su ispaljene sa sjevera, iz Irana ili Iraka.

No, prema New York Timesu, neki ciljevi pogođeni su sa zapadne strane, što odbacuje Irak ili Iran kao moguće izvore. Ali kako neki projektili nisu eksplodirali i kako se djelići onih koji su eksplodirali mogu identificirati, uspostavljanje vjerojatno izvora napada trebalo bi biti samo pitanje vremena. A ovdje se guma susreće s cestom.

S obzirom na javne optužbe Pompea da se Iran nalazi iza napada, Trumpov sastanak s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem na godišnjem okupljanju Generalne skupštine UN-a sljedećeg tjedna mogao bi biti mrtvo slovo na papiru.

Pravo pitanje glasi što je činiti Amerikancima kad se ustanovi izvor napada, a poziv na odgovarajući odgovor je izravno upućen našem “naoružanom i spremnom” predsjedniku.

Ako su počinitelji Houthiji, kako bi Trump reagirao?

Houthiji, koji podrijetlo vuku uz Jemena i čija se zemlja nalazi pod napadom Saudijaca već četiri godine, imaju pravo, prema pravilima rata, pokrenuti napad protiv zemlje koja ih napada.

Doista, Kongres je u više navrata tražio od Trumpa da ukine američku potporu Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.




Ako se ispostavi da je napad na saudijska naftna polja i postrojenja u Abqaiqi djelo šijitske milicije iz Iraka, hoće li Sjedinjene Države napasti miliciju čije se snage u Iraku procjenjuju na čak 150.000 boraca, u usporedbi s naših 5.000 vojnika u zemlji?

A što je sa samim Iranom?

Ako desetak dronova ili raketa može učiniti takvu štetu svjetskoj ekonomiji kao oni ispaljeni u subotu — obustavljajući 6% svjetske proizvodnje nafte — zamislite što bi američko-iransko-saudijski rat učinio svjetskoj ekonomiji.

Posljednjih desetljeća, SAD je prodao Saudijcima vojnu opremu u vrijednosti stotina milijardi dolara. Je li naša prodaja oružja jamčila da ćemo doći i boriti se uz kraljevstvo ako ono uđe u rat sa susjedima?

Prije nego Trump naredi bilo kakav napad na Iran, hoće li otići u Kongres i tražiti odobrenje za svoj čin rata?

Senator Lindsey Graham već poziva na napad na iranske rafinerije nafte kako bi “slomili leđa režima”, dok senator Rand Paul tvrdi da “nema razloga da se supersila Sjedinjene Države uključi u bilo kakvo bombardiranje kontinentalnog Irana”.

Ponovno podijeljeni: Ratna stranka je uzbuđena zbog izgleda za rat s Iranom, dok nacija ne želi još jedan sukob.

Međutim, postaje sve teže vidjeti kako ćemo ga izbjeći.

John Bolton je možda otišao iz Zapadnog krila, ali njegova duša još uvijek maršira.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.