SPENCER: Al-Baghdadi mrtav, ljevičari potišteni

Robert Spencer

Baš na vrijeme za Noć vještica, jedan od najpoznatijih ne-mrtvih ljudi na svijetu, kalif Islamske države (ISIS) Abu Bakr al-Baghdadi, još jednom je proglašen mrtvim, ali čini se da je ovaj put vijest istinita. Predsjednik Trump objavio je tu vijest tijekom obraćanja javnosti u nedjelju ujutro i, predvidljivo, ljevica je pobjesnila. Svaki neprijatelj Trumpa je njihov prijatelj i odjednom su ljevičari uznemireni zbog Trumpovih prigovora dostojanstvu palog vođe.

Trump je rekao za al-Baghdadija da su Sjedinjene Države “svjetskog terorističkog vođu broj jedan izvele pred lice pravde”. Al-Baghdadi, prema Trumpu, pobjegao je svojim progoniteljima i naposljetku se raznio u stilu džihadskog bombaša samoubojice. Trump je rekao: “On je bio bolestan i izopačeni čovjek, a sad ga više nema. Umro je poput psa, umro je poput kukavice.” Umro je “plačući, cvileći i vrišteći”.

Bivša veleposlanica Baracka Obame u Kataru, Dana Shell Smith, bila je bijesna — ne na muškarca koji je počinio masovna ubojstva nebrojenih nevinih civila i sankcionirao zarobljavanje ne-muslimanskih žena i njihovo korištenje kao seksualnih robinja, već na muškarca koji je nadzirao njegovo ubijanje. Tweetala je: “Ovaj jeziv, živopisan i vjerojatno preuveličan opis pasa koji su progonili Baghdadija ugrozit će naše osoblje u regiji. Kad je ubijen bin Laden, bili smo oprezni kad smo dali do znanja da smo mu omogućili pravilnu muslimansku sahranu. Ne zato što nam je stalo do njega, već zato što je to bilo važno za naše odnose u regiji i sigurnost naše vojske i diplomata.”

U stvarnosti, to je bilo u potpunosti nekoherentno. S jedne strane, Obama je inzistirao da džihadski teroristi nemaju nikakve veze s miroljubivom religijom islama, a potom se okrenuo i dao jednom od vodećih islamskih džihadista na svijetu dostojnu muslimansku sahranu. SAD time nisu zadobile nimalo poštovanja niti su spasile bilo koji život; to nas je samo učinilo smiješnima.

Misli li zapravo Dana Shell Smith da će neki džihadisti na Bliskom istoku pomisliti: “Pa, želio sam biti blag prema Amerikancima, ali sad kad su pokazali nepoštovanje prema al-Baghdadiju, smrvit ću ih”? Oni su već pokušavali ubijati Amerikanci i to će i nastaviti. U stvarnosti, upravo pretjerano poštovanje prema onima koji su se zavjetovali da će nas uništiti čini nas slabim i zrelim za uzimanje u očima džihadista. Jedina stvar koju poštuju je snaga, a jedina stvar koju su Obama i Dana Shell Smith projicirali je slabost.




Reakcija establišmentskih medija bila je još gora. Washington Post naslovio je svoju priču o ubojstvu kao da je Abu Bakr al-Baghdadi bio jedan od njihovih omiljenih anti-Trump intelektualaca, mrtav u tragično mladoj dobi: “Abu Bakr al-Baghdadi, strogi vjerski učenjak na čelu Islamske države, mrtav u dobi od 48 godina.” Bloomberg je napisao da “Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, pretvorio je sebe iz malo poznatog učitelja kur’anske recitacije u samoprozvanog vladara entiteta koji je pokrivao dijelove Sirije i Iraka.”

Kakvo poštovanje! Pokornost! Divljenje! Zamislite što će Washington Post i Bloomberg reći kad Trump umre. Nema apsolutno nikakve sumnje da će naslovi biti oštri, ni približno ulizivački kao u slučaju kalifa. I zamislite da je umro istaknuti neprijatelj džihadskog terora i da Washington Post piše o njegovoj smrti. Zamislite da taj pojedinac nikad nije pozivao ili opraštao bilo kakvo nasilje, a kamoli terorizam i čitav se svoj život zalagao za slobodu govora, slobodu savjesti i jednakost prava pred zakonom. I pisao kako islamski džihadisti koriste tekstove i učenja islama kako bi opravdali svoje nasilje i ugnjetavanje. Mislite li da bi Washington Post naslovio svoju osmrtnicu na jednako respektabilan način?

Naravno da ne bi. Oni bi svoju priču naslovili: “Umro je krajnje desni islamofobni ekstremist” ili nešto slično. Kad bi takva osoba bila ubijena, oni bi u svojoj priči sugerirali da je sam to skrivio svojom “ekstremističkom” retorikom.

Ali al-Baghdadi, masovni ubojica, porobljivač nevjerničkih žena, povijesni negativac? “Strogi vjerski učenjak”. Tu se nalazimo danas.

Također, postoji vjerojatnost da Postovi majstori propagande nisu bili zadovoljni ovim naslovom jer implicira negativan pogled na islam. Al-Baghdadi, muškarac koji je iskrivio i oteo onaj pravi, miroljubivi islam, “vjerski učenjak”? Zapravo, to je prilično točan opis: on je imao doktorat u islamskoj teologiji. Ali ta se činjenica ne uklapa u narativu i stoga se mora zakopati.

U svakom slučaju, reakcija ljevice na smrt al-Baghdadija mnogo govori, ali više iz razloga što će se morati baviti s još jednim uspjehom predsjednika kojeg namjeravaju uništiti nego nekakvom stvarnom ljubavlju prema al-Baghdadiju. Ali opet, “strogi vjerski učenjak” mrzio je Ameriku jednakim žarom kao i oni. Možda se iza sveg samopravednog ogorčenja zbog Trumpove retorike krije nešto stvarne tuge.