Orbán: ‘Ovo je zabranjeno izjaviti u Europi, ali migracija je organizirana invazija’

Arthur Lyons

Mađarski premijer Viktor Orbán — jedini čelnik države u Europi koji je bio spreman poduzeti bilo kakvu stvarnu akciju kako bi zaustavio trenutačnu migrantsku invaziju na Europu — prošli je četvrtak govorio o sve većem migrantskom pritisku na mađarsku južnu granicu.

Nakon rutinske inspekcije mađarske granične ograde sa svojim slovačkim kolegom Peterom Pellegrinijem, Orbán je rekao da su se mađarske vlasti počele pripremati za očekivano povećanje broja organiziranih migracijskih karavana koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju kako se poboljšavaju vremenske prilike, javlja Remix News.

Tijekom improvizirane tiskovne konferencije, premijer Orbán iskoristio je priliku kako bi izrazio zahvalnost slovačkoj podršci, rekavši: “Ovo je težak posao koji bismo teško mogli sami učiniti bez pomoći naših saveznika.”

Orbán je također iskoristio priliku kritizirati lažljivi međunarodni tisak zbog izvješćivanja grubo iskrivljene slike tekuće migrantske krize koja jednostavne nema veze s objektivnom stvarnošću, tvrdeći da su 95 posto novopridošlih migranata muškarci vojne dobi.

“Zabranjeno je ovako govoriti u Europi, ali ovo je organizirana invazija”, rekao je Orbán.

Do sada je ove godine u Mađarsku pokušalo ilegalno ući više od 5.000 migranata, a mnogi od njih pojavili su se u organiziranim karavanima.




Mađarski premijer je tvrdio da migrante podržavaju organizacije koje tvrde da su “humanitarne” nevladine organizacije, ali koje operiraju poput skupina za krijumčarenje ljudi. Te organizacije posjeduju značajna financijska sredstva i logističke mogućnosti, dodao je Orbán.

Orbán je također spomenuo da mađarska tajna služba pomno nadgleda situaciju, a iz podataka koje su uspjeli prikupiti jasno je da ilegalnu migraciju pomažu “napola organizacije za trgovinu ljudi koje se nazivaju nevladinim organizacijama”.

Početkom mjeseca, mađarska granična policija uspjela je odvratiti skupinu od 71 migranata koji su jurišali na ranjivi dio mađarsko-srpske granice.

Prošli tjedan, Voice of Europe izvijestio je da se srpska policija autobusima odvezla 500 do 700 ilegalnih migranata iz Afrike i Bliskog istoka natrag u prihvatne centre u Srbiji nakon što se se skupili na mađarskoj granici.