WILLIAMS: Još jedna afrička tragedija

Walter E. Williams

Evo nekoliko naslova koji opisuju afričku tragediju: “Najgora afrička pošast skakavaca posljednjih desetljeća prijeti milijunima” (Wall Street Journal), “‘Besprimjerna’ invazija skakavaca blizu sveobuhvatne krize” (Scientific American), “Somalija proglasila pošast skakavaca ‘nacionalnom krizom'” (The National) i “UN poziva na međunarodnu akciju zbog pošasti skakavaca u Istočnoj Africi” (Bloomberg Green). Ova tekuća tragedija je uglavnom uzrokovana ljudskim djelovanjem, prema analizi Paula Driessena, koji je viši savjetnik za politiku u Odboru za konstruktivnu sutrašnjicu (CFACT) i Centru za obranu slobodnog poduzetništva.

Driessen je rekao da su milijarde pustinjskih skakavaca napale istočne afričke nacije: Keniju, Etiopiju, Eritreju, Džibuti i Somaliju. Prema UN-u, napad skakavaca u Keniji je nagori u posljednjih 70 godina, a najgori u posljednjih 25 godina u ostalim istočnoafričkim nacijama. Skakavci uništavaju usjeve i prijete desetinama milijuna Afrikanaca s gubitkom sredstava za život i glađu. Ovo rojevi mogu odjednom prekriti 460 četvornih milja (1.200 kvadratnih kilometara) i konzumirati više od 180 milijuna kilograma vegetacije dnevno. Oni se također i brzo razmnožavaju, što znači da bi rojevi skakavca mogli biti i do 500 puta veći u samo šest mjeseci.

Afričku najezdu skakavaca uzrokovao je čovjek. Organizacije za ekonomski razvoj i aktivističke nevladine organizacije natovarile su “agroekologiju” — poljoprivredu organskog stila — na leđa najsiromašnijih nacija. One promiču vrline seljačke poljoprivrede. Pa kako se ti siromašni poljoprivrednici bore protiv pošasti skakavaca? Driessen kaže: “Očajni Afrikanci reagiraju s već “prokušanim” metodama: zviždanjem i glasnim vikanjem, udaranjem po metalnim kantama, mahanjem dekama i štapovima, gaženjem kukaca — a možda čak i njihovim prženjem i jedenjem, u skladu s nutricijskim programom koji odobrava UN. U Eritreji koriste one “naprednije” metode: ručnim i kamionskim sprejevima. U Keniji, policija protiv rojeva koristi pucanje iz automatskog oružja i suzavac!”

Portugalac Antonio Guterres, generalni tajnik Ujedinjenih naroda, tvrdi da je uzrok problema globalno zatopljenje. Rekao je kako postoji veza između klimatskih promjena i neviđene krize uzrokovane skakavcima koja muči Etiopiju i istočnu Afriku. Guterres je rekao: “Toplija mora znače više ciklona koji stvaranju savršeno plodno tlo za skakavce. Danas su rojevi veliki poput velikih gradova i svakim danom postaje sve gore.”




Guterresov prijedlog da je globalno zatopljenje uzrok ove današnje pošasti je čista glupost. Tijekom čitave povijesti, ljudi su strahovali i duboko poštovali najezde skakavaca. Razarajući napadi skakavaca u Egiptu oko 1446. godine pr. Kr. spomenuti su u Knjizi Izlaska u Bibliji. “Ilijada” opisuje skakavce koji uzlijeću kako bi izbjegli vatru. Pošasti skakavaca također se spominju u Kuranu.

Driessen zaključuje: “Primarni razlog ove pošasti skakavaca koja je preplavila Istočnu Afriku — doista, možda PRIMARNI razlog — jest činjenica što UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), ostale UN-ove agencije i više environmentalističkih nevladinih organizacija veličaju i nameću “agroekologiju” Africi. Ovaj visoko politizirani “pokret” bijesno se protivi hibridnom sjemenju, sintetičkim insekticidima, gnojivima, biotehnologiji, pa čak i mehaniziranoj opremi poput traktora! Prihvaćanje agroekoloških načela i restrikcija postalo je uvjet da siromašni poljoprivrednici dobiju sjeme, a njihove zemlje i lokalne zajednice zajmove za razvoj i pomoć u hrani.”

Onako usput, skakavci ne prijete samo usjevima; oni prijete ljudima i na druge načine. Početkom siječnja, Boeing 737 se na finalnom prilaženju za slijetanje u Dire Dawau, Etiopiji, našao usred masivnog oblaka skakavaca koji se nalazio iznad zračne luke. Insekte su usisali motori zrakoplova. Njihova tijela razmazala su po vjetrobranskom staklu, zaslijepivši tako pilote koji su izgubili vizualni kontakt s pistom. Boeing 737 uzdigao se iznad roja. Pilot je izvršio dekompresiju u kabini kako bi mogao otvoriti bočni prozor i rukom očistiti vjetrobransko staklo. Preusmjerivši let prema međunarodnoj zračnoj luci u Adis Abebi, pilot je uspio sigurno sletjeti avionom.

Walter E. Williams je američki ekonomist, komentator i akademik. Profesor je ekonomije na Sveučilištu George Mason, kao i kolumnist i autor poznat po svojim klasično liberalnim i libertarijansko konzervativnim pogledima.