GREENFIELD: Deklasificirane informacije otkrivaju da je prijevara o dosluhu s Rusijom bila temeljena na ruskim dezinformacijama

Daniel Greenfield

Mandžurijski kandidat je pitao što ako je najveći zagovornik ruske zavjere ruska imovina. Scenarij je možda bio fikcija 1962. godine, ali demokrati su ga učinili stvarnim 2016. godine.

Nakon četiri godine kleveta, laži i postera koji prikazuju Trumpa i Putina u ljubavnom klinču, sad znamo da je Steelov dosje, temelj čitave teorije o ruskoj zavjeri, bio ruska dezinformacija.

I znamo da su Hillaryini saveznici unutar FBI-a znali da je to ruska dezinformacija.

Deklasificirana fusnota iz FISA izvješća generalnog inspektora Horowitza otkriva da je zavjerenička ekipa bila prilično svjesna da se potencijalno igraju s ruskom dezinformacijom.

Fusnota 350 napominje kako je tim Crossfire Hurricane (naziv FBI istrage – op. a.) imao pri ruci informaciju koja “ukazuje na potencijal da je ruska dezinformacija utjecala na Steelovo izvješće o izborima.” Izvor, koji ostaje klasificiran, je “ocijenio da je navedeni podset bio dijelom ruske dezinformacijske kampanje”. Ono što je još više zabrinjavajuće, drugi dio sugerira da je “RIS infiltrirao izvor u mrežu ************** koji je sastavio dosje s informacijama o Trumpovim aktivnostima.”

Nije jasno zašto bi potonje bilo klasificirano ako se radi o Christopheru Steelu: bivši špijun je angažiran kako bi proizveo teoriju o ruskoj zavjeri za Clintonovu kampanju. Osim ako se referenca ne odnosi na pravi Steelov izvor. RIS je referenca na Russian Intelligence Services (Ruske obavještajne službe).

Steele nije bio samo krvnik kojeg je Fusion GPS angažirao kako bi proizveo istraživanje suparnika za Clintonovu kampanju. On je također bio odabran jer je bio pouzdan izvor FBI-a i sve što bi proizveo Hillaryini će saveznici i Fusion GPS koristiti kako bi pokrenuli FBI istragu Trumpove kampanje.

Hillaryine saveznike u kampanji i FBI-u nije zanimalo odakle je Steel zadobio svoje informacije. I čak kad je tim Crossfire Hurricane saznao da je to možda neprijateljska sila, njih nije bilo briga jer više nisu doživljavali Rusiju kao neprijatelja: Trump je bio neprijatelj kojeg će uništiti.

Kako je Christopher Steel mogao izgraditi svoju privatnu obavještajnu mrežu bez zemlje iza sebe?

Čini se kako je Steelova mreža proizašla od ruskih oligarha. Oligarsi u postkomunističkim oligarhijama poput Rusije i Kine često djeluju kao front vladinim tijelima, upravljajući bivšim državnim industrijama i sklapajući partnerstva sa stranim kompanijama dok drže tajno bogatstvo vodstva. Oligarsi su privilegirani, ali su također i ugroženi jer su posrednici prljavog poslovanja režima i održavaju ravnotežu kupujući kuće u inozemstvu te šaljući svoju djecu na Zapad.

Velika Britanija je omiljena destinacija ruskih oligarha i Steele je možda vjerovao da žele utjecajnog momka poput njega da im duguje neke usluge u slučaju ako bi izgubili naklonost Putina. Ali zašto bi bilo koji doista značajni igrači stavili svoje živote i bogatstvo na kocku kako bi pružili informacije bivšem špijunu? Steelovi doušnici su ga vrlo vjerojatnije povlačili za nos u ime ruskih špijuna.

Steele nije izigravao Ruse. Rusi su izigravali njega. Njegovi doušnici bili su dvostruki agenti.

Svaki put kad je Steel bio u lovu na informacije, Moskva je dobivala uvid u ono u što su ljudi koji su ga plaćali zainteresirani. Steele svojim klijentima nije prenosio informacije od ruskih izvora. On je govorio Moskvi koje informacije o Rusiji njegovi klijenti, Fusion GPS ili FBI, traže. I omogućio Rusima da odluče koje dezinformacije žele da Steele proširi.

U osnovi, Steele je postao ruska imovina.

Što bi učinila neprijateljska strana sila kad operativac jedne od njezinih političkih protivnika traži dokaze da njihov rival tajno radi za njih? Upravo ono što su učinili Rusi. Pružili informacije, ali umrljane. Steelov dosje sadrži brojne temeljne pogreške. Niti jedan stručnjak za Rusiju ih nije mogao proizvesti. Ali Steele ih je tretirao kao sirove informacija koje je trebalo prenijeti dalje.

A ako se nitko u Clintonovoj kampanji ili u FBI-u nije potrudio provjeriti ih, to je bio njihov problem.

Vjerodostojne informacije bi umrljale samo Trumpa. Ali Rusi su željeli umrljati sve. Osobito svoje kolege u FBI-u. A partizanska korupcija na našoj strani dopustila im je upravo to.

Rusi su kompromitirali Steela, a kroz njega i FBI i Clintonovu kampanju.

I potom su spalili sve.

To su bili u stanju učiniti jer Crossfire Hurricane nije bila kontraobavještajna istraga, već kontra-Trumpova istraga. Rusi su mogli kompromitirati našu kontraobavještajnu službu koristeći njezinu korupciju i podjelu, na isti način na koji su to učinili s našim političkim sustavom.

Pomaganje Steela isplatilo se Moskvi na vrlo neočekivan način. Nakon generacija pokušaja, Rusi su ozbiljno naštetili našem političkom sustavu i obavještajnim agencijama. Oni su transformirali sliku svog nesigurnog režima, koji pokušava smisliti kako iscijediti posljednju rublju iz svojih energetskih izvora, u supersilu koja bi svojim špijunskim naporima mogla odlučiti ishod američkih izbora.

I, kao i u Hladnom ratu, nisu morali teško raditi na tome. Njihovi ljevičarski saveznici učinili su to umjesto njih.

Nakon što je Steele pretvorio bezvrijedni dosje u FBI istragu sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država, bijedne reklame na Facebooku, od kojih je većina bila nakon izbora, pretvorene su u dokaze o namještenim izborima.

Sve što su Rusi zapravo učinili jest ubacivanje dezinformacija, ne u društvene medije, već u medije i u Clintonovu kampanju. Demokrati su izgradili dezinformacije, proširili ih i iskoristili kao oružje. Njihova agenda je bila nanošenje štete Trumpu, ali ruska je agenda bila, kao i bilo koje druge neprijateljske sile, podijeliti Ameriku.

Ono što su Rusi doista željeli učiniti jest oslabiti bilo kojeg pobjednika na izborima 2016. godine. Steele je bio njihov korisni idiot. Kad je jednom Steele prenio dezinformacije, demokrati i njihovi saveznici u medijima dali su se na posao oslabljivanja zemlje, optužujući republikance da rade za Moskvu, dok su zapravo oni bi ti koji stvaraju razdor u zemlji i potkopavaju predsjednika Sjedinjenih Država koristeći ruske dezinformacije.

Sindrom rastrojstva zbog Trumpa (Trump Derangement Syndrome – TDS) omogućio je Rusima da sabotiraju demokrate i elemente u FBI-ju.

Što su demokrati i mediji glasnije širili lažnu tvrdnju da predsjednika Trumpa kontrolira Moskva, to su više mogli zataškati stvarnost da Moskva zapravo kontrolira njih.

Kao u Mandžurijskom kandidatu, ruska imovina je bila ona koja je najglasnije vikala o Rusiji.

Ali tko drugi bi mogao biti toliko angažiran u izgradnju mita o svemoćnom Putinu i moćnoj Rusiji? Ideja da bi Rusija mogla odlučiti o ishodu američkih izbora bila je ruska dezinformacija.

Već su postojale snažne sumnje da je Steelov dosje bila ruska dezinformacija. Čak je i sam Christopher Steel odbio demantirati nagađanja da bi upravo to mogao biti slučaj. No, fusnota 350 otkriva da je kontraobavještajna istraga Crossfire Hurricane bila prilično svjesna toga.

Prijevara o ruskom dosluhu nije se radila smo o dubokoj korupciji u Ministarstvu pravosuđa i FBI-u Obaminih i Clintonovih demokrata. Ona također predstavlja duboki kontraobavještajni neuspjeh koji je Rusima dozvolio da iskoriste tu korupciju. Da je FBI obavio posao na nestranački način, to bi odvratilo ruske napore postavljanja dezinformacija, bilo u grubom obliku procurjelih e-mailova ili sofisticiranom obliku istraživanja suparnika, umjesto da su partizanske figure poput McCabea i Strzoka stavile stranku ispred zemlje.

Vladimir Putin je dobio ono što je želio, ne od predsjednika Trumpa, već od svojih demokratskih neprijatelja.

I tijekom čitavog tog procesa, demokrati i nikad-Trumpovci ispali su najbolji korisni idioti.

Neprijateljske strane sile ne ograničavaju svoja neprijateljstva na republikance ili demokrate. Samo korisni idioti misle da to čine. A idioti su korisni kad dozvoljavaju neprijateljskoj stranoj sili da podijeli i vlada, vojno ili politički, oslabljujući ih putem međusobnih sukoba kako se ne bi mogli miješati.

100.000 dolara u ruskim oglasima na Facebooku nisu naštetili našim izborima. To je učinilo 100 milijuna dolara u medijskim emisijama koje su lažno tvrdile da su izbori bili nelegitimni. Dezinformacije koje su širili demokrati ili njihovi saveznici u medijima oslabile su ovu zemlju, uništile legitimitet FBI-a i potkopale predsjednika Trumpa. To je upravo ono što je Moskva željela. I upravo ono što su demokrati i njihovi saveznici dali Moskvi.

Deklasificirana fusnota otkriva da ovo nije bila nenamjerna izdaja. Oni su znali.

Daniel Greenfield je istraživački novinar i pisac koji se usredotočuje na radikalnu ljevicu i islamski terorizam.