IBRAHIM: ‘Zlo po imenu Barack Obama’ i genocidni pokolj nigerijskih kršćana

Raymond Ibrahim

Ne samo da se nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari nalazi iza onoga što nekoliko međunarodnih promatrača naziva “genocidom” kršćana u njegovoj naciji — već je Barack Hussein Obama igrao veliku ulogu u usponu muslimanskog vođe na vlast: te dvije međusobno povezane optužbe sve češće se iznose — ali ne “ksenofobni” Amerikanci, već sami Nigerijci, uključujući nekoliko lidera i dužnosnika.

Nedavno je Femi Fani-Kayode, bivši nigerijski ministar kulture i turizma, napisao u objavi na Facebooku:

Ono što su Obama, John Kerry i Hillary Clinton učinili Nigeriji financirajući i podržavajući Buharija na predsjedničkim izborima 2015. godine i pomažući Boko Haramu 2014./2015. bilo je čisto zlo i krv svih onih koje je ubila Buharijeva administracija, njegovi fulanski stočari i Boko Haram tijekom posljednjih 5 godina je na njihovim rukama.

Popuštanje Kerryja i Clintonove Boko Haramu — islamskoj terorističkoj organizaciji ozloglašenoj zbog masakriranja, porobljavanja i silovanja kršćana te bombardiranja i paljenja njihovih crkvi — očigledno je ono što ih povezuje s ovim “čistim zlom”.

Na primjer, nakon što je nigerijska vojna ofenziva 2013. godine ubila 30 terorista Boko Harama, tadašnji državni tajnik Kerry “izdao je oštro priopćenje” Buharijevom prethodniku, predsjedniku Goodlucku Jonathanu (2010.-2015.), kršćaninu. U njemu, Kerry je upozorio Jonathana, “Mi smo … duboko zabrinuti vjerodostojnim tvrdnjama da nigerijske sigurnosne snage počinjavaju gruba kršenja ljudskih prava” protiv terorista.

Slično tome, tijekom čitavog njezinog mandata državne tajnice, Clinton je u više navrata odbila imenovati Boko Haram stranom terorističkom organizacijom, usprkos konstantnim pritiscima zakonodavaca, aktivista za ljudska prava i lobista — da ne spominjemo bezbrojne zločine Boko Harama počinjene protiv nigerijskih kršćana.

“Oni od vas koji još uvijek vole zlo po imenu Barack Obama”, dodao je Fani-Kayode u svojoj objavi, “trebali bi poslušati ovaj kratak isječak i potom reći da li još uvijek osjećaju isto”. Pod time je podrazumijevao nedavni video intervju Al Jazeere Eebena Barlowa, bivšeg potpukovnika Južnoafričkih obrambenih snaga i predsjedavajućeg privatne vojne kompanije koju je 2015. godine angažirao Jonathan, u vrijeme kad je još uvijek bio predsjednik, kako bi pomogli poraziti Boko Haram.

“U mjesec dana”, rekao je Barlow u intervjuu, “vratili smo od Boko Harama područje veće od Belgije. Nije nam dozvoljeno da završimo posao jer je to došlo u vrijeme promjene vlade”, rekao je osvrnuvši se na nigerijske predsjedničke izbore 2015. godine. “Budućeg predsjednika, predsjednika Buharija, žestoko je podržavala strana vlada, a jedna od prvih misija [Buharija] bila je raskinuti naš ugovor.”

Na pitanje može li imenovati “stranu vladu”, bivši je potpukovnik rekao, “Da, rekli su nam da su to Sjedinjene Države i da su one zapravo financirale Buharijevu kampanju, a voditelj kampanje predsjednika Buharija došao je iz SAD-a. Ja ne govorim da su Sjedinjene Države loše — razumijem strane interese — ali pomislio bih da bi prijetnja poput Boko Harama integritetu države Nigerije zapravo trebala predstavljati prioritet. Nije bio.”

Fani-Kayode brzo se nadodao u svojoj objavi na Facebooku da bi upravo to bio prioritet da Obama nije bio predsjednik: “Jednostavno zahvaljujem Bogu za Donalda Trumpa”, rekao je bivši ministar u istoj objavi. “Da je on bio predsjednik Amerike 2015. godine, stvari bi bile vrlo drugačije, Jonathan bi pobijedio, Boko Haram bi bio povijest, a fulanski stočari nikad ne bi ugledali svjetlo dana.”

Fani-Kayode i Barlow nisu jedini koji optužuju Obamu za “žestoku podršku” i “zapravo financiranje” predsjedničkog kandidata koji, otkako je postao predsjednik, sve više okreće glavu od sve gorih pokolja kršćana od muslimanskih ruku — to jest, ako ga već aktivno ne pojačava, uključujući s mlaznim lovcima. Godine 2018., bivši predsjednik Jonathan otkriva da je,

Na dan 23. ožujka 2015. godine, sam predsjednik Obama poduzeo neobičan korak objavivši izravnu video poruku Nigerijcima u kojoj im je gotovo otvoreno rekao kako da glasaju… Oni koji razumiju subliminalni jezik dešifrirali su da zapravo potiče biračko tijelo da glasa za [Buharijevu/muslimansku] oporbu kako bi formirala novu vladu… Poruka je bila toliko snishodljiva, kao da Nigerijci nisu znači što učiniti i trebao im je Obama da ih usmjeri.

Između 2011. i 2015. godine, navodno jer su bili bijesni zbog kršćanskog predsjednika, Boko Haram je poklao na tisuće kršćana, osobito one koji su živjeli na sjeveru gdje su muslimani u većini, i uništili bezbrojne crkve. Godine 2015. — i zahvaljujući Obami — nigerijski muslimani napokon su dobili ono što su željeli: muslimanskog predsjednika u liku Muhammadua Buharija.

Međutim, kao što se moglo vidjeti, ne samo da je odmah spasio Boko Haram od brzog poraza, kao što je to bivši potpukovnik Eeben Barlow sad otkrio; već su se zlodjela protiv kršćana uvelike pogoršala otkako je Buhari zamijenio Jonathana — ona se sad uobičajeno okarakteriziraju kao “čisti genocid” — osobito od ruku muslimanskih fulanskih stočara, etničkog plemena iz kojeg potječe i sam Buhari. U skladu s tim, izvješće od 8. ožujka 2020. godine pod naslovom “Nigerija: Polje smrti bespomoćnih kršćana”, govori sljedeće:

Dostupni statistički podaci pokazali su da je zabilježeno između 11.500 i 12.000 kršćanskih smrti u posljednjih 57 mjeseci ili od lipnja 2015. godine kad je sadašnja središnja [Buharijeva] vlada Nigerije stupila na vlast. Od ove brojke, džihadistički fulanski stočari odgovorni su za 7.400 kršćanskih smrti, Boko Haram za 4.000, a ‘cestovni banditi‘ 150-200.”

Kako i zašto su fulanski stočari uspjeli ubiti gotovo dvostruko više kršćana od “profesionalnih” terorista Boko Harama — i eksponencijalno više kršćana nego pod Jonathanom — može se razabrati iz sljedećih citata različitih kršćanskih lidera i ostalih:

  • “Oni [Fulani] žele napasti kršćane, a vlada ne čini ništa kako bi ih spriječila, budući da je predsjednik Buhari također iz etničke skupine Fula.” — biskup Matthew Ishaya Audu iz Lafije, 2018. godine.
  • “Pod predsjednikom Buharijem, ubilački fulanski stočari uživaju neviđenu zaštitu i favoriziranje… Umjesto uhićenja i progona fulanskih stočara, sigurnosne snage koje se obično sastoje od muslimana sa Sjevera nude im zaštitu dok vrše nekažnjivi teror nad nigerijskim ljudima.” — vlč. Musa Asake, generalni tajnik Kršćanske udruge Nigerije, 2018. godine.
  • Buhari “otvoreno vodi anti-kršćansku agendu koja je rezultirala bezbrojnim ubojstvima kršćana diljem nacije i uništenjem ranjivih kršćanskih zajednica.” — Bosun Emmanuel, tajnik Nacionalnog foruma kršćanskih starješina, 2018. godine.
  • Buhari “sam potiče iz džihadističkog fulanskog plemena, stoga što drugo možete očekivati?” — Emmanuel Ogebe, odvjetnik za ljudska prava sa sjedištem u Washington D.C.-u, u razgovoru sa mnom 2018. godine.

Na temelju svih ovih razvoja događaja, statistika i optužbi, čini se kako je jasno da se iza ovog tekućeg genocida kršćana u Nigeriji nalazi muslimanski predsjednik — a Obama je tome pomogao.