HARSANYI: Zaboravite ime, Antifa nije ništa bolja od fašista

David Harsanyi

Screenshot/VICE

Možda najbesmislenija govorna točka koju nude apologeti Antife jest tvrdnja da skupina ne može biti zla ili nasilna jer su njezini članovi antifašisti — to im piše u imenu!

Ispričavam se zbog izdvajanja Roba Delaneyja, ali on je dosljedno pokazivao pronicljivost skolastički zakržljalog predškolca. Kao što je istaknuti antifašist Joe Staljin navodno rekao: “Svi imaju pravo biti glupi, ali neki ljudi zloupotrebljavaju tu privilegiju.”

Sad, navodim riječi komunističkog masovnog ubojice jer skupina radikala koji potiču nasilje, uništavaju i pale gradove te potkopavaju valjane pritužbe onih koji mirno prosvjeduju protiv policijske brutalnosti nosi ime militantne staljinističke njemačke organizacije. S druge strane, Antifaschistische Aktion nije potrošila ogromnu većinu svog vremena u potjeri za imaginarnim fašistima.

Međutim, Antifaschistische Aktion je bila, baš kao i njezini najnoviji nasljednici, parazitska organizacija koja se hranila bijesom mirne opozicije državi. Poput svog imenjaka, Antifa često optužuje slobodne i demokratske institucije za “fašizam” u svrhu promicanja svojih vlastitih autoritarnih ciljeva. U to vrijeme, kao i danas, korisni idioti su poput papagaja ponavljali laž.

Kao prvo, bilo koja razumna osoba razumije da ako se skupina zaogrne imenom principijelnog cilja to ne mora nužno značiti da predstavlja taj principijelni cilj. Demokratska Narodna Republika Koreja nije demokratska, ne vodi je narod i nije republika. Niti je to bila Njemačka Demokratska Republika, niti je to bila Narodna Republika Angola.

Drugo, čak i legitimno antifašističke organizacije nisu, same po sebi, prvaci čestitih ciljeva. U svijetu postoje nadmetajuća zla i ne postoji bolji primjer ove borbe od one koja se odigrala između fašista i komunista u proteklom stoljeću.

Samo jedna od ovihideologija dobiva propusnicu u američkim medijima. Oni već godinama umanjuju nasilnu prirodu Antife. Čak i u ovom trenutku, Don Lemon govori da niti jedna organizacija nije savršena. I možda se sjećate kako je CNN-ov Chris Cuomo objavljivao fotografije američkih vojnika koji su jurišali na plaže Normandije kao da je to na neki način usporedivo s anarhistima koji bacaju kamenje kroz prozore kafića.

Godine 2017., nudili su nam jednu obranu Antife za drugom. U intervjuu Teen Voguea s povjesničarom Markom Brayom, možda vodećim apologetom Antife u zemlji, adolescentsko čitateljstvo tog časopisa obaviješteno je da “antifa izrasta iz veće revolucionarne politike koja teži stvaranju boljeg svijeta, ali primarna motivacija je sprječavanje organiziranja rasista.”

Nemojte dozvolili da plitkoumnosti sakriju laž. Iako je sad ona ugrađena u pokrivanja medija, Antifin cilj nije ometanje iskrenih rasista. Ovih dana, svatko to se ne slaže s agendom krajnje ljevice smatra se rasistom, fašistom.

Twitter račun Antife potiče sljedbenike da se upuštaju u činove razuzdanog vandalizma. Associated Press je izvijestio da su odjeli za provođenje zakona upozoreni zbog poruke koju je Antifa poslala svojim sljedbenicima u kojoj se navodi da su trupe Nacionalne garde Minnesote “lake mete” te da kradu njihovo oružje i zaštitne prsluke.

Ti navodni antifašisti i alt-desničarski nacisti zaslužuju jedni druge. Amerika ne zaslužuje nijedno. Razlika je u tome što jednu skupinu s pravom osuđuju svi pristojni ljudi, dok druga dobiva visoku peticu od elitne klase i apologije u Washington Postu.