ROOT: Poruka za LeBrona Jamesa

Wayne Allyn Root

Screenshot: YouTube/Bleacher Report

Profesionalni sportovi u Americi umiru pred našim očima. Ovo će biti priča koja će se desetljećima podučavati u poslovnim školama diljem Amerike. Priča govori o tome kako preko noći ubiti carstvo vrijedno milijarde dolara samo svojim dugačkim jezikom.

Riječ je o ubijanju guske koja nosi zlatna jaja.

Riječ je o masivnom raskoraku između sportskih zvijezda i njihovih kupaca — ljudi koji plaćaju njihove odvratno napuhane i opsceno visoke plaće.

Vi ubijate sami sebe. To je očigledno samoubojstvo. Prestanite govoriti o politici. Zauvijek ćete igrati pred praznim tribinama.

Upozorio sam vas prije nekoliko tjedana da će vaša gledanost naglo pasti — baš kao što je to bio slučaj kad je Colin Kaepernick kleknuo. Bio sam u pravu. Gledanost NBA doigravanja dramatično je pala, 35 posto u odnosu na prošlogodišnjih 16 posto. Ali ona je pala znatno više od prije pet godina. Uskoro će se vaša gledanost strmoglaviti još više.

Što više vrištite o Black Lives Matter pokretu i “socijalnoj pravdi”, više će se navijača isključiti. Uskoro će se vaša odjeća i suveniri prestati prodavati. Napravili ste tragičnu pogrešku i lošu procjenu.

Prije nego dođem do razloga zašto bi profesionalni sportaši morali držati politiku podalje svojih sportova, dopustite mi da LeBronu Jamesu i njegovim NBA prijateljima postavim nekoliko vrlo važnih pitanja.

LeBron, kako to da nikad nisu rekao ni riječi, a kamoli zaprijetio završetkom sezone, zbog crni-na-crnog nasilja u velikim gradovima diljem SAD-a? Na tisuće crnih mladića umire na ulicama velikih gradova. Zašto te nije briga?

LeBron, što kažeš na Chicago? Zašto nisi uznemiren činjenicom da je gotovo svakog vikenda upucano 50 do 100 nedužnih građana? Žrtve su gotovo 100 posto crne. Zašto to nije vrijedno bojkota?

LeBron, što kažeš na nedužnu crnu djecu koja su ubijena u obračunima bandi u velikim gradovima diljem Amerike? To se događa svaki dan. Zašto ti to ne smeta?

LeBron, što kažeš na milijune pobačenih crnih beba? Zašto ne otkazati NBA sezonu zbog toga? Zašto ti to ne smeta?

LeBron, je li bilo koja sportska liga IKAD prestala igrati ili odgodila utakmice doigravanja zbog ubijenog herojskog policajca ili herojskog vojnika? To ti nije važno?

LeBron, jeste li ti ili tvoji NBA drugovi prestali igrati u počast crnom umirovljenom policijskom kapetanu koji je ubijen u St. Louisu tijekom nasilnih nereda?

LeBron, je li NBA ili bilo koja druga sportska liga odgodila utakmice ili prijetila završetkom sezone kad je snajper u jednom danu ubio pet policajaca u Dallasu? Zašto to nije zasmetalo bilo kojeg profesionalnog sportaša?

LeBron, jeste li ti ili bilo koji profesionalni sportaš zatražili zaustavljanje utakmica zbog malog dječaka koji je prije dva tjedna upucan u glavu i ubijen? On je slučajno bio bijelac. Muškarac optužen za njegovo ubojstvo bio je slučajno crnac. To je vjerojatno jedan od najšokantnijih zločina u novijoj američkoj povijesti. Tko ubija nasmiješenog, sretnog petogodišnjeg dječaka na njegovom biciklu, u stilu pogubljenja? Ali nikad nisam čuo ni glasa od bilo kojeg NBA igrača. Zašto? Nisi primijetio?

Da li ti je pogubljenje petogodišnjaka manje važno od bijelog policajca koji ubija ili ranjava crnog kriminalca s bogatim kriminalnim dosjeom i odbija poslušati naređenja policajca? Stvarno?

LeBron, nije li neobično da ni tebe ni tvoje NBA drugove nikad nije bilo briga za kršenja ljudskih prava u Kini? Gledajući na drugu stranu mogu se zaraditi milijarde dolara, dok komunistička Kina zlostavlja, uhićuje, muči i ubija vlastite građane. Govori se da Kina ima koncentracijske logore za muslimane. Ali ti to znaš, zar ne? Očigledno, ništa od svega toga ne predstavlja problem NBA igračima ako su u pitanju milijarde dolara.

Vidiš li kuda idem, LeBron? Ti i tvoji drugovi u NBA-u, MLB-u, NFL-u i NHL-u izgledate malčice licemjerno. Vi ne primjećujete kad se ranjavaju i ubijaju policajci. Vi ne primjećujete crni genocid koji se događa u američkim gradovima. Vi ne primjećujete malu crnu djecu ubijenu u pucnjavama bandi. Ili milijune pobačenih crnih beba.

Čini se da ne primjećujete crni zločin počinjen nad bijelim građanima. Mislim da je to također važno, zar ne? Mislim da je to fer. Mislim da nam je potrebna nacionalna rasprava i debata. Mislim da je to dvosmjerna ulica.

Onako usput, LeBron, ako gajiš toliko snažne osjećaje u vezi prekidanja sezone zbog lošeg tipa koji je nožem želio ubiti policajce, što te sprječava? Trebao bi otići kući. Neka igraju ostali igrači koji žele igrati.

I imam savršenu ideju za NFL igrače koje razmišljaju o otkazivanju utakmica ove sezone u “čast” Jacoba Blakea, karijernog kriminalca optuženog za seksualni napad, koji se hrvao s policajcima i zaprijetio im da će ih ubiti nožem. Ako je ta osoba vrijedna zauzimanja stava, onda mislim da je vrijeme da odustanu od igranja američkog nogometa. Neka postanu socijalni radnici s punim radnim vremenom. To se ne plaća 5 ili 10 milijuna dolara godišnje. Zaradit ćete oko 25.000 dolara godišnje. Kako vam se to čini? Jeste li voljni odreći se nogometa kako bi se borili za socijalnu pravdu puno radno vrijeme? Nisam ni mislio.

Dakle, oprostite mi ako svi vaši kupci nisu u vašem timu u vezi toga.

LeBron, moj savjet je jednostavan: ZAŠUTI. Otuđuješ svoje kupce. Vrijeđaš svoje kupce — znaš, one koji plaćaju odvratno napuhane i opsceno visoke cijene ulaznica, parkinga, hrane i sportske odjeće.

Sport i politika ne idu zajedno. Mi se uključujemo u sportske događaje kako bi pobjegli od politike. Nastavite kršiti to pravilo i neće ostati navijača koji će plaćati vaše odvratno napuhane i opsceno visoke plaće.

LeBron, odmakni se od ruba. Jer ovo je samoubojstvo.