WALSH: ‘Stranka znanosti’ vodi rat protiv znanosti

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Wall Street Journal

Poznati znanstveni časopis Scientific American ovaj tjedan je po prvi put u svojoj 175-godišnjoj povijesti izašao u potporu jednog predsjedničkog kandidata, potičući svoje čitatelje da glasaju za Joea Bidena. Donald Trump, tvrdi publikacija, “odbacuje dokaze i znanost”, dok Biden navodno “ima povijest uvažavanja podataka i ravna se prema znanosti”.

Ubrzo nakon ove objave, supruga Joea Bidena, Jill Biden, tweetala je “#VoteForScience” (Glasajte za znanost). Guverner Andrew Cuomo jednostavno je napisao “Znanost zna”. Svoje mišljenje pridodali su mnogi drugi na ljevici i u medijima, uzdižući Joea Bidena kao Čuvara i Zaštitnika znanosti, a sebe kao njezine najveće obožavatelje.

Biden se osjećao više nego ugodno u ovoj ulozi. U govoru održanom u Wilmingtonu ovaj ponedjeljak, bivši je potpredsjednik govorio o potrebi upravljanja prema znanosti. Također je rekao i ovo:

“Poricanje klime Donalda Trumpa možda nije uzrokovalo ove požare i rekordne poplave i rekordne uragane, ali ako dobije drugi mandat ovi će pakleni događaji i dalje postajati sve češći, sve razorniji i sve smrtonosniji… Ako imamo još četiri godine Trumpovog poricanja klime, koliko će susjedstva biti spaljeno u šumskim požarima, koliko će prigradskih četvrti biti poplavljeno, koliko će predgrađa odnijeti super oluje? Ako klimatskoj palikući date još četiri godine u Bijeloj kući, zašto bi se itko iznenadio ako ćemo imati još veći dio Amerike u plamenu? Ako poricatelju klime date još četiri godine u Bijeloj kući, zašto bi se itko iznenadio kad će više Amerike biti pod vodom?”

Ostavljajući po strani činjenicu da pejorativ “klimatski palikuća” ima još manje smisla od “poricatelja klime”, Biden ovdje optužuje svog političkog protivnika da je prouzročio ili barem nije spriječio, požare, poplave i uragane. On bez ikakve sumnje govori da bi ponovni izbor Donalda Trumpa značio da bi čitave vaše četvrti mogle biti pometene u super oluji, utopljene u poplavama ili spaljene (nadam se ne sve odjednom).

Joe Biden, sveti zaštitnik znanosti, očigledno vjeruje da postoji nekakva vrsta fizičkog mehanizma pomoću kojeg predsjednik Sjedinjenih Država može zapravo uzrokovati materijaliziranje uragana i dizanje poplavnih voda. On ne govori o tome kako ljudi djelomično doprinose postupnim promjenama u klimi tijekom mnogih desetljeća i stoljeća. Umjesto toga, on sugerira da jedan jedini čovjek na Zemlji danas može, svojim vlastitim naporima, imati materijalnog utjecaja na globalne vremenske prilike. Kad Biden i njegovi pristaše govore o “znanosti”, to je ono na što misle.

No, Bidenova teorija o klimatskim promjenama barem je nešto manje luda od one Nancy Pelosi, koja je nedavno špekulirala da se šumski požari događaju jer je “Majka Zemlja bijesna, ona nam govori … da je klimatska kriza stvarna.” Ideja da su prirodne katastrofe rezultat nezadovoljstva božice Zemlje možda je prolazila pod znanošću među drevnim plemenima 6.000 godina prije Krista, ali ona je pomalo zastarjela u moderno doba. A opet, ponovno, to je ono što dobivamo od Stranke znanosti.

Stranka znanosti nam također govori da dijete koje su začela dva ljudska bića i koje se razvija u utrobi svoje majke nije potpuno ljudsko ili nije potpuno osoba ili nije potpuno živo. Kao što je voditeljica MSNBC-a svojedobno rekla, odgovor na pitanje kad život započinje “uvelike ovisi o osjećajima roditelja”. Ti isti čuvari i konzervatori znanosti govore da muško može imati funkcionirajući ženski reproduktivni sustav i da žensko može imati penis i Y kromosom. Ili možda, kažu ljubitelji znanosti, osoba možda uopće nema spol. Možda su “rodno fluidni”, bez ikakvog primjetnog oblika. Još jednom: znanost.

Osobno sam zamolio dvojicu istaknutih ljevičara s doktoratima — jedan je medicinski doktor, a druga navodno “međunarodno priznata stručnjakinja za seksualnost” — da definiraju riječi “muškarac” i “žena”, ali niti jedan od ovih ljevičarskih znanstvenih stručnjaka s doktoratima nije mogao to učiniti. Dr. Eugene Gu mi je rekao da se muškarcem može definirati “svatko tko se identificira kao muškarac”. Dr. Logan Levkoff je inzistirala da je “žena” “sve što ona želi biti”. Ovaj bi potonji odgovor možda mogao biti dobar inspirirajući slogan na oglasnoj ploči nekog savjetnika, ali to nije znanost.

Možda se situacija može sažeti na ovaj način: strana na političkom krilu koje najviše govori o znanosti i najviše trubi o svojoj vlastitoj posvećenosti znanstvenim metodama, također vjeruje kako je moguće da muškarac trudan s neljudskim fetusom može umrijeti u uraganu koji je uzrokovao predsjednik. To je sve što treba reći kako bi zaključili da Stranka znanosti u znatnoj mjeri nije uspjela opravdati svoje pretpostavljeno ime.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.