WALSH: Očajni mediji optužuju Mikea Pencea za seksizam zbog raspravljanja sa ženom tijekom debate protiv žene

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/CNBC

Nije iznenađujuće što je potpredsjednik Mike Pence pobijedio u debati protiv senatorice Kamale Harris, žene koja povremeno prijeti da će se u odnosu na nju Hillary Clinton učiniti iskrenom i simpatičnom. No, možda je bilo neočekivano vidjeti Pencea — u svom pristojnom, decentnom, srednjezapadnom stilu — kako dominira i ponižava Harris do te mjere da su mainstream mediji bili prisiljeni na svoje naslovnice staviti muhu koja je sletjela na njegovu glavu i tamo provela dvije minute. Bilo što samo da odvrate pažnju od njegove dominantne izvedbe. Bilo što samo da izbjegnu onaj pravi naslov: Mike Pence ostvario veliku pobjedu.

Muha nije bila jedini naslov koji je proizašao iz ove debate, prema našoj marljivoj novinarskoj klasi. Mike Pence je također imao jedno oko koje je bilo malčice crveno. To je pružilo povoda za opsežne komentare u Forbesu, Buzzfeedu, Los Angeles Timesu i ostalim cijenjenim publikacijama. Na pozornici se također pojavila supruga Mikea Pencea, Karen, kako bi mu čestitala nakon debate i to bez maske, što je isprovociralo optužbe u Huffington Postu, Newsweeku i New York Timesu. Probajte zamisliti njihov šok i užas kad bi saznali da Karen Pence također najvjerojatnije ne nosi masku kad spava u istom krevetu sa svojim suprugom ili sjedi na kauču pored njega ili provodi velik dio svog života u njegovoj neposrednoj blizini.

Ali ona najveća vijest — čak veća od muhe i krvavog oka — jest da je potpredsjednik Mike Pence bio seksist jer je počinio nezamislivi grijeh raspravljanja sa ženom tijekom debate protiv žene. Točna na vrijeme, gotovo neposredno nakon što je završio prijenos, Dan Rather, George Stephanopoulos i ostali u informativnim medijima optužili su Pencea za “mansplaining“. Major Garret iz CBS-a je u međuvremenu pucao od ponosa, proglasivši da je Harris bila uzor ženama kad se suprotstavila bezobraznom muškarcu koji je neprestano raspravljao s njom, gotovo kao da sudjeluju na nekakvom događaju u kojem je čitava poanta raspravljati jedno s drugim.

Povjesničar predsjedničkih utrka na NBC-u, Michael Beschloss, primijetio je da Pence nije prekidao samo jednu ženu, već dvije — svoju suparnicu i ženskog moderatora — To je, kaže on, pokazalo “nedostatak poštovanja”. Na CNN-u je S.E. Cupp bila apoplektična, buncajući o tome kako je Penceov navodni seksizam i “mansplaining” bio “razjarujući” i natjerao je na zgražavanje. Predvidljivo, kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez uključila se u akciju politike identiteta, rekavši da je Pence koji se usudio izravno postavljati pitanja Harris bio mizoginičan i “primjer rodne dinamike s kojima se toliko žena mora nositi na radnom mjestu”. Feministička spisateljica Jill Filipovic je bizarno tvrdila da je to što je Pence nazivao Kamalu njezinim imenom bilo “snishodljivo” i “seksistički”. Mnoge su publikacije, poput The Hill, veličale hrabrost Harris koja se suočila s ovim strašnim napadima i slavili njezin inspirirajući, girl-power nastup.

Sve ovo su, naravno, gluposti. Kandidati su govorili podjednako vremena ili je Harris zapravo dobila više vremena za govor od Pencea, ovisno o tome kojem zbroju vjerujete. No, ni po kojoj računici Pence nije prigrabio i utrošio znatno više od svog udjela pod svjetlom pozornice. On je raspravljao s Harris i pokušao objasniti svoje gledište, ali to je, ponovno, čitava poanta debate.

Pence je pristupio ovom sučeljavanju baš kao što je pristupio Timu Kainu 2016. godine. I, kad već govorimo o debatama 2016. godine, Donalda Trumpa su često optuživali za seksizam zbog prekidanja Hillary Clinton, a Trump je prošli tjedan protiv Joea Bidena činio mnogo više takvih stvari. Čini se da ti muškarci samo raspravljaju onako kako raspravljaju, bez obzira na spol njihovih protivnika. Doista, općenito se može reći da se prema bilo kojoj ženi koju muškarac prekida, taj muškarac najvjerojatnije jednako odnosi kao prema drugim muškarcima. Isto tako, ta se žena vjerojatno jednako odnosi prema muškarcima i drugim ženama. Da pojednostavimo, ljudi se ponašaju kao ljudi. Jednom riječju, to je jednakost — i to je ono za što se feministice navodno bore.

No, kako nas uvijek iznova nauče, feministice zapravo žele posebni tretman, čak i dok galame za jednaki tretman. Na čudan način, one su postale veliki branitelji kavalirstva naše kulture. One se, naravno, pretvaraju da mrze kavalirstvo, ali zapravo ga zagovaraju pod krinkom da ga žele uništiti. I tako na kraju dobivamo spektakl poput onog sinoćnjeg. Govore nam da su žene snažne i čvrste i da mogu izdržati protiv bilo kojeg muškarca, ali uvenu poput delikatnog cvijeća kad je žena podvrgnuta blagoj opoziciji jednog od najmanje agresivnih i najpristojnijih muškarca u politici. To je apsurdna i transparentna taktika, ali to je sve što imaju. Mogu se samo nadati da je većina Amerikanaca previše pametna kako bi na to nasjela.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.