SPENCER: Novo ‘istraživanje’ tvrdi da je ‘krajnje desni terorizam’ ‘veća prijetnja Zapadu od Islamske države’

Robert Spencer

Potvrđujući ono što su naši samoprozvani moralno superiorni već znali, Euractiv.com izvijestio je u srijedu da je prema novom istraživanju koje je upravo objavio Institut za ekonomiju i mir (IEP), “broj terorističkih činova krajnje desnice porastao za 250% od 2014. godine. Kad je riječ o smrtnim slučajevima, porast je bio čak veći od 700% unutar pet godina, s 89 osoba koje su ubijene 2019. godine”. Zapravo, “trenutačno ima više desničarskih terorističkih napada nego u bilo kojem trenutku u posljednjih 50 godina, s 13 krajnje desnih terorističkih napada u kojima je u svakom od njih izgubilo život više od 10 ljudi, u usporedbi s 24 islamistička napada i tri povezana s drugim ideologijama, pronalazi izvješće”. Kao što je rekao Benjamin Disraeli: “Postoje tri vrste laži: laži, proklete laži i statistika.”

Izvršni direktor IEP-a Steve Killelea svečano je intonirao: “S početkom novog desetljeća, mi vidimo nove terorističke prijetnje. Porast u desničarskom ekstremizmu na Zapadu i pogoršanje u Sahelu su glavni primjeri.”

Institut za ekonomiju i mir kaže da njegovo “istraživanje intenzivno koriste vlade, akademske institucije, think tankovi, nevladine organizacije i međuvladine institucije poput OECD-a, Tajništva Commonwealtha, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda.” Dakle, sad znate odakle dolazi i koja mu je agenda.

U svakom slučaju, pokušajte primijetite trik koji se ovdje koristi. “Krajnje desni terorizam” se uspoređuje s Islamskom državom. Islamska država je samo jedna od brojnih džihadističkih organizacija širom svijeta, a opet se sama uspoređuje s onim što je vjerojatno nekoliko različitih organizacija nabacanih zajedno u “krajnje desni terorizam”. Prijetnja al-Qaede i ostalih džihadskih skupina učinila bi džihadsku prijetnju kudikamo većom, ali to nije cilj ovog istraživanja.

Još jedan važan aspekt ovog pitanja objavljen je prošli tjedan u American Military News. Prema bivšem agentu CIA-e Bradu Johnsonu, “Terorizam i ekstremističko nasilje u Sjedinjenim Državama” (TEVUS) je baza podataka koju financira američka vlada koja tabelira nasilne napade u Sjedinjenim Državama. Koristi je američka vlada i mediji i jedan je od temeljnih izvora informacija o tome tko izvodi nasilne napade u Sjedinjenim Državama. Izgleda da izvješćivanje TEVUS-a nastoji prikriti islamski, arapski, crni-nacionalistički i ljevičarski terorizam i ekstremističko nasilje i pokušava dokumentirati bijelo i desničarsko nasilje gdje zapravo postoji malo ili nimalo nasilja.”

TEVUS to čini tako što jednostavno pogrešno predstavlja dostupne podatke. “U očiglednom prikazu manipulacije podataka, TEVUS je isključivo arapske otmičare 9/11 koji su ubili gotovo 3.000 nevinih ljudi kategorizirao kao ‘bijelce/ne-Latinoamerikance’ te kao rezultat toga TEVUS može pripisati sve one ubijene 9/11 bijelcima. Ovo je daleko najveći izvor smrti koji se pripisuje nasilnim činovima bijelaca i mahnito odbacuje stvarne statistike kako bi desničarsko nasilje izgledalo uobičajeno. TEVUS izvješćuje da postoji 39 sudskih slučajeva koje je okarakterizirao kao desničarske, no u bilo kojem od tih sudskih slučajeva postoji samo jedna referenca o bilo kakvom slučaju terorizma, a to je jedan izolirani slučaj u kojem je napadač svoju metu nazvao “teroristom” i “bombašem samoubojicom”.

Usprkos ovoj nepodnošljivoj neiskrenosti, baza podataka TEVUS-a je utjecajna, kao što je ravnatelj Ministarstva domovinske sigurnosti Chad Wolf naznačio u listopadu prošle godine kad je rekao: “Osobito sam zabrinut zbog nasilnih ekstremista u redovima bijelih supremacista koji su posljednjih godina bili izuzetno smrtonosni u svojim odvratnim, planiranim napadima.”

U svjetlu svega ovoga, bilo bi važno znati kako je IEP procijenio svoje podatke. Također imajte na umu da su Antifa i Black Lives Matter uzrokovali nasilne nerede u Portlandu, Seattleu, Kenoshi, Wisconsinu, New York Cityju, Atlanti, Philadelphiji i na drugim mjestima, a “krajnje lijevi terorizam” na neki način nikad ne privuče pažnju, dok šačica stvarnih “krajnje desnih terorista” koji postoje nisu palili gradove i zavjetovali se na revoluciju.

To također otkriva agendu ovog “istraživanja”. To je dio kontinuiranih napora za umanjivanje prijetnji islamskog džihada i pojačavanja “krajnje desne” prijetnje koja je više očigledna medijska propaganda nego stvarnost. To traje već dosta dugo vremena. U intervjuu 2018. godine, zastupnica Ilhan Omar (D-Mogadishu) potpaljivala je vatru histerije “bijelog supremacističkog terora” kad je ustvrdila da bi se “naša zemlja (ne, ne Somalija) trebala više bojati bijelih muškaraca diljem naše zemlje, jer su zapravo oni ti koji uzrokuju najviše smrti unutar ove zemlje”.

Također je ponudila spremno rješenje: “Profiliranje, nadziranje i donošenje politika u svrhu borbe protiv radikalizacije bijelih ljudi.” Usred uopće galame na ljevici zbog “bijelog supremacističkog terorizma”, ovo je čak luđe od većine tvrdnji, ali u svjetlu sve glasnije galame na ljevici za reedukaciju Trumpovih pristaša, nije nemoguće da bismo mogli vidjeti takvo profiliranje u sljedeće četiri godine. Ako se to dogodi, put prema tome utrla su istraživanja poput ove najnovije hrpe besmislica IEP-a.