HANSON: Progresivci više nisu branitelji slobode izražavanja

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/ felslein

Prije pola stoljeća, progresivci su forsirali neograničeno slobodno izražavanje, osuđujući konzervativce zbog njihovog navodno zatucanog tradicionalizma. Hvalili su se brisanjem svojedobno normalnih granica u umjetnosti, muzici i književnosti kako bi se dozvolila golotinja, vulgarnost, seksualnost i anti-američki standardi.

Danas?

Ljevica je viktorijanska — sve više puritanska, regresivna i hipersenzitivna. Čak su i totalitarna cenzura i pozivi na paljenje knjiga neobično postali dio njihovih svim-raspoloživim-sredstvima metoda.

Profesorica Sveučilišta Kalifornija u Berkeleyju, Grace Lavery, bila je toliko uznemirena najnovijom knjigom autorice Abigail Shrier “Nepovratna šteta: Transrodno ludilo koje zavodi naše kćeri”, da je uvelike nadišla uobičajene pozive za zabranu knjige. Lavery je zagovarala spaljivanje knjige Shrier.

“Ja DOISTA potičem sljedbenike da ukradu knjigu Abigail Shrier i spale je na lomači”, tweetala je prošli mjesec Lavery.

Je li samoprozvani liberalni čuvar, Američka unija za civilne slobode (ACLU), uskočio u obranu slobode izražavanja?

Ne. Jedan od službenika ACLU-a dodao je još ulja na vatru lomače.

“Zaustavljanje širenja ove knjige i tih ideja je 100% brdo na kojem sam spreman umrijeti”, tweetao je Chase Strangio, ACLU-ov zamjenik ravnatelja za transrodnu pravdu.

Obratite pažnju na ove melodramatične humanitarne glagole poput “ukrasti”, “spaliti” i “umrijeti”.

Zaposlenici kanadske podružnice izdavača Penguin Random House nedavno su se sučelili s upravom zbog odluke kompanije da objavi novu knjigu libertarijanca Jordana Petersona “Izvan reda”, nastavka njegovog prethodnog bestselera “12 pravila za život: Protuotrov kaosu”.

Koji su bili njihovi prigovori knjizi? Peterson, koji je kritizirao ideju bijele privilegije i tvrdi da se muškost nalazi pod napadom, je optužen za “bijelu supremaciju”, “govor mržnje” i “transfobiju”. To su jednostavno sinonimi naše generacije za oznake njihovih prethodnika kao što su “heretik”, “vještica” i “komunist”.

Amazon, Facebook, Google i Twitter na profinjeniji način suzbijaju knjige, filmove, komunikacije i ideje koje im se ne sviđaju — i za koje žele da se ne sviđaju drugima.

Autor Alex Berenson samostalno je objavio niz brošura na Amazonu koje nude suprotno mišljenje o učinkovitosti prisilnih koronavirus zatvaranja. Odjednom je Amazon blokirao njegovu najnoviju objavu — barem tako dugo dok pritisak javnosti nije prisilio multimilijardi dolara vrijednu kompaniju da popusti.

Amazon je učinio nešto slično starijem suradniku Instituta Hoover Shelbyju Steeleu, odbivši streamanje njegovog dokumentarca pod nazivom “Što je ubilo Michaela Browna?” koji govori o fatalnoj pucnjavi 2014. godine u kojoj je stradao Brown od ruku policije u gradu Fergusonu, državi Missouri i rasnim odnosima u Americi. Još jednom, negodovanje javnosti prisililo je kompaniju da odustane od onoga što se čini sustavnim i ideološki nadahnutim naporima u svrhu zaustavljanja širenja knjiga i filmova koji ne promiču progresivne/regresivne ciljeve.

Pokušajte primijetiti obrazac ovdje. Izdavači i platforme ne tvrde da su te knjige i filmovi osrednji. Uostalom, u početku su pristali da će ih sve objaviti i distribuirati.

Njihovi naknadni preokreti u mišljenju proizlaze iz fundamentalističkog progresivnog pritiska kakav se koristi u društvenim medijima za deplatformiranje i otkazivanje nepoželjne politike i ideologije.

Dakle, Prvi amandman svojedobno najslobodnije nacije na svijetu je komatozan. Ovaj put njegovi neprijatelji nisu zakukuljeni Klanovci koji žele zastrašiti Afroamerikance ili desničarski teoretičari zavjere koji istjeruju navodne komuniste.

Ne, počinitelji su progresivci i ljevičarske elite u izdavaštvu, medijima, Silicijskoj dolini, akademiji, zabavnoj industriji i vladi. Njima toliko nedostaje povjerenja u logiku i uvjerljivost vlastitih argumenata da u strahu sve više pokušavaju zabraniti sve što im stvara neugodnosti.

Klasik “Ubiti pticu rugalicu” i druge knjige koje govore o rasnim pitanjima su zabranjene u kurikulumu Ujedinjenog školskog okruga Burbank (Kalifornija).

Ljevica se nije samo protivila nominaciji suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha; ona je klevetama željela uništiti njegovu karijeru i reputaciju.

Profesori na Sveučilištu Stanford progonili su suradnika Instituta Hoover i stručnjaka za javno zdravstvo dr. Scotta Atlasa. Njegov je navodni zločin bio to što je savjetovao predsjednika Trumpa da bi zaključavanja i karantene naposljetku mogle uzrokovati više štete od samog COVID-19. Atlas je početkom ovog tjedna dao ostavku na mjesto Trumpovog savjetnika za koronavirus.

Bogate, moćne ljevičarske elite i njihove institucije kanoniziraju napore za cenzuriranje, otkazivanje, diskreditiranje ili uništavanje rada bilo koje osobe sa suprotnom stajalištima.

U orvelijanskom stilu, oni su redefinirali neliberalnost i osvetoljubivost kao budnost, prosvijetljenost i progresivnost — i to za opće dobro, a ne za vlastite interese.

Kako je ironično što srodne duše današnjih progresivaca nisu Sokrat, Galileo i Harper Lee, već atenska rulja, Joseph McCarthy i talibani.

U prošlosti i sadašnjosti, svi ti fanatici i ubojice karaktera prikrivali su svoju netoleranciju pretvarajući se da unaprjeđuju istinu — tako što su je uništavali.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.