SOWELL: Walter E. Williams 1936.-2020.

Thomas Sowell

Screenshot: YouTube/John W. Hammond Institute for Free Enterprise

Walter Williams je volio podučavati. Za razliku od previše drugih učitelja danas, naglašavao je da svojim učenicima nikad ne nameće svoja mišljenja. Oni koji čitaju njegove novinske kolumne znaju da je tamo hrabro i nedvosmisleno iznosio svoja mišljenja. Ali ne i u učionici.

Walter je jednom rekao kako se nada da će na dan kad umre održati nastavu. I upravo tako je i bilo kad je umro u srijedu, 2. prosinca 2020. godine.

Bio je moj najbolji prijatelj više od pola stoljeća. Nije bilo osobe kojoj sam više vjerovao i čiji sam integritet više poštovao. Budući da je bio mlađi od mene, odabrao sam ga za svog književnog izvršitelja, da preuzme kontrolu nad mojim knjigama nakon moje smrti.

Ali njegova smrt je podsjetnik da zapravo nitko nema što reći o takvim stvarima.

Kao ekonomist, Walter Williams nikad nije dobio zasluge koje je zaslužio. Njegova knjiga “Rasa i ekonomija” je obavezan uvod u tu temu. Na Amazonu je zauzela 5. mjesto među knjigama o građanskim pravima, 9 godina nakon što je objavljena.

Još jedna njegova knjiga, o učincima ekonomije pod bijelim supremacističkim režimom u Južnoj Africi, naslovljena je “Južnoafrički rat protiv kapitalizma”. Otišao je u Južnu Afriku kako bi izravno proučio tamošnju situaciju. Mnoge stvari koje je iznio u knjizi imaju implikacije na rasnu diskriminaciju u drugim mjestima širom svijeta.

U mnogim sam navratima u svojim vlastitim knjigama citirao istraživanja Waltera Williamsa. Većina onoga što drugi danas govore o višim cijenama u četvrtima s niskom prihodima još nije sustiglo ono što je Walter prije nekoliko desetljeća rekao u svojoj doktorskoj disertaciji.

Usprkos svom protivljenju socijalnoj državi, kao nešto što donosi više štete nego koristi, Walter je privatno bio vrlo velikodušan sa svojim novcem i vremenom pomažući drugima.

Smatrao je da sa svojim novcem ima pravo raditi što god želi i da političari nemaju nikakvo pravo uzeti njegov novac kako bi ga nekome poklonili za glasove.

U pismu od 3. ožujka 1975. godine, Walter je rekao: “Ponekad je vrlo usamljena borba pokušavajući pomoći našim ljudima, osobito onima koji ne shvaćaju da je pomoć potrebna.”

U istom je pismu spomenuo određenu bolnicu koja “ima gotovo pisanu politiku kojom zabranjuje rušenje crnih studenata medicine”.

Nedugo nakon toga, profesor na prestižnom medicinskom fakultetu otkrio je da su tamošnji crni studenti dobivali prolazne ocjene bez da su zadovoljili standarde koji su primjenjivani na druge studente. Upozorio je da će pacijenti platiti — neki od njih svojim životima — zbog takvih neodgovornih dvostrukih standarda. To se naposljetku i dogodilo.

Kao osoba, Walter Williams je bio jedinstven. Nisam čuo za niti jednu drugu osobu koju su opisivali da je “poput Waltera Williamsa”.

Budući da je posjedovao crni pojas u karateu, Walter je bio tvrd orah. Jedne noći su ga zaskočila tri muškarca — a dvojica od njih završila su u bolnici.

Druga strana Waltera mogla se vidjeti u njegovom odnosu prema supruzi, Connie. Ona mu je pomogla završiti postdiplomski studij — i nakon što je doktorirao, više nikad nije morala raditi, čak ni pripremiti mu doručak.

Walter je volio ići na posao u 4:30 ujutro. Bio je jedina osoba koja nije imala problema pronaći mjesto za parking u ulici u centru Washingtona. Oko otprilike 9 sati ujutro, sad već budna Connie bi nazvala Waltera i oni bi se nježno pozdravili za taj dan.

Vjerojatno nikad više nećemo vidjeti osobu poput njega. I to je naš gubitak.

Thomas Sowell je američki ekonomist, pisac, politički i društveni komentator poznat kao jedan od najpoznatijih afroameričkih intelektualaca desne orijentacije.