ELDER: Što ljevičarski nastavnici ne podučavaju tijekom ‘Mjeseca crne povijesti’

Larry Elder

Screenshot: YouTube

Kad će Mjesec crne povijesti postati… povijest?

Osim bizarne ideje da bi nastavnici trebali izdvojiti jedan mjesec kako bi pozdravili povijesna dostignuća jedne rase pored povijesnih dostignuća drugih rasa, Mjesec crne povijesti izostavlja mnogo Crne povijesti.

Što se tiče ropstva, podučavaju li naši uglavnom ljevičarski nastavnici da ropstvo nije bilo jedinstveno za Ameriku i da je staro koliko i čovječanstvo? Kao što ekonomist i autor Thomas Sowell kaže: “Više bijelaca dovedeno je u Sjevernu Afriku kao robova nego što je crnaca dovedeno u Sjedinjene Države ili u 13 kolonija iz kojih su one nastale. Bijeli robovi su se još uvijek prodavali u Osmanskom Carstvu desetljećima nakon što su crnci oslobođeni u Sjedinjenim Državama.”

Podučavaju li učenike da se nekoliko vođa građanskog pokreta protivilo “preferencijama utemeljenima na rasi”, koje se ponekad nazivaju “afirmativna akcija”? Dok je izvršni direktor Nacionalne urbane lige Whitney Young podržavao vrstu “Marshallovog plana” tijekom desetogodišnjeg razdoblja u svrhu nadoknađivanja povijesne diskriminacije, njegov je upravni odbor odbio odobriti plan. Prilikom odbijanja, predsjednik Urbane lige u Pittsburghu rekao je da bi javnost pitala: “Što dovraga ti likovi smjeraju? Oni nam godinama govore da moramo prihvatiti (nediskriminaciju), a zatim kažu, ‘to nije ono što želimo.'”

Primjećuju li naši ljevičarski nastavnici tijekom Mjeseca crne povijesti da je slavljeni New Deal zapravo naštetio crncima? Prema Jimu Powellu iz Instituta Cato, crnci su izgubili do 500.000 radnih mjesta kao rezultat antikonkurentskih regulacija New Deala. Powell piše: “Regulacije o minimalnoj plaći učinile su poslodavcima zapošljavanje ljudi koji nisu vrijedni minimalca zbog nedostatka potrebnih vještina ilegalnim. Kao rezultat toga, procjenjuje se da je nekih 500.000 crnaca, osobito na Jugu, izgubilo posao.”

Podučavaju li učenike da je kontrola oružja započela kao sredstvo za uskraćivanje prava na posjedovanje oružja slobodnim crncima? Presudom da su crnci imovina u slučaju Dred Scott, predsjednik Vrhovnog suda Roger Taney upozorio je da bi drugačija presuda značila da crnci mogu legalno kupovati oružje. Kad bi crnci “imali pravo na privilegije i imunitet građana”, rekao je Taney, “to bi osobama crnačke rase, koji su priznati kao građani u bilo kojoj državi saveza, dalo pravo… držanja i nošenja oružja gdje god bi išli… ugrožavajući tako mir i sigurnost države.”

Podučavaju li učenike da su se generacije vođa građanskih prava protivile ilegalnoj imigraciji i da su preispitivale legalnu imigraciju? Nakon Građanskog rata, crni abolicionist Frederick Douglass molio je poslodavce da zaposle crnce umjesto novih imigranata. Dvadeset i pet godina kasnije, Booker T. Washington molio je južnjačke industrijalce da zaposle crnce ispred novih imigranata: “Trećina populacije Juga je crne rase. … Za one bijele rase koji čekaju dolazak onih stranog podrijetla i stranog jezika i navika za prosperitet Juga: Bacite kantu tamo gdje jeste, Bacite je među osam milijuna crnaca čije navike znate, čiju ste vjernost i ljubav testirali u danima kad je izdajništvo značilo propast vašeg ognjišta.”

Što se tiče ilegalne imigracije, Coretta Scott King potpisala je pismo u kojem je pozivala Kongres da zadrži oštre sankcije protiv poslodavaca koji su svjesno zapošljavali ilegalne radnike. Pismo govori: “Mi smo zabrinuti … da će ukidanje sankcija protiv poslodavaca uzrokovati drugi problem — oživljavanje pred-1986. diskriminacije protiv crnih i smeđih Amerikanaca i dokumentiranih radnika u korist jeftine radne snage — nedokumentiranih radnika.”

Ovo je samo nekoliko povijesnih i nezgodnih bilješki koje se ostavljaju na podu sobe za montažu tijekom Mjeseca crne povijesti.

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.