PRAGER: Ako je Amerika rasistička, zašto su milijuni crnaca emigrirali ovdje? Jesu li Židovi emigrirali u Njemačku 1930-ih?

Dennis Prager

Ako je Amerika sustavno rasistička, zašto su milijuni crnaca iz Afrike i Kariba došli u ovu zemlju u posljednjih 50 godina? Zašto bi se oni i mnogi milijuni više željeli preseliti iz potpuno crnih društava u društvo koje je dominantno bijelo, rasističko?

Ovo je pitanje koje bi trebao postaviti svakom bijelom ljevičaru. Uostalom, niti jedan Židov se nije 1930-ih preselio u Njemačku. A zašto nije? Uostalom, mnogi Židovi su trpjeli strašan progon i siromaštvo u Rusiji i u Istočnoj Europi. Zašto se nitko od njih nije preselio u Njemačku nakon 1933. godine?

Svi znamo odgovor: Jer je Njemačka bila sustavno antisemitska.

Čak i ljevičari znaju taj odgovor.

Dakle, možemo samo zaključiti da su, prema mišljenju američkih ljevičara, ne-njemački Židovi bili dovoljno mudri da se ne presele u Njemačku, ali današnji ne-američki crnci nemaju tu mudrost. Prema mišljenju američkih ljevičara, milijuni crnaca koji su se preselili ovdje i mnogi milijuni koji to žele moraju biti budale.

Kakvima bi inače ljevičari mogli smatrati crnce koji se dragovoljno sele u Ameriku? Svaka crna osoba koja odluči napustiti crnu zemlju za Ameriku — mjesto za koje ljevica tvrdi da su osnovali rasisti kako bi ovjekovječili rasizam, koju je izgradio i održavao rasizam, koja se do dana današnjeg uglavnom sastoji od bijelaca od kojih je svaki rasist, a mnogi od njih su bijeli supremacisti te stoga ostaje sustavno rasistička — mora biti ili budala ili neznalica ili oboje.

Ako takozvani crni “vođe” i drugi crnci na ljevici i bijeli progresivci vjeruju u ono što govore o Americi, zašto ne čine sve što mogu kako bi odvratili crnce u Africi i na Karibima od dolaska u Ameriku? Zašto redovito ne posjećuju afričke i karipske zemlje kako bi odvratili Afrikance od zemlje koja mrzi crnce u koju misle emigrirati?

Na ovo pitanje postoji samo jedan mogući odgovor: Oni ne vjeruju o onome što govore o Americi.

Vjeruju li ljevičari u svoje laži pitanje je o kojem sam godinama razmišljao. I zaključio sam da općenito vjeruju. Većina ljevičara vjeruje da je Rusija bila u dosluhu s Trumpovom kampanjom; da muškarci menstruiraju i rađaju; da se Shakespeare i Beethoven duboko cijene ne zato što su sjajni, već zato što su bijeli; da je globalno zatopljenje “egzistencijalna” prijetnja; da su događaji 6. siječnja predstavljali “pobunu”; da su glasačke iskaznice oblik suzbijanja glasača; i da se ljudi koji su imali COVID-19 moraju cijepiti.

Ali s obzirom na to da vjeruju da je Amerika sustavno rasistička i da stoga progoni crnce — LeBron James tweeta da ga, kao i sve druge crnce, “Doslovno love SVAKI DAN/SVAKI PUT kad kročimo nogom izvan udobnosti naših domova!”, a Oprah Winfrey današnju Ameriku uspoređuje s “danima Jima Crowa kad su crne muškarce linčovali i vukli kroz grad kao primjer drugim ljudima” — njihovo ne pokušavanje odvraćanja crnaca od dolaska u Ameriku nema nikakvog smisla. To ima smisla samo ako vjeruju u ono što govore o Americi.

Istina nikad nije bila ljevičarska vrijednost. Istina je liberalna i konzervativna vrijednost. Ali ona nikad nije bila ljevičarska vrijednost. Istina nije ništa više od onoga što ljevica kaže u datom trenutku. To je razlog zbog kojeg je Lenjin, otac modernog ljevičarstva, sovjetske komunističke novine nazvao “Pravda”, što je ruska riječ za “istinu” — istina je bila ono što je rekla sovjetska Komunistička partija. Za Lenjina je, dakle, kao i za zastupnika Adama Schiffa, New York Times, Sveučilište Yale i CNN danas, istina ono što oni kažu da jest.

Njihova pravda glasi da je Amerika sustavno rasistička zemlja. Njihova pravda glasi da su svi bijelci rasisti. Njihova pravda glasi da je Donald Trump bijeli supremacist i da su svi koji glasaju za republikance rasisti.

Ipak, postoji stvarnost koju Schiff i ovi drugi ne mogu poreći: Ogroman broj crnaca žudi za dolaskom u Ameriku. Oni to čine jer na njih ne utječe pravda Schiffa i njegovih kolega demokrata, New York Timesa i ostatka ljevičarskih medija ili Yalea i ostatka američkih ljevičarskih sveučilišta. Oni to čine jer na njih nije utjecala pravda, već stvarna istina: Amerika je najmanje rasistička multietnička, multirasna zemlja u svjetskoj povijesti, a svaki crnac koji želi poboljšati svoj život i onaj svoje obitelji ima veće šanse da to postigne u Americi nego bilo gdje drugdje. Zapravo, unutar jedne generacija emigriranja u Ameriku, Afrikanci iz subsaharskih afričkih zemalja postižu viši stupanj obrazovanja od američke populacije u cjelini i vjerojatnije je da su stekli diplomu iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (Pew istraživanje).

Iz tog razloga, nisu Afrikanci ti koji su glupi jer žele doći u Ameriku: glupa je američka ljevica jer misli da su budale.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.