HANSON: O čemu se američka budnost zapravo radi?

Victor Davis Hansen

Screenshot: Bioneers/YouTube

Većina Amerikanaca bila je jednako ravnodušna prema nedavnom porazu američke ženske nogometne reprezentacije od Švedske na Olimpijskim igrama kao što je bila uzbuđena zbog osvajanja Svjetskog prvenstva 2019. godine. U međuvremenu se momčad neprestano politizirala, od kukanja zbog premalih novčanih nagrada do signaliziranja vrline iskazivanjem svog nepoštivanja Sjedinjenih Država.

Suosnivačica Black Lives Matter Patrisse Marie Khan-Cullors Brignac iskoristila je svoju korporativnu prijevaru za kupnju četiri kuće. Ona koju je kupila u kalifornijskom Topaga kanjonu okružena je novom zaštitnom ogradom vrijednom 35.000 dolara.

Guru kritičke rasne teorije Ibram X. Kendi nudi virtualne, jednosatne radionice po cijeni od 20.000 dolara. On franšizira budne re-edukacijske pakete — istodobno osuđujući kapitalizam kao katalizatora rasizma.

Budni pokret je elegantnija, sofisticiranija i daleko grandioznija verzija iznuđivanja rasnih huškača Ala Sharptona i Jesseja Jacksona iz 90-ih godina. Oni su, barem, bili daleko iskreniji u svom iznuđivanju gotovine optužbama za rasizam — i to bez akademskih trabunjanja kritičke rasne teorije.

Naše autoceste su zakrčene. Zračne luke su pretrpane. Nedostaje radne snage. Ogromna nakupljena potražnja potrošaća za potrepštinama i zabavom nadmašuje trenutačnu ponudu. A s druge strane, nedavna All-Star utakmica Major League Baseballa imala je rekordno nisku gledanost — uspjela je privući otprilike četvrtinu publike od prije 40 godina, kad je bilo 100 milijuna Amerikanaca manje.

Ljetne olimpijske igre imaju anemičnu TV gledanost. Pad gledanosti NBA lige popratila je silazna putanja gledanosti NFL lige. Budni sport izazvao je isto zgražanje javnosti kao i optužujuće i dosadne dodjele nagrada Emmy, Grammy, Oscar i Tony.

Kabelske televizijske mreže CNN i MSNBC potaknule su priču da je bivši predsjednik Donald Trump navodno bio u dosluhu s Rusijom. Kontekstualizirali su (u svrhu opravdavanja) prošloljetne pljačke i nerede u američkim gradovima. I pozdravljali su dva opoziva kao uvod u svoje 24/7 budno buncanje. Njihova gledanost je sad također pala.

Televizija nikad nije bila politiziranija. Humoristične serije, drame i reklame osmišljene su više za odjekivanje budnih poruka nego za zabavu. Stoga, prirodno, očajna TV gledanost odražava očekivanu dosadu javnosti koja nastaje kad umjetnost služi politici.

Koliko će se puta neiskreni dr. Anthony Fauci zakleti da nikad nije slao federalni novac u virološki laboratorij u Wuhanu radi istraživanja dobivanja funkcije ili okriviti svoje kritičare zbog isticanja njegovih konstantno mijenjajućih savjeta o maskama ili ponuditi još jednu plemenitu laž o imunitetu krda?

Ukratko, Amerikancima je puna kapa elitističkog signaliziranja vrline, budnih performansi kapitalista kritičke rasne teorije, multimilijunaških izvršnih direktora, glavešina u Pentagonu, celebrityja iz Malibua i akreditirane elite.

Problem nije samo u tome što je većina Amerikanaca iscrpljena zbog stalnih optužbi za rasizam ili slušanja da njihova prekrasna zemlja — najslobodnija, najpravedija, najnepristranija, najbogatija i najlagodnija u povijesti civilizacije — mora stalno plaćati pokoru za svoju prošlost i sadašnjost. Javnost je još umornija zbog projekcionističkog licemjerja. Oni koji viču najglasnije obično su najviše krivi za budne zločine.

Budno ludilo podudara se s epidemijom krize koja se uglavnom zanemaruje dok rastresena Amerika kanibalizira samu sebe.

Granica se ilegalno prelazi u vrijeme pandemije. Migranti upadaju bez ikakvih COVID-19 testova ili cjepiva — tijekom naleta koronavirusa zbog kojeg vlada govori da će ići od vrata do vrata kako bi Amerikance prisilila na cijepljenje.

Bjelina je također navodno uzrok američkih problema. Ali naša središta velikih gradova trenutačno pate zbog povijesno visokih razina nasilnih zločina. Zar naši tužitelji kritičke rasne teorije nisu mogli odvojiti vrijeme od svojih kapitalističkih pothvata kako bi se pozabavili rastućim nasiljem?

Bidenova administracija negira da su ogromni proračunski deficit i izdašne gotovinske isplate radnicima potaknuli inflaciju. No, Amerika nije vidjela ništa slično poput trenutačnih povećanja cijena i nedostatka radne snage posljednjih 40 godina.

Vojska, CIA i FBI izgubili su povjerenje javnosti — i to ne samo zbog svog budnog politikantstva. Izgledaju kao da odvraćaju pažnju i ignoriraju svoje primarne misije pobjeđivanja u ratovima, hvatanja terorista prije nego što napadnu i pružanja vrhunskih obavještajnih podataka o našim neprijateljima.

Budnost je mnogo stvari. No sve više se čini kao pokriće za karijerizam, profiterstvo i krajnju nesposobnost.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.