BROWN: Ne smijemo kapitulirati pred Kinom

Michael Brown

CGTN via YouTube

Koje su zapravo stvarne namjere kineskog predsjednika Xi Jinpinga? Koliko su zlonamjerni njegovi planovi? I kako bi Zapad trebao odgovoriti? Kad sam postavio ova pitanja kolegi koji je živio i radio u Kini gotovo cijeli svoj odrasli život, nekome tko je u potpunosti apsorbiran u kulturi i dobro obrazovan u kineskoj misli, otvoreno je odgovorio: “Kina želi dominirati svijetom.”

Nadalje je objasnio: “Kina želi dominirati svjetskom ekonomijom i imati sposobnost sakaćenja ekonomija ostatka svijeta.” I, komentirao je moj kolega, lako je moguće da će Kina uspjeti u tome.

Dakle, razlog više zašto ne smijemo kapitulirati pred Kinom, ni ideološki, ni ekonomski.

Nažalost, čini se kako već neko vrijeme radimo upravo suprotno.

Početkom ovog mjeseca, Business Insider je izvijestio: “Apple je na zahtjev kineskih dužnosnika uklonio aplikacije Kurana i Biblije, potvrdila je kompanija BBC-u.”

A zašto je, molim vas, Apple to učinio? “Apple je BBC usmjerio na svoju politiku o ljudskim pravima, koja kaže: “Od nas se traži da se pridržavamo lokalnih zakona, a ponekad postoje kompleksna pitanja o kojima se ne slažemo s vladama i drugim zainteresiranim strankama na pravom putu naprijed.”

“Apple je rekao BBC-u da su kineski dužnosnici rekli da su aplikacije prekršile zakone o držanju ilegalnih vjerskih tekstova.”

Drugim riječima, ne usuđujemo se zaljuljati čamac i uznemiriti Kinu. Zarađujemo previše novca u Kini i previše ovisimo o Kini kako bismo se zauzeli za ljudska prava i vjerske slobode. Umjesto toga, u ime ljudskih prava, mi ćemo prodati nebrojene milijune kineskih kršćana i muslimana. (Za nove vijesti vezane za Apple i cenzuru, vidite ovdje.)

Još u svibnju je hrvačka i glumačka superzvijezda John Cena ispričao se Kini na kineskom zbog svog kardinalnog grijeha nazivanja Tajvana državom. Kako izdajnički!

No, s novim Cena filmom koji se uskoro trebao početi prikazivati kineskoj publici, kako se ne bi ispričao? Previše novca je bilo u igri.

Uostalom, 2019. godine, kad je Daryl Morey, generalni menadžer košarkaške momčadi Houston Rockets, tweetao svoju podršku hongkonškim prosvjednicima, reakcija na to bila je trenutna i žestoka.

Kineska su poduzeća prekinula svoje veze. “Kineski košarkaški savez je rekao… da će obustaviti svu suradnju s momčadi sa sjedištem u Teksasu.” I, u službenom priopćenju, “generalni konzulat Kine u Houstonu također je pozvao tim da ‘razjasni i odmah ispravi pogreške'”. Bio je ugrožen sam odnos NBA s Kinom.

No, nemojte se bojati. Morey se brzo ispričao, rekavši: “Nisam namjeravao svojim tweetom nanijeti bilo kakvu uvredu navijačima Rocketsa i svojim prijateljima u Kini. Samo samo iznio jednu misao, na temelju jedne interpretacije, jednog kompliciranog događaja. Od toga sam tweeta imao puno čuti i razmotriti druge perspektive.”

“Oduvijek sam cijenio značajnu podršku naših kineskih navijača i sponzora i nadam se da će oni koji su uznemireni znati da mi nije bila namjera uvrijediti ih ili pogrešno razumjeti. Moji tweetovi su moji vlastiti i ni na koji način ne predstavljaju Rocketse ili NBA.”

Godinu dana kasnije, bilo da je vezano na ovaj incident ili ne, Morey je dao ostavku u Houstonu i prešao raditi u drugu NBA momčad. Kako zanimljivo.

Što se tiče LeBrona Jamesa, jednog od najvećih i najutjecajnijih NBA igrača svih vremena, čovjeka koji se nikad nije bojao progovoriti protiv rasne nejednakosti u Americi, za njega je situacija u Hong Kongu bila drugačija. On je rekao: “Ne želim ući u [verbalnu] svađu s Darlyom Moreyjem, ali vjerujem da nije bio educiran o trenutačnoj situaciji i progovorio je. I toliko ljudi je moglo stradati, ne samo financijski, fizički, emocionalno, duhovno. Stoga samo pazite što tweetamo i što govorimo i radimo, iako, da, imamo slobodu govora, ali s tim dolaze i mnoge negativne stvari.”

Možda bi Morey imao koristi od kineskog reedukacijskog kampa!

No, stvari su se samo zakomplicirale za NBA nakon što je Enes Kanter, sad član Boston Celticsa, a i sam turski musliman, otvoreno progovorio protiv kineske kontrole nad Tibetom i kineskog ugnjetavanja Ujgura. I jasno je dao do znanja da neće popustiti.

Kao što je tweetao u nedjelju: “XI JINPING i Komunistička partija Kine

Netko vas mora naučiti lekciju

Ja se NIKAD neći ispričati zbog govorenja istine.

NE možete me kupiti.

NE možete me uplašiti.

NE možete me ušutkati.

Samo naprijed!

#FreedomShoes

#XinnieThePooh”

Ovo već košta NBA novca, budući da kineske TV postaje odbijaju emitirati određene utakmice na svojoj mreži.

Hoće li košarkaška liga pronaći način da prisili Kantera na popuštanje? Ili postoji bilo koji način da popusti?

Iako nisam obožavatelj vrijeđanja (poput “XinnieThePooh”), pohvaljujem ga što ostaje pri svom stavu. Neka ga drugi slijede u tome. Inače, gdje će sve ovo završiti?

Ovaj tjedan je izvješćeno da Kina pritišće Vatikan na prekidanje svojih veza s Tajvanom. Hoće li Vatikan pokleknuti pred tim zahtjevima, tobože kako bi poboljšao svoje odnose s kineskom katoličkom crkvom? Ili će papa učiniti ono ispravno?

Zanimljivo, moj kolega u Kini mi je rekao da su se diljem zemlje kršćani, i liberali i konzervativci, molili za ponovni izbor predsjednika Trumpa 2020. godine.

Objasnio je da, iako su Kinezi voljeli Obamu, oni ga nisu poštovali. Što se tiče Trumpa, koliko god ga vlada nije voljela, narod ga je volio i poštovao. To je zbog toga što se držao svog stava i agresivno se odupirao, ali je pritom ljubazno govorio o samom kineskom narodu (pa čak i samom predsjedniku Xiju).

Popuštati, kapitulirati i ponašati se kao laskavi plaćenik ne impresionira nikoga, a kamoli zadobiva nečije poštovanje. Dosta, tko ipak respektira najamnika s kompromitiranom etikom?

Nimalo iznenađujuće, kad sam svom kolegi poslao poveznicu s isprikom Cene, osobi koja jako voli kineski narod, rekao je: “Novac govori i Kina to zna.” Upravo tako.

I to naglašava ironiju naše moralne kapitulacije pred Kinom radi novca. Na kraju će onaj pred kojim smo kapitulirali postati naš gospodar, ekonomski i šire.

Da unaprijed postavim pitanje, je li se to isplatilo?

Još uvijek ima vremena za promjenu narativa, a to započinje sa stavljanjem morala ispred novca. Hoćemo li to učiniti?

(Kad sam poslao ovaj članak svom kolegi kako bih bio siguran da ga točno predstavljam, odgovorio mi je ovim citatom Benjamina Franklina: “Oni koji bi se odrekli malo sloboda kako bi postigli malo privremene sigurnosti ne zaslužuju ni slobodu ni sigurnost.”

Dr. Michael Brown je konzervativni radijski voditelj, autor, profesor i poznati pobornik mesijanskog judaizma.