SPENCER: Facebook napokon priznao: Njegove ‘provjere činjenica’ su samo mišljenje

Robert Spencer

FrontPageMag

Već godinama se Facebook i drugi divovi društvenih medija ponašaju kao čuvari prihvatljivog mišljenja, banirajući čak i predsjednika Sjedinjenih Država zbog iznošenja mišljenja za koja su odlučili da moraju biti nasilno potisnuta. Ali sada, suočen s ozbiljnim pravnim izazovom zbog njihove masovne cenzure protivnika ljevičarske agende i kontinuiranog kršenja slobode govora, Facebook je konačno priznao ono što su njegovi neprijatelji tvrdili od samog početka: njegove “provjere činjenica” nisu zapravo činjenične, već su jednostavno mišljenja. Na temelju tog mišljenja ušutkani su bezbrojni istinoljubivi glasovi; ljubitelji slobode mogu se samo nadati da je ovo zapanjujuće priznanje početak kraja hegemonije divova društvenih medija.

Reclaim The Net izvijestio je u subotu da je “John Stossel, libertarijanski novinar i autor, podnio tužbu protiv Facebooka, tvrdeći da ga je platforma oklevetala oznakom ‘provjere činjenica’. Facebook je dodao oznaku ‘obmanjujuće’ na video koji je objavio.

Ovo etiketiranje Stossela imalo je snažan učinak: bio je “cenzuriran na Facebooku, a njegov je rad potkopan ‘provjerom činjenica’ za koju je tvrdio da kleveće njegov karakter lažnim optužbama za laž”.

Suočeni s pravnim izazovom od strane Stossela, Facebookovi su odvjetnici bili stjerani u kut te su iznijeli štetno priznanje o njegovim oznakama “provjere činjenica”: “Same oznake nisu ni lažne ni klevetničke; naprotiv, one predstavljaju zaštićeno mišljenje.” Ovo je ljigava taktika, s obzirom na trenutačnu moć Facebooka nad javnim diskursom. Reclaim The Net je primijetio da “Facebook želi mogućnost dopuštanja provjeriteljima činjenica da optužuju njegove korisnike za laganje te cenzuriraju i baniraju korisnike na temelju tih ‘provjera činjenica’, ali da ne snosi nikakvu odgovornost za optuživanje tih korisnika za laganje”.

Facebook je tim “mišljenjima” nanio ogromnu štetu mnogo više ljudi od samog Stossela. Brojne stranice koje izvješćuju vijesti koje ljevica ne želi da znate bile su, i/ili nastavljaju biti, potiskivane ili su u potpunosti uklonjene s Facebooka.

Naravno, to nije samo Facebook. Ovo je već dobro iskušana taktika ljevice. Već godinama, opsceno bogati i fantastično korumpirani Južnjački pravni centar za siromašne (SPLC) djeluje na isti način, ocrnjujući i klevećući neprijatelje ljevice kao “ekstremiste” i izjednačujući ih s neonacistima i Klanovcima. Kao jedna od njihovih meta, nekoliko sam se puta raspitivao kod odvjetnika da li bi mogao tužiti SPLC zbog klevete i uvijek sam dobivao isti odgovor: to je samo njihovo mišljenje, to je zaštićeni govor, morali biste dokazati stvarnu zlonamjernost, i tako dalje.

Problem je u tome što SPLC-ovo “mišljenje”, kao i ono Facebookovo, brojne organizacije i institucije prihvaćaju kao trijeznu, objektivnu činjenicu, a mnoge od njih također koriste SPLC-ovu lažnu i klevetničku “listu skupina mržnje” kako bi odredili s kime poslovati, a koga se kloniti. Amazon, na primjer, nudi posebnu uslugu za dobrotvorne organizacije, ali one koje je SPLC oklevetao, čak i ako nisu optužene ni osuđene za bilo kakva nedjela i još uvijek su dobrotvorne organizacije koje priznaje američko ministarstvo financija, isključene su iz sudjelovanja. A Amazon ni na koji način nije jedina korporacija koja djeluje na takav način.

Sad kad je Facebook to priznao, bacio je sumnju na čitavu ljevičarsku operaciju “provjere činjenica”. Za ljevičare, “provjera činjenica” je samo još jedno sredstvo za diskreditiranje i uništavanje njihovih političkih protivnika, ni u kom slučaju sredstvo za otkrivanje istine. Ali Facebookovo priznanje, nažalost, najvjerojatnije ništa neće promijeniti: zli konglomerat će nastaviti kršiti slobodu govora i nadgledati mišljenja, dopuštajući slobodno širenje samo onih krajnje ljevice.

Za rješavanje ovog problema potreban je predsjednik koji razumije prijetnju slobodi govora koju predstavljaju Facebook i drugi divovi društvenih medija i kojima ima volju, moć i podršku za odlučno djelovanje. Ako Sjedinjene Države žele preživjeti kao slobodna republika, Facebook, Twitter, Google i ostatak ekipe se moraju razbiti na način na koji je to davno učinjeno s AT&T-om. U protivnom, ove će zlokobne oligarhije nastaviti gušiti i ušutkavati disidentske glasove, sve dok konačno neće ostati nikoga tko će progovoriti dok oni u cijelosti provode svoju autoritarnu agendu.