HANSON: Dolazi pravi ‘reset’

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/Wall Street Journal

Predsjednik Joe Biden vjeruje da će rat u Ukrajini označiti početak “novog svjetskog poretka”. Usred globalne pandemije COVID-a, Klaus Schwab i globalne elite također su najavile “veliki reset”.

Sukladno tome, nacije svijeta trebale bi predati svoju suverenost međunarodnom tijelu stručnjaka. Oni bi nas prosvijetlili glede poreza, raznolikosti i zelenih politika.

Kad je 2016. godine izabran bivši predsjednik Donald Trump, mainstream su novinari najavili da će jednostrano izvješćivanje morati zamijeniti stari, navodno nezainteresirani pristup vijestima.

Ovdje postoji zajednička tema.

U normalnim su vremenima progresivci zabrinuti oko nedostatka podrške javnosti za svoje politike. Samo u krizama osjećaju da se politička ljevica i mediji mogu udružiti kako bi apokaliptična vremena iskoristili za provođenje obično nepopularnih pristupa stranim i lokalnim problemima.

To smo vidjeli prošle godine: bijeg iz Afganistana, prigrljivanje kritičke rasne teorije, pokušaji okončanja opstrukcije u Kongresu, dodavanje novih mjesta na Vrhovnom sudu, odbacivanje Izbornog kolegija te nacionaliziranje zakona o glasanju.

Ti “novi poreci” i “reseti” uvijek zahtijevaju daleko veću vladu i više neizabranih, moćnih birokracija. Elite pretpostavljaju da se njihove radikalne promjene u korištenju energije, izvješćivanju medija, glasanju, suverenosti te rasnim i etničkim kvotama nikad u potpunosti neće primijeniti na njih same, arhitekte ovakvih odozgo-prema-dolje promjena.

I tako će izgubljeno prijenosno računalo Huntera Bidena biti, po nalogu, proglašeno ne-vijestima. Suprotno tome, lažni narativ o dosluhu Trumpa i ruske Alfa-Banke bit će tjednima naslovna vijest na nacionalnoj razini.

Životni stil srednje klase bit će ograničen jer nam nalažu da težimo prema održivosti i tranziciji prema životu u stanovima i masovnom prijevozu. Ali Obame će i dalje zadržati svoje tri vile, dok će futuristi Silicijske doline inzistirati na izuzećima za svoje jahte.

U stvarnosti, uskoro ćemo vidjeti radikalni reset — trenutačnog reseta. Bit će to drugačija vrsta transformacije od one koju očekuju elite i ona koje bi se trebali prilično bojati.

Svijet i Sjedinjene Države bijesne zbog hiperinflacije koja bi uskoro mogla premašiti 10% godišnje. Bit ćemo sretni ako sve završi samo recesijom ili stagflacijom, a ne globalnom depresijom.

Ovaj je nered stvorio isti onaj aparat koji je usvojio “modernu monetarnu teoriju”. Ta je budalasta sveučilišna ideja tvrdila da će nakon ogromnog povećanja novčane mase, održavanja kamatnih stopa na de facto nultim razinama, velikih godišnjih deficita, gomilanja neodrživog državnog duga i subvencioniranja radnika da ostaju kod kuće uslijediti prosperitet.

Troškovi prirodnog plina i nafte sad rastu na neodrživu razinu — i to do točke u kojoj srednja klasa jednostavno neće moći putovati, grijati se zimi i rashlađivati ljeti.

I u Europi i u Sjedinjenim Državama ljevičarske su vlade namjerno ograničavale bušenje nafte i ne-ruske cjevovode. Zatvarali su nuklearne elektrane i subvencionirali skupe, neučinkovite solarne i vjetrene projekte. Sve to nije završilo utopijom, već s nestašicama goriva, višim cijenama i energetskom ovisnošću o najrepresivnijim svjetskim režimima.

Budna revolucija za Zapadu nas je navodno trebala naučiti da je Zapadni svijet kojim dominiraju “bijeli muškarci” toksičan. Njegovo podrijetlo, uspon te trenutačna sloboda i bogatstvo navodno su samo posljedica sustavnog iskorištavanja, rasizma i seksizma.

Elite su nam uvele kulturu otkazivanja, doxxanje, deplatformiranje i društveni ostracizam kako bi posramile ove navodne izrabljivače i uništile njihove živote i karijere.

Samo nekolicina je postavila pitanje kako je navodno škodljivi Zapad u nekih 2,500 godina postao destinacija broj jedan za milijune globalnih ne-zapadnih migranata i ponudio najveći stupanj globalnog prosperiteta i slobode za svoje građane.

Dakle, dolazi obračun s resetom — kao reakcija na “nove poretke” koje zagovaraju Biden i klika iz Davosa.

Na predstojećim izborima za Kongres u studenom 2022. godine vjerojatno ćemo svjedočiti povijesnom “Ne!” ortodoksnoj ljevičarskoj agendi koja je rezultirala neodrživom inflacijom, nedostupnom energijom, ratom, poniženjima u inozemstvu, rastućim kriminalom, rasnom netrpeljivošću — kao i arogantnim prkosom onih koji su namjerno provodili ove katastrofalne politike.

Ono što će to zamijeniti je povratak na ono što je sve donedavno funkcioniralo.

Vratit će se zatvorene i sigurne granice uz legalnu i odmjerenu migraciju. Amerikanci će zahtijevati strože provođenje zakona i izricanje odvraćajućih kazni te povratak integraciji i primatu individualnog karaktera umjesto separatističkih fiksacija na “boju naše kože”.

Javnost će nastaviti isključivati jednostrane i mediokritetske “mainstream” medije. Vidjet ćemo povećanu proizvodnju nafte i prirodnog plina kako bismo napravili polaganu tranziciju prema širem rasponu energije, jaču nacionalnu obranu i vanjsku politiku odvraćanja.

Proroci novog svjetskog poretka posijali su vjetar i uskoro će požnjeti buru bijesne javnosti umorne od nesposobnosti, arogancije i neznanja elita.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.