PRAGER: Što “muškarci rađaju” i “ukinite sredstva policiji” imaju zajedničko?

Dennis Prager

Screenshot: YouTube

Osim ako vam je ispran mozak, izjave “muškarci rađaju” i “ukinite sredstva policiji” smatrate apsurdnim.

Zašto onda ljevičari (za razliku od liberala i konzervativaca) govore te stvari i čak vjeruju u njih?

Mislim da postoje dva — povezana — objašnjenja.

Jedno je da ljevica nastoji srušiti svaku normativnu instituciju. Ako muškarci rađaju, “muškarac” i “žena” više ne znače ništa. “Muškarci rađaju” znači kraj razlike između muškaraca i žena, najosnovnije razlike u ljudskoj rasi. Rasne razlike blijede u usporedbi. Isto kao i nacionalne razlike.

Marksisti podržavaju brisanje razlike između muškarca i žene jer je jedina razlika koja je marksistima važna ona klasna.

Drugo objašnjenje jest da je cilj ljevičarstva kaos. To je povezano s prvim objašnjenjem, budući da je brisanje svih razlika kaos. Razlike znače red. Neimanje razlika znači kaos.

Shvatio sam značaj razlika kad sam pisao svoj komentar na prvih pet knjiga Biblije (“Racionalna Biblija”). Biblijski moralni poredak ovisi o razlikama. Među njima su:

Čovjek i Bog

Dobro i zlo

Ljudi i životinje

Sveto i profano

Roditelj i dijete

Muškarac i žena

Lijepo i ružno

Razlike su toliko važne za judeo-kršćanski moralni poredak i weltanschauung da je pravljenje razlika ono što je Bog činio tijekom Šest dana. Iako su poznati kao Šest dana stvaranja, činjenica je da nakon stvaranja “nebesa i zemlje” Bog malo stvara. Nakon Postanka 1:1, jedina stvar koju Bog stvara su životinje navedene u 1:21 i ljudsko biće (1:27).

Što je, dakle, Bog radio ostalih Šest dana? Stvorio je red iz kaosa.

Zato bi drugi stih Postanka mogao biti drugi najvažniji stih u Bibliji (Postanak 1:1 je najvažniji jer ako ne prihvatite njegovu premisu, ništa od onoga što slijedi nije važno): “Zemlja je bila još pusta i prazna”, znači da je sve bio kaos.

Kaos je prirodno stanje svijeta. Preobrazba kaosa u red zahtijevala je Boga.

Red se sastoji od razlika. Prirodni poredak ovisio je o razlici između noći i dana, kopna i mora, dok je moralni i društveni poredak ovisio o gore navedenim razlikama. I dok su svi ovisni o Bogu, Biblija opisuje samo jedno od njih kao “stvorenim” od Boga — ljudsko biće kao muško i žensko.

Ljevica nastoji izbrisati ove biblijske razlike.

Ljevica negira razliku između čovjeka i Boga. Kao što je Marx rekao: “Čovjek je Bog.” Ideja da postoji transcendentno Biće kojem čovjek duguje moralnu poslušnost je za ljevicu anatema. Čovjek treba odgovarati samo sebi (i u konačnici ljevičarskoj državi).

Ljevica negira razliku između dobra i zla. Na ljevici ne postoji objektivna moralnost. Dobro i zlo su subjektivni, određeni pojedincem i zajednicom.

Ljevica negira razliku između čovjeka i životinje. Prema najvećoj organizaciji za zaštitu životinja, Udruzi za zaštitu životinja (PETA), na primjer, ne postoji moralna razlika između kokoši i čovjeka. Oni su jednako vrijedni — i to u tolikoj mjeri da, prema PETA-i, ne postoji moralna razlika između piletine s roštilja u Americi i kremiranog Židova u holokaustu.

Ljevica negira razliku između lijepog i ružnog u umjetnosti. To objašnjava ružnu glazbu i arhitekturu te besmislenu umjetnost koju je umjetnički svijet, predvođen ljevicom, proizvodio stoljeće.

A sad ljevica negira razliku između muškarca i žene.

O čemu se tu zapravo radi? Radi se o odbacivanju božanskog poretka koji je omogućio civilizaciju i povratku u kaos. Zato je “muškarci rađaju” povezano s “ukidanjem sredstava policiji”. I jedno i drugo dovodi do kaosa.

Ako pitate one koji tvrde da muškarci rađaju ili nastoje oduzeti sredstva policiji “Vjerujete li u kaos?”, većina njih neće znati o čemu govorite. Na svjesnoj razini, kaos nije ono što traži ljevica.

Ali to je ono što ljevica stvara. Rat protiv Zapadne civilizacije je rat protiv razlika i reda. Zbog toga ljevica mrzi govoriti o judeo-kršćanskim i biblijskim vrijednostima. Te vrijednosti predstavljaju božanske moralne i društvene razlike te kasniji poredak koji čine Zapadnu civilizaciju.

Zato su “muškarci rađaju” i “ukinite sredstva policiji” povezani. I jedno i drugo predstavlja nered.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.