GREENFIELD: Pretres Mar-a-Laga je uvod u namještene izbore 2024.

Daniel Greenfield

Bosch Fawstin

Prošlog je četvrtka direktor FBI-a Christopher Wray prekinuo svoje svjedočenje pred Odborom za pravosuđe Senata kako bi privatnim avionom FBI-a odletio u vikendicu svoje obitelji. Na saslušanju, Wray je priznao da je disciplinski postupak protiv FBI osoblja uključenog u zlouporabe Russiagatea “usporen” i odbio Russiagate nazvati “prijevarom”.

U ponedjeljak, predsjednik Trump je otkrio da je njegov dom Mar-a-Lago pretresla “velika skupina FBI agenata”. Svaki nalog za takav pretres morao je potpisati glavni državni odvjetnik Merrick Garland i njegovi suradnici u Bidenovoj administraciji koja očekuje da će se s bivšim predsjednikom suočiti na sljedećim izborima. Wray, koji je tiho slušao pritužbe senatora Grassleyja i Cruza, između ostalih, o politizaciji FBI-a, znao je što slijedi.

New York Times je izvijestio da se, “prema dvoje ljudi upoznatih s istragom, ona činila usredotočena na materijal koji je gospodin Trump donio sa sobom u Mar-a-Lago, njegov privatni klub i rezidenciju, nakon što je napustio Bijelu kuću”.

Još u svibnju, novine su otkrile da je sazvana savezna istraga velike porote zbog kutija “vladinih dokumenata, uspomena, darova i pisama” odnesenih u Mar-a-Lago. Nije bilo savezne istrage kad su Clintonovi napustili Bijelu kuću s više od 190.000 dolara vrijednim “porculanom, priborom za jelo, tepisima, sofama i drugim darovima”. FBI nije pokucao na vrata u Chappaqui.

Ovdje se ne radi o dokumentima. Baš kao što se Russiagate nije radio o Rusima. Ne radi se o 15 kutija s dokumentima, pismima i raznim predsjedničkim zapisima i darovima koji su užurbano zapakirani i poslani u Mar-a-Lago, od kojih je većina vraćena kad je to zatražio Nacionalni arhiv, već o predsjedničkim izborima 2024. godine.

Razne istrage protiv Trumpa nisu bile motivirane zabrinutošću za nacionalnu sigurnost, političke norme i zasigurno nisu bile potaknute iznenadnom zabrinutošću zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima. A opet, isti oni mediji koji su godinama objašnjavali zašto pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima nije bila velika stvar kad su to činili Clintonovi, sad će objasniti zašto je to velika stvar u ovom slučaju.

Iako je FBI podijelio sporazume o imunitetu osoblju Hillary Clinton koje je loše postupalo s povjerljivim dokumentima i izbrisao njihove uređaje, očekujte da će svi Trumpovi djelatnici biti pogođeni s najvećim mogućim optužbama i kaznama te da će sve informacije koje će im zaplijeniti biti iskorištene za pokretanje optužbi protiv Trumpa i drugih dužnosnika njegove administracije. O tome se zapravo radi.

Pretres Mar-a-Laga je agresivnija verzija iste Russiagate taktike koje je bila usmjerena na razbijanje i slamanje Trumpovih suradnika, uz prikupljanje bilo kakvog materijala koji se može iskoristiti za povezane ili u potpunosti nepovezane istrage. FBI pretres neće rezultirati optužbama protiv Trumpa, već će vjerojatno biti korišten za napad na njegovo osoblje i suradnike zbog kršenja sigurnosti. Ovo ima dvojaku svrhu, da ih spriječe od služenja u bilo kojoj budućoj administraciji i natjeraju da svjedoče protiv Trumpa.

I to se događa samo zato što demokrati očekuju da će se Trump kandidirati za predsjednika 2024. godine.

Nije slučajno što su istrage protiv Trumpa ponovno dobile na zamahu, nakon što su se utišale, budući da je bivši predsjednik počeo davati signale da se namjerava ponovno kandidirati. Da je Trump objavio da formalno odlazi u mirovinu, u Mar-a-Lagu ne bi bilo FBI agenata. Umjesto toga, uputili bi se u domove bilo kojeg potencijalnog kandidata konzervativnih favorita za nominaciju koji bi se iznenada suočili sa sudskim pozivima, raznim klopkama i prisluškivanjima D.C.-a.

Bidenovi loši rezultati na anketama onemogućuju mu pobjedu na bilo koji drugi način osim ovoga. A demokrati nemaju popularnih kandidata na čekanju. Koga god drugog nominiraju, od Kamale do Buttigiega, Sandersa i Newsoma do Hillary, nemaju šanse pridobiti javnost na svoju stranu.

Sve što im je preostalo je ovo.

Obamina administracija koristila je Ministarstvo pravosuđa za namještanje izbora 2016. godine. Bidenova administracija je rano započela isti proces. Koristi Ministarstvo pravosuđa na dosad besprimjerne načine kako bi oblikovala glasačku mapu, okupila svoju bazu i pokretala istrage protiv svojih neprijatelja.

I bit će sve gore kako aparatčiki šepave administracije postaju sve očajniji.

Kao što je predsjednik Trump istaknuo: “Hillary Clinton je bilo dopušteno brisanje i pranje kiselinom 33.000 e-mailova NAKON što su zatraženi sudskim nalogom. Apsolutno ništa se nije dogodilo što bi je smatralo odgovornom.”

FBI je podijelio sporazume o imunitetu najvišim Hillarynim pomoćnicima u zamjenu za pristup njihovim uređajima, da bi potom nastavio uništavati laptope iako je Kongres zatražio pristup istima.

Više od 2.000 e-mailova na Hillarynom serveru bilo je povjerljivo. 37 stranica proglašeno je strogo povjerljivim. Senator Grassley je naveo 588 kršenja sigurnosti. Hillaryna neuvjerljiva obrana pogrešnog rukovanja podacima bila je da nije znala što znači oznaka “C” (Classified, povjerljivo — op. a.).

Od uklanjanja kutija s dokumentima iz ureda Vincea Fostera nakon njegovog samoubojstva do Billovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sandyja Bergera koji je trpao povjerljive dokumente iz Nacionalnog arhiva u svoje hlače i čarape, Clintonovi su krađu dokumenata učinili svojom specijalnošću.

I previše je tipično za Trumpa da ga optužuju za zločine koje su počinili Clintonovi.

No, navodni zločini u političkoj istrazi nisu važni. Ono što je važno jest snažan signal Bidenove administracije da će ono što je Obamina administracija učinila potiho, oni učiniti glasno, agresivno ciljajući na potencijalnog političkog protivnika nizom politički motiviranih istraga koristeći punu snagu i autoritet Ministarstva pravosuđa.

Ovo je ustavna kriza.

Optužbe i istrage će se nastaviti premještati kao što je to bio slučaj od prvog dana. Bilo da se radi o Rusima, Ukrajincima, 6. siječnju i sad postupcima rukovanja povjerljivim dokumentima, i što god smisle sutra, Bidenovo Ministarstvo pravosuđa namjerava pobijediti podizanjem optužnica protiv svojih protivnika.

Demokrati su odustali od pobjede na predsjedničkim izborima 2024. godine za glasačkim kutijama i namjeravaju ih dobiti pomoću svojih tužitelja i sudaca.

Umjesto pridobivanja javnosti na svoju stranu, oni žele procesuirati svoj put do pobjede.

Daniel Greenfield je istraživački novinar i pisac koji se usredotočuje na radikalnu ljevicu i islamski terorizam.