Novi set zdravstvenih smjernica, objavljen od Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCFR), govori da ljudi mogu smanjiti rizik od raka za oko 40% potpunom eliminacijom alkohola, slanine, kobasica, masnog mesa i pive iz svoje prehrane.
Preporuke su dio “plana od deset točaka”, koji prema WCRF može gotovo prepoloviti šanse za dobivanje raka — iako te smjernice mogu značajno utjecati na kvalitetu vašeg života.
Najopasnije meso uključuje svako slabo ili neobrađeno crveno meso (posebno svinjetina, govedina i janjetina), hamburgere i hot-dogove, ali WCRF i njihovi kolege iz Europske unije kažu da ukoliko želite ostati bez raka (barem što se tiče onih vrsta gdje genetska dispozicija nije faktor rizika), trebali biste izbjegavati sve osim “povremenog” sendviča sa slaninom ili gutljaja pive.
Pretilost, izvješćuju, značajno povećava šanse za dobivanje karcinoma, a najlakši način za izbjegavanje pretilosti je prakticiranje zdravog i aktivnog stila života. Ako to niste u stanju učiniti, možda ćete morati pribjeći ekstremnijim mjerama.
WCFR kaže da njihova studije, koja je proizvela zastrašujuće preporuke, je najveća studija raka ikad provedena i uključivala je više od 50 milijuna pojedinaca, od kojih je 3,5 milijuna naposljetku dijagnosticiran rak. WCRF je utvrdio da “nijedna razina unosa ne može biti pouzdano povezana s manjkom rizika od raka debelog crijeva”.
Dobra vijest je, za sve one koji vole meso, da ljudi ionako ne žive vječno, tako da još uvijek možete riskirati.