Još jedna savezna država donijela zakon koji u velikoj mjeri ograničava pobačaj

Amanda Prestigiacomo

Wikimedia Commons

U petak, guverner savezne države Missouri, republikanac Mike Parson, potpisao je u zakon jedan od naj pro-life zakonodavstava u naciji, zabranivši pobačaj nakon osam tjedana trudnoće, osim u iznimnim slučajevima kad se život majke nalazi u opasnosti ili postoji opasnost od velike tjelesne ozljede majke. Zakonodavstvo ne uključuje iznimku za silovanje ili incest, a pobačaji na temelju spola, sposobnosti i rase su također u potpunosti zabranjeni.

Predviđa se da će zakon stupiti na snagu 28. kolovoza, iako se očekuje da će organizacije zagovornika pobačaja osporiti njegovu ustavnost. Kao što je primijetio Fox News, zakon iz Missourija izrađen je kako bi se suprotstavio pravnim izazovima, a ne izazvao obračun u vezi Roe protiv Wadea: “Ako će zabrana od osam tjedana biti poništena, zakon uključuje manje restriktivne rokove od 14, 18, ili 20 tjedana.”

Osim toga, ako se Roe protiv Wadea poništi, zakon je dizajniran tako da će uvesti potpunu zabranu pobačaja.

Odgovarajući na kritike zbog nedostatka iznimaka za pobačaj nakon osam tjedana, guverner Parson tvrdio je da je dva mjeseca dovoljno vremena da se odluči za pobačaj, čak i u teškim slučajevima.

Nakon što zakon stupi na snagu, oni koji će obavljati nezakonite pobačaje mogli bi se suočiti s 15 godina iza rešetaka. Majke, međutim, ne mogu biti kažnjene za pobačaj — isto kao u slučaju stroge zabrane pobačaja u Alabami koja je potpisana prošlog tjedna.

Sara Baker, zastupnica Američke udruge za građanske slobode Missourija, nazvala je zakon “neustavnim”; organizacija se zaklela da će razmotriti “sve opcije, uključujući parnice, kako bi blokirali zakon od njegovog uvođenja.”