Melinda Gates potiče kontrolu populacije u zemljama Trećeg svijeta

Paul Bois

Screenshot: Netflix

U razgovoru s Davidom Lettermanom u njegovoj emisiji na Netflixu, Melinda Gates, supruga milijardera Billa Gatesa, opisala je mnoge inicijative socijalnog inženjeringa koje su u pozadini poznate filantropske organizacije para, Zaklade Bill i Melinda Gates.

Prema Hollywood Reporteru, Gates je s Lettermanom razgovarala o tome kako njezina filantropska organizacija funkcionira na isti način kao i Zaklada Rockefeller i Zaklada Carnegie — kao neprofitne organizacije koje eksperimentiraju u socijalnom inženjeringu kako bi pružile potencijalni model za vladu.

“Ono što filantropija može učiniti, a vlada s novcem poreznih obveznika ne, jest preuzeti neke rizike i ako oni pokažu dobre rezultate, onda je na nama da natjeramo vladu da ih stvarno provede u većem opsegu”, rekla je. “Naša zaklada jedinstveno razmišlja o tome, gdje možemo jedinstveno djelovati u svijetu? Dakle, mnogo poslova koje obavljamo u zemljama u razvoju je oko zdravlja, jer ako ne počnete s dobrim zdravljem, ne možete nastaviti na dobro obrazovanje i doseći svoj puni potencijal.”

Kasnije u intervjuu, Melinda Gates je navela razne inicijative za kontrolu populacije putem kontracepcije u kojima sudjeluje zaklada. Na kraju se čak hvalila kako ta mjera kontrole populacije stvara podjele između muževa i žena u braku.

“Evo kako znamo da je [promjena] moguća; u svakoj zemlji u kojoj imate pristup modernim kontracepcijskim sredstvima, potrebna je samo jedna generacija da se ona u potpunosti iskoriste i da vide pad u natalitetu”, rekla je. “A kad jednom imaju dosljedan pristup, žene će ih koristiti, a ono što će još činiti jest koristiti ih u tajnosti, bez znanja supruga.”

Iako Melinda Gates nije spomenula pobačaj u svojim komentarima Lettermanu, Zaklada Gates rutinski daje novac pružateljima usluga pobačaja poput Međunarodne federacije planiranog roditeljstva i Marie Stopes International. Njezini komentari o kontroli populacije uslijedili su prošlogodišnjem All Africa izvješću u kojem se navodi donacija Zaklade Gates u visini od 18 milijuna dolara u svrhu “programa za planiranje obitelji” kroz Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Kao što je istaknuo LifeNews, Bill i Melinda Gates stekli su ozloglašenu reputaciju “poticanja kontrole rađanja u nekim od najsiromašnijih svjetskih zemalja, dok njihovi stanovnici potražuju čistu vodu, hranu i osnovnu zdravstvenu skrb”. UNFPA je također bio povezan s represivnim mjerama kontrole stanovništva u Kini, uključujući prisilne sterilizacije i pobačaje.

All Africa izvijestio je u studenom da će program za planiranje obitelji UNFPA izravno usmjeriti zalihe u zemlje poput Benina, Burkine Faso, Obale Bjelokosti, Gvineje, Malija, Mauritanije, Nigera, Senegala i Togoa. Navedeni cilj: korištenje kontracepcije 120 milijuna djevojaka do 2020. godine.




“Prema Ouagadougou partnerstvu, napori planiranja obitelji bit će podržani inicijativama koje će omogućiti korištenje kontraceptiva 120 milijuna žena i djevojčica do 2020. godine i ubrzati napredak u korištenju usluga planiranja obitelji u ciljanim zemljama”, izvijestio je All Africa.

U lipnju prošle godine, Melinda Gates je kritizirala Trumpovu administraciju zbog odbijanja daljnjeg financiranja Međunarodnog planiranog roditeljstva ponovnim uspostavljanjem Politike Mexico Citiyja (vladina politika koja blokira savezno financiranje nevladinih organizacija koje pružaju usluge pobačaja – op. a.) ubrzo nakon preuzimanja dužnosti predsjednika, čime je učinkovito uzeo 100 milijuna dolara iz ruku pobačajnog diva.

U razgovoru u britanskoj emisiji Today, Melinda Gates je nazvala Politiku Mexico Cityja “vrlo zabrinjavajućom” te kritizirala njezinu ekspanziju, koja je učinkovito prisilila “organizacije za reproduktivno zdravlje da kažu, čak i ako ne primate vladina sredstva za pobačaje, nećete moći obavljati [pobačaje] u vašim klinikama sa sredstvima iz, recimo, Velike Britanije ili Francuske.”

“On [Trump] predlaže ne financiranje planiranja obitelji i to je veliki problem”, rekla je. “Ako vjerujete u žene, financirate planiranje obitelji i zato računam na Kongres u SAD-u da će podržati američko financiranje planiranja obitelji.”