Nova članica Gradskog vijeća Denvera: Uvesti ću komunizam ‘svim raspoloživim sredstvima’

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Jonathan Woodley

Novo izabrana krajnje lijeva članica Gradskog vijeća Denvera Candi CdeBaca izjavila je da je “uzbuđena što će uvesti” komunizam “svim raspoloživim sredstvima”.

CdeBaca, koja je pobijedila u iznenađujućem drugom krugu izbora početkom ovog mjeseca, izjavila je krajem ožujka na forumu kandidata za Gradsko vijeće 9. okruga:

Ne vjerujem da naš trenutačni ekonomski sustav zapravo funkcionira. Umm, kapitalizam je po dizajnu ekstraktivan i kako bi se u kapitalističkom sustavu ostvario profit, nešto se mora iskoristiti, bilo to zemlja, rad ili resursi.

I mislim da smo u kasnoj fazi kapitalizma i znamo da on ne funkcionira i moramo se preseliti na nešto novo. I ja vjerujem u zajedničko vlasništvo zemlje, resursa i distribucije tih resursa.

I tako, u što god se to preobrazilo, mislim da će to najbolje služiti zajednici i uzbuđena sam što ću to uvesti svim raspoloživim sredstvima. [Naglasak dodan]

Enciklopedija Britannica definira komunizam kao “političku i ekonomsku doktrinu kojoj je cilj zamijeniti privatno vlasništvo i gospodarstvo temeljeno na profitu s javnim vlasništvom i zajedničkom kontrolom glavnih sredstava proizvodnje (npr. rudnika, mlinova i tvornica) i prirodnih resursa društva.”

CdeBaca, koja je demokratska socijalistica, također je izazvala oštre kritike zbog svoje izjave da će “uvesti” komunizam “svim raspoloživim sredstvima”.

I dok nije sasvim jasno što je točno CdeBaca mislila kad je rekla “svim raspoloživim sredstvima”, PBS ističe da je Malcolm X koristio tu frazu i da je ona značila “sve do i uključujući uporabu nasilja”.

American Mirror je dodao kako je “svim raspoloživim sredstvima” (by any means necessary) također ime radikalne krajnje lijeve organizacije. Influence Watch je izvijestio o By Any Means Necessary (BAMN):

BAMN koristi agresivnu “militantnu” izravnu akciju i litigaciju kako bi podržao svoj cilj. [3] BAMN-ovi prosvjedi protiv službenih vladinih tijela rezultirali su preokretanjem stolova i drugim remetilačkim ispadima. [4] Prosvjednici BAMN-a su uhićeni zbog poticanja nereda, [5] bacanja kamenja na policiju [6] i uništavanja imovine. [7]