Tweet koji tvrdi da Trump ‘muči’ djecu u kampovima na granici pokazuje fotografiju iz Obamine ere

Paul Joseph Watson

Tweet koji je postao viralan i pokazuje kako Trumpova administracija “muči” djecu unutar kampova granične patrole, zapravo je iz kolovoza 2015. godine kad je Obama bio u uredu predsjednika.

Glumica Nancy Lee Grahn, koja je verificirana na Twitteru, tweetala je: “Trumpova administracija tjera djecu da spavaju na cementnom podu s aluminijskim pokrivačima i svjetlima koja su uključena cijelu noć. Sarah Fabian iz Ministarstva pravosuđa tvrdila je da je to dovoljno dobro i da sapun nije potreban. Kompanije zarađuju 750 po djetetu kako bi ih mučile.”

Međutim, fotografije koje su popratile tweet, snimljene unutar objekta granične patrole u Tucsonu, Arizoni, su iz kolovoza 2015. godine.




Novinar je odgovorio na tweet Grahn ističući da se čini kako je namjerno izrezala vremenski žig nadzorne kamere kako bi obmanula publiku.

“Brzo pitanje za vas: jeste li namjerno izrezali datum na ovim fotografijama, je li to bilo slučajno ili nikada niste vidjeli datume i imali ste samo odrezane verzije cijelo ovo vrijeme?”, pitao je Brian Cates.

“Jeste li namjerno izrezali datum na fotografiji ili nikada niste imali neobrađenu fotografiju i tek ste SAD saznali da su fotografije iz 2015. godine, kad su Barack Obama i Jeh Johnson bili u uredu?”, pitao je Cates.

Unatoč činjenici da je uhvaćena na djelu objavljujući namjerne lažne vijesti, Grahn još uvijek drži tweet zalijepljen na svojoj stranici. Do sada je dobio više od 30.000 retweeta.




Članak NPR-a iz 2016. godine također potvrđuje da su fotografije iz 2015. godine, ali to ih nije spriječilo da postanu viralne na Redditu.

Post pod nazivom “novi režim” uključivao je još jedan tweet uz slike koje je popratio komentar: “Kunem se da sam vidio da netko uspoređuje to s koncentracijskim logorima, ali zapravo je to ono što je.”

Reddit post je imao gotovo 60.000 lajkova usprkos činjenice da je u potpunosti lažna vijest.

Ovo također služi kao podsjetnik da je tzv. politika pritvaranja i odvajanja na granici Trumpove administracije zapravo bila politika Obamine administracije.